Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Липень 2018 15:19

Врятували медики і міжнародна антарктична солідарність

Rate this item
(0 votes)

У 20-х числах травня нинішнього року на українській антарктичній станції «Академік Вернадський» розпочалися події, які не стали критичними для життя і здоров’я одного із зимівників 23-ї експедиції — 44-річного науковця-біолога з Житомира Миколи Весельського.

І все це завдяки своєчасно і кваліфіковано наданій йому медичній допомозі та міжнародній антарктичній солідарності, яка втілилась у конкретні невідкладні заходи, здійснені наприкінці травня американськими і чилійськими дослідниками Антарктиди.

Про неординарний перебіг цих подій кореспонденту «Демократичної України» розповіли головний інженер Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Ігор Мороз і провідний науковий співробітник Інституту фізіології імені О. О. Богомольця Національної академії наук України й керівник медико-фізіологічного напряму досліджень НАНЦ, доктор медичних наук Євген Моісеєнко.
Вони у ті тривожні дні були на зв’язку зі станцією «Академік Вернадський», а в ніч із суботи на неділю, 3 червня, у міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустрічали прибулого до України з Антарктиди через Чилі Миколу Весельського.
— Для біолога Миколи Весельського, — говорить Ігор Мороз, — нинішня зимівля в 23-й українській експедиції, яка розпочалась у квітні 2018-го, стала вже третьою в його антарктичній біографії (раніше зимував там двічі по року у 18-й і 20-й експедиціях).
Він нормально працював і у 23-й, реалізуючи програму біологічних досліджень, але раптом відчув погіршення стану здоров’я з неприємними симптомами, котрі нагадували захворювання, пов’язане із запаленням апендикса.
Такий діагноз — апендицит — поставив хворому досвідчений лікар станції у 23-й експедиції харків’янин Костянтин Даниленко (який, до речі, вчетверте зимує в Антарктиді).
— Потрібним стало хірургічне втручання, — пояснює доктор медичних наук Євген Моісеєнко. — І Костянтин Даниленко у медичному підрозділі станції здійснив Миколі Весельському операцію.
Під час неї він пересвідчився: навколо апендикса захворілого полярника скупчився інфільтрат — і таке нагноєння потрібно було невідкладно виводити звідти, аби гній не потрапив до черевної порожнини.
Це й зробив лікар станції, який прибрав інфільтрат, пересвідчившись у тому, що з огляду на конкретну медичну картину стану Весельського видаляти апендикс недоцільно. Водночас було зроблено висновок про те, що залишати прооперованого надалі у зимівлі на антарктичній станції небезпечно, а тому потрібною стала евакуація хворого.
— На запит антарктичної станції «Академік Вернадський», — розповідає Ігор Мороз, — відгукнувся американський криголам «Лоуренс М. Голд», який працював у тому регіоні Західної Антарктиди.
Відгук був позитивний, і незабаром це американське судно, долаючи кригу, що вкрила морські акваторії навколо Аргентинських островів (адже кінець травня — це вже антарктична зима), наблизився до одного з них — острова Галіндез, на якому розташована наша станція, й прийняв на борт хворого українського полярника.
Варто наголосити на тому, що за антарктичною традицією дослідники льодового континенту з різних країн у разі потреби в критичних ситуаціях надають допомогу один одному безкоштовно, і цього разу саме так вчинили американці.
— Криголам «Лоуренс М. Голд», — веде далі Ігор Мороз, — доставив Миколу Весельського на чилійську антарктичну станцію «Фрей», розташовану на острові Кінг Джордж, що у кількохстах кілометрах на північ від української станції «Академік Вернадський».
А з острова Кінг Джордж, на якому є аеродром (на Галіндезі аеродрому немає й ніколи не було, бо його там просто ніде облаштувати), літаком чилійських військово-повітряних сил хворого українського науковця транспортували до міста Пунта-Аренас — центру провінції Магальяес, що на крайньому Півдні Чилі.
Миколу Весельського розмістили у тамтешньому госпіталі, де в одній із лікарняних палат він провів шість днів, проходячи відповідне лікування і маючи належний медичний догляд.
А після цього вирушив додому за кількаетапним авіамаршрутом Пунта-Аренас — Сантьяго-де-Чилі — Мадрид — Франкфурт-на-Майні — Київ, який подолав без пригод.
У Києві після зустрічі в аеропорту «Бориспіль» Миколу Весельського спочатку привезли до клініки Інституту медицини праці Національної академії медичних наук України (де зазвичай проходять передекспедиційні й післяекспедиційні огляди наші дослідники Антарктики), а згодом, 5 червня — у Національний інститут хірургії і трансплантології імені О. О. Шалімова.
Проведене там обстеження стану здоров’я Миколи Весельського показало, по-перше, що медичні заходи включно з тією операцією, яку здійснив на антарктичній станції «Академік Вернадський» лікар Костянтин Даниленко, було проведено кваліфіковано й саме так, як цього вимагала конкретна ситуація, а по-друге — що нині немає потреби видаляти у хворого його апендикс.
Тож Миколу Весельського відпустили додому, в Житомир — з умовою подальшого медичного контролю за його здоров’ям протягом кількох місяців.
...А програму досліджень антарктичної флори і фауни, які протягом 23-ї експедиції (2018–2019) мали здійснювати двоє науковців-біологів, тепер надалі виконуватиме один із них — той, що залишився на станції, — львів’янин Павло Хоєцький.
Одинадцять українських зимівників продовжують працювати на «Академіку Вернадському». А нещодавно — 22 червня — вони відзначили там популярне на всіх антарктичних станціях різних країн свято — «Мідвінтер» (у перекладі з англійської midwinter — середина зими).

Вадим ФЕЛЬДМАН

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».