Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 12 Липень 2018 18:48

Де діють українські миротворці?

Rate this item
(0 votes)

15 липня в Україні відзначається День українських миротворців. На сьогодні 338 військовослужбовців Збройних Сил України беруть участь у 8 міжнародних операціях із підтримання миру та безпеки, у тому числі під егідою ООН та НАТО.

Про це заявив під час брифінгу у прес-центрі МОУ у Києві тимчасово виконуючий обов’язки начальника Головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генерального штабу Збройних Сил України полковник Валентин Левчик, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами полковника, на сьогодні на постійній основі за кордоном виконують завдання два національних контингенти та національний персонал.
Зокрема, з 2012 року український інженерний підрозділ несе службу у Косові (Республіка Сербія). Загальна чисельність — 40 осіб, місце дислокації — військова база «Маршал Де Латре де Тасіньї».
Ще один національний військовий контингент — 18-й окремий вертолітний загін — із березня 2012 року дислокується на Африканському континенті та входить до складу Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго.
Загальна чисельність — 250 осіб. Підрозділ має на озброєнні 4 бойових вертольоти «Мі-24», 4 транспортних вертольоти «Мі-8», автомобільну та спеціальну техніку. Місце дислокації — аеродром Гома та аеродром Бені.
Контингент виконує завдання в інтересах військової місії ООН, залучається до вантажних перевезень, медичного транспортування та пошуково-рятувальних операцій, а також за необхідності надає вогневу підтримку наземним силам ООН.
Крім того, українські військовослужбовці представлені в інших миротворчих та безпекових місіях.
Серед них: Тренувально-дорадча місія НАТО «Рішуча підтримка» в Афганістані (11 осіб), Місія ООН зі стабілізації у ДРК (13 осіб), Місія ООН у Косові (2 особи), Місія ООН у Південному Судані (4 особи), Тимчасові сили ООН із забезпечення безпеки в Аб’єй (6 осіб), сили ООН із підтримання миру на Кіпрі (2 особи).
Ще 10 українських військових спостерігачів несуть службу у зоні безпеки Придністровського регіону Республіки Молдова.
Водночас у МОУ поінформували, що на запрошення Секретаріату ООН оборонним відомством уже прийнято рішення щодо участі українських військовослужбовців у складі Багатопрофільної інтегрованої стабілізаційної Місії ООН у Малі (офіцер штабу та військовий спостерігач).
Також до кінця року до складу Місії НАТО «Рішуча підтримка» в Афганістані буде направлено 16 українських військовослужбовців та 2 мінно-пошукові собаки.
Левчик також зазначив, що в ЗСУ триває активна робота щодо відбору та підготовки жінок-військовослужбовців із подальшим направленням до складу міжнародних операцій із підтримки миру і безпеки на посади офіцерів штабу та радників із гендерних питань.
За час участі Збройних Сил України в міжнародних операціях із підтримання миру та безпеки починаючи з 1992 року більше 44 тис. військовослужбовців ЗСУ взяли участь у понад 26 міжнародних миротворчих операціях із підтримання миру і безпеки.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».