Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Грудень 2016 00:02

В Новий рік – з оптимізмом?

Rate this item
(0 votes)

2016 рік до­бі­гає кін­ця. І хо­ча оста­точ­ні йо­го під­сум­ки під­би­ва­ти ще за­ра­но, пев­ні роз­ду­ми ви­сло­ви­ти до­реч­но вже те­пер. Го­лов­ний вис­но­вок зво­дить­ся до то­го, що, на пре­ве­ли­кий жаль, рік так і не став пе­ре­лом­ним. Збід­нін­ня ук­ра­їн­ської на­ції три­ва­ло, вій­на на схо­ді кра­їни не при­пи­ня­ла­ся, а єв­ро­опти­мізм, кот­рий був при­та­ман­ний біль­шо­сті гро­ма­дян упро­довж остан­ньо­го ча­су, по­чав пот­ро­ху слаб­ша­ти.

Звісно, це — не привід для паніки, однак перед тим, як прямувати далі — у 2017-й, варто замислитися. І, принаймні, проаналізувати зроблені помилки.

Скажімо, в економіці нашій державі так і не вдалося повноцінно переорієнтувати свої ринки. Угода про асоціацію з Євросоюзом, котра мала б відкрити нові можливості, поки що не працює на повну потужність.
Зрозуміло, що в цьому є велика кількість об’єктивних причин, зокрема позиція деяких держав ЄС... Утім, це зовсім не означає, що завдання не можна вирішити. Просто це саме рішення — складне і потребує розв’язання цілої групи завдань, а ось тут якраз і були основні пробуксовки.
Оскільки експортно орієнтовану українську економіку не вдалося повноцінно запустити, то й ринок праці почав активно стискатися. Індикаторів багато, але найбільш промовистих два. По-перше, це — зростання рівня безробіття, яке за результатами 2016-го дійде до позначки як мінімум у 12%. Це — за методологією Міжнародної організації праці. За фактом же, вочевидь, цифри навіть більші, враховуючи ту частину людей, яка перебуває у вимушених відпустках або працює неповний робочий тиждень.
По-друге, цього року значно активізувалися міграційні потоки з України. За даними низки досліджень, нині суттєво зменшилися грошові перекази до нашої держави від заробітчан, що працюють на Заході. На перший погляд це означає, що частина з них повернулася додому. Однак насправді ситуація — значно драматичніша: їхні родичі масово рушили до тих держав, де першопрохідці уже освоїлися за певний період...
Чи можна серйозно доводити, що нічого жахливого з реальними доходами, а отже, й із купівельною спроможністю не сталося на тлі зростання споживчих цін удвічі протягом 2014–2016 років і втрати гривнею у той самий період часу дві третини своєї вартості? Скоріше за все, навряд чи. В результаті те різке уповільнення інфляції, яке ми спостерігали цього року — до 12–14%, уже не здається аж надто великою перемогою. Особливо якщо врахувати, що середня зарплата в країні перебуває в межах 200 доларів, а це автоматично відкидає Україну до категорії найбідніших країн Європи.
Додатковим свідченням є і той факт, що значна частина українських домогосподарств раптом опинилася на програмах соціального забезпечення. На тих самих програмах, учасниками яких соромно бути в цивілізованому світі. І якось абсолютно дивно слухати вихваляння вітчизняних урядовців звітами про те, що вже понад 50% населення отримують субсидії...
Глобальна економічна мета для України — це зробити так, аби народ почав жити краще. Жодній країні не вдавалося побороти принизливу бідність без забезпечення економічного зростання на рівні від п’яти відсотків щороку. В Україні це завдання ще більше актуалізується ще й тому, що навіть під час війни ми все одно змушені віддавати близько 5% нашого ВВП тільки на обслуговування вже наявних державних і гарантованих державою боргів.
У борг брати можна (якщо обережно), але треба забезпечувати високі темпи зростання. І ці темпи зростання мають бути набагато вищими за ті, які ми показуємо цього року і збираємося продемонструвати наступного.
Зробити це, базуючись на старій, архаїчній експортно орієнтованій моделі зростання, основу якої становить сировина, не вдавалося нікому. І навряд чи вдасться нам. Модель зростання має бути змінено в бік інвестиційного компонента. А інвестиційне зростання — це похідна від якості бізнес-клімату в країні.
Напевно, вже варто припинити сподівання на те, що, трохи «підкрутивши» державні механізми, можна забезпечити ці зміни. Завдання має бути розв’язано принципово. Не можна провести податкову реформу і сподіватися, що все одразу зміниться. Необхідний новий «мотор» — у вигляді якісної судової системи, у вигляді інституцій, які захищають права власності, у вигляді якісної системи державного управління, у вигляді антикорупційних судів, руйнування монополій і подальшого зростання конкуренції. Взагалі, всього того, про що уже понад два роки волають громадянське суспільство та іноземні партнери України.
Руслан ІВАНІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».