Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Листопад 2016 10:47

ТСО України – захисникам вітчизни

Rate this item
(0 votes)

За ро­ки не­за­леж­но­сті То­ва­ри­ство спри­ян­ня обо­ро­ні Ук­раї­ни під­го­ту­ва­ло для Зброй­них Сил, ін­ших си­ло­вих струк­тур, а та­кож еко­но­мі­ки кра­їни сот­ні ти­сяч во­ді­їв, ін­ших фа­хів­ців. 
На­пе­ре­до­дні 25-річ­чя цієї гро­мад­ської ор­га­ні­за­ції ко­рес­пон­дент «ДУ» зу­стрі­вся з го­ло­вою ТСО Ук­раї­ни Вік­то­ром ТІМ­ЧЕН­КОМ і по­про­сив роз­по­віс­ти про її ді­яль­ність, по­ді­ли­ти­ся пла­на­ми на май­бут­нє.

— Оглядаючись у минуле, відчуваю гордість за те, що, незважаючи на вкрай складну політичну й економічну ситуацію в нашій державі, ми змогли вистояти, зберегти свою базову структуру, основний матеріальний і кадровий потенціал та продовжуємо виконувати статутні завдання, — говорить Віктор Тімченко.

— А головне — ми зберегли основне наше надбання: тисячі відданих своїй справі, висококваліфікованих фахівців.
— У ста­ту­ті то­ва­ри­ства ска­за­но, що од­ним з ос­нов­них йо­го зав­дань є під­го­тов­ка при­зов­ни­ків з вій­сь­ко­во-тех­ніч­них спе­ці­аль­но­стей.
— За минулі роки наше військо отримало понад півмільйона призовників, які пройшли навчання за програмами підготовки з військовооблікових спеціальностей. У 2008 році програма підготовки кадрів для армії була припинена за відсутністю держзамовлення від Кабміну України. Але ми маємо всі можливості та бажання, щоб негайно поновити цю роботу, про що неодноразово повідомляли керівництво як Збройних Сил, так і інших силових відомств.
— Яких са­ме вій­сь­ко­вих фа­хів­ців ма­ють мож­ли­во­сті го­ту­ва­ти на­ші на­вчаль­ні за­кла­ди?
— Протягом 70 діб після отримання держзамовлення навчальні заклади ТСО України здатні підготувати більш як 20 тисяч водіїв вантажних автомобілів, за 90 діб — 10 тисяч водіївмеханіків бронетехніки. Можемо готувати також військових техніків та водіїв для перевезення небезпечних вантажів. Протягом одного місяця аероклуби оборонного товариства можуть надати початкову підготовку для 300 льотчиків, майже 4 тисяч повітряних десантників, 400 операторівпілотів БПЛА.
Є також напрацьовані методики підготовки водолазіваквалангістів, розвідниківкорегувальників вогню артилерії, саперів, снайперів, військових радіотехніків та санінструкторів. Товариство має право і реальні можливості залучати до підготовки курсантів військових інструкторів від союзних держав — учасників НАТО. Навчання буде проводитись в усіх без винятку регіонах України.
Варто зауважити, що підготовка призовників з військовооблікових спеціальностей у навчальних закладах ТСО України в рази дешевша, ніж відповідне навчання хлопця, якого призвали на службу, одірвавши від родини і місця роботи, якого треба одягти, розмістити в казармі, годувати...
До того ж випускник навчальних закладів приходить на військову службу не просто водієм чи, приміром, зв’язківцем, а вже досить підготовленим вояком, адже до навчальної програми включені також вивчення військових статутів, стройова підготовка, ази тактичного вишколу тощо.
— То­ва­ри­ство ве­де ба­га­то­гран­ну во­лон­тер­ську ді­яль­ність. Як Ви мо­же­те це про­ко­мен­ту­ва­ти?
— Наведу кілька конкретних фактів. Лише у 2014–2015 роках надано допомогу бійцям АТО на загальну суму близько 9 мільйонів!
— Ку­ди пі­шли ці кош­ти?
Автомобілі для бійців АТО— Це вже вирішувалося безпосередньо в регіонах, виходячи з потреб і заявок військових частин та військкоматів, з якими ми тісно співпрацюємо. Чимало інформації про нагальні потреби діючих підрозділів отримуємо від наших волонтерів, які безпосередньо спілкуються з вояками на передовій, власним транспортом доставляючи туди все необхідне.
Якщо говорити конкретно, то це матеріальна допомога пораненим бійцям та сім’ям загиблих воїнів, закупівля медобладнання і медикаментів для шпиталів, транспортні послуги по забезпеченню ротації особового складу, передача волонтерам і особисто бійцям коштів для придбання бронежилетів, надання гуманітарної допомоги чинним підрозділам у вигляді теплих речей, продуктів харчування, інструментів та знаряддя. Підтримавши ініціативу вінничан, інші організації активно підключилися до придбання та доставки власним транспортом у зону бойових дій питної води і цукру.
Чималі кошти були задіяні на оплату інструкторів, які готували хлопців, котрі мали відбувати до війська, надання їм необхідних умов. За нарядами Міністерства оборони багато автомобільної техніки групи «А» було відремонтовано власним коштом і передано до військових частин. Наші навчальні заклади передають у війська запчастини та ПММ, які теж придбані власним коштом.
Особливо хочу звернути вашу увагу на високий патріотизм наших колег із Донецької обласної організації, які працюють і живуть практично у прифронтовій полосі. Працівники навчальних закладів регіону допомагають в обладнанні блокпостів, забезпечують ремонт бойової техніки у власних майстернях автошкіл і СТК, профінансували інваліднопенсійному товариству «Данко» роботу по плетінню маскувальних сіток і пошиттю спеціального військового одягу. Фахівці Краматорської автошколи передали техніку в такому відмінному стані, що отримали персональну подяку від командування в/ч 3358.
Не забуваємо і про тих, хто вже повернувся з фронту, намагаємося працевлаштувати їх у наших організаціях або залучити до участі у військовопатріотичній роботі на громадських засадах. Але не тільки матеріальної допомоги потребують демобілізовані воїни, члени їх сімей та вимушені переселенці.
Широку підтримку отримала ініціатива навчання водійській справі за кошти навчальних закладів, колишніх вояків та їх родин. Лише у Вінницькій обласній організації отримали водійські посвідчення 49 чоловік. А скільки коштує таке навчання, думаю, розповідати не треба.
— Од­ним з ос­нов­них зав­дань то­ва­ри­ства є роз­ви­ток спор­тив­но-тех­ніч­них та при­клад­них ви­дів спор­ту, які на­ле­жать до так зва­них нео­лі­мпій­ських ви­дів. Як Ви мо­же­те оха­рак­те­ри­зу­ва­ти до­сяг­нен­ня спортс­ме­нів то­ва­ри­ства за чверть сто­літ­тя?
Підготовка льочика в аероклубі— Організації ТСО України культивують двадцять один вид спорту. Для підтримки та розвитку спортивної діяльності в структурі товариства працюють спортивнотехнічні, авіаційноспортивні організації, плавальні басейни, водноспортивні бази, тири, дитячоюнацькі спортивнотехнічні школи. Щорічно проводилося близько 10 тисяч змагань різних рівнів, у тому числі й міжнародних, у яких брали участь понад 240 тисяч учасників.
За 25 років існування ТСО України на Всесвітніх іграх, чемпіонатах та Кубках світу і Європи наші спортсмени вибороли 4138 медалей, з яких 1438 золотих і 1504 — срібних. А це означає, що 1438 разів на честь наших спортсменів лунав Гімн України і здіймався Державний прапор на спортивних майданчиках вищого світового рівня! Усьому світові відомі спортивні досягнення наших радіоспортсменів, підводних плавців, судо та авіамоделістів, морських багатоборців, автомотоспортсменів, представників авіамодельного та ракетомодельного спорту.
За цей період підготовлено 1618 майстрів спорту, 384 майстри спорту міжнародного класу та 41 заслуженого майстра спорту України. 22 вихователі молоді удостоєні високого звання «Заслужений тренер України».
Зрозуміло, що тут не може бути ніякої показухи і підтасовки, адже вищі спортивні звання присвоюються не в спортивних організаціях, а безпосередньо Міністерством молоді та спорту України. Ми пишаємося досягненнями наших вихованців!
Думаю, ні для кого не секрет, що спортивна робота вимагає чималих коштів. Якщо хтось вважає, що ми маємо державну підтримку у розвитку наших видів спорту, то помиляється. Вся робота ведеться за рахунок госпрозрахункової діяльності товариства. Щоб наочно прокоментувати цю тему, наведу деякі цифри. Лише впродовж останніх 10 років на розвиток спорту в цілому по товариству витрати становили 9 мільйонів 837 тисяч 200 гривень. Тобто щорічно близько мільйона.
— Вік­то­ре Ми­ко­ла­йо­ви­чу, Ви зав­жди під­крес­лю­єте, що авіа­ція ТСОУ — на­ша гор­дість. Та й те­ма ця Вам до­сить близь­ка, адже біль­ша час­ти­на ва­шої служ­би при­па­ла са­ме на Вій­сь­ко­во-По­віт­ря­ні си­ли.
— На сьогодні в системі ТСОУ діють 2 аероклуби, 7 авіаційноспортивних клубів та 6 авіаційнотехнічних спортивних клубів. Авіаційні організації свою роботу проводять на 20 сертифікованих аеродромах та злітнопосадкових майданчиках.
За роки незалежності нашими авіаційними організаціями був забезпечений наліт більше 287 тисяч годин на спортивних літаках, планерах та вертольотах, виконано майже 800 тисяч стрибків з парашутом. Разом із федераціями з відповідних видів спорту на наших аеродромах щорічно проводимо більше 50 чемпіонатів, Кубків України та міжнародних змагань з авіаційних видів спорту, а також багато змагань обласного масштабу. Спортсмени беруть участь у багатьох міжнародних змаганнях.
За роки незалежності виховано 35 майстрів спорту України з літакового спорту, 28 — парашутного і 24 — планерного; два пілоти, 31 парашутист і два планеристи стали майстрами спорту України міжнародного класу. Наші планеристи двічі піднімалися на найвищий щабель пошани на міжнародних змаганнях, двічі вони і парашутисти отримували срібні медалі на престижних світових першостях.
Під час гри ДжураЗ 2003 по 2009 рік в авіаційних організаціях ТСО України пройшли початкову льотну підготовку 349 курсантів Харківського університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба, загальний наліт — 6808 годин. Причому початкова підготовка курсантів у системі ТСОУ на наших поршневих літаках коштувала державі майже в 10 разів дешевше, ніж на реактивних літаках Л39.
У 2013 ми перемогли в тендері і відновили виконання бюджетної програми «Підготовка курсантів льотних спеціалізацій для Збройних Сил України Харківським аероклубом Товариства сприяння обороні України». Вже третя група курсантів ІІ курсу завершила льотну практику, причому літають на вітчизняних літаках ХАЗ30. Ці літальні апарати вигідно відрізняються надзвичайною економічністю і надійністю в експлуатації.
Вирішується також питання відновлення навчання і курсантіввертолітників. На 2016 рік Харківським аероклубом планується льотна підготовка 27 курсантів ХУПС із загальним нальотом 1260–1400 годин.
— Од­ним з ос­нов­них ста­тут­них зав­дань є пат­ріо­тич­не ви­хо­ван­ня чле­нів то­ва­ри­ства. Чи за­ли­шає­ть­ся ак­ту­аль­ним це пи­тан­ня в су­час­них умо­вах?
— Ми двічі на рік проводимо місячники військовопатріотичної роботи, присвячені Дню захисника Вітчизни та Дню Перемоги у Другій світовій війні. У заходах, без перебільшення, беруть участь громадяни усіх міст і сіл.
Щорічно автоспортсмени ТСО України формують екіпажі для участі в автопробігах місцями бойової слави України. Оборонці активно співпрацюють з місцевими управліннями освіти в підготовці та проведенні всіх етапів Всеукраїнської військовопатріотичної гри «Сокіл» (Джура).
Ін­тер­в’ю про­вів Сер­гій ЗЯТЬ­ЄВ
Фото надано автором

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».