Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Листопад 2016 10:43

Діалог із «відеопрезидентом»

Rate this item
(0 votes)

У дні, ко­ли ук­ра­їн­ське су­спіль­ство зга­дує по­дії три­річ­ної дав­ни­ни, а са­ме — по­ча­ток Ре­во­лю­ції Гід­но­сті, від су­до­вих ор­га­нів на­ді­йшов чер­го­вий сиг­нал. 
По­ки що важ­ко ствер­джу­ва­ти, на­скіль­ки він зна­ко­вий, і чи не ста­не­ть­ся так, що він, як біль­шість усіх по­пе­ред­ніх, ви­явить­ся біль­ше схо­жим на PR-ак­цію... 
Йдеть­ся про за­пла­но­ва­ний на сьо­го­дні до­пит по­збав­ле­но­го пре­зи­дент­сько­го ста­ту­су Вік­то­ра Яну­ко­ви­ча в ре­жи­мі ві­део­кон­фе­рен­ції.

Передусім варто зазначити, що такий допит стосуватиметься лише справи п’ятьох екс-бійців спеціального полку спецпризначення МВС «Беркут».
За словами адвоката Януковича Віталія Сердюка, Святошинський районний суд Києва нарешті отримав відповідь від російської сторони щодо згоди на проведення такого допиту. І на час написання цього тексту, питання буцімто залишалося лише у забезпеченні технічної можливості з боку Святошинського суду організувати відеоконференцію.
Допит заплановано на 25 листопада, вже призначено відповідне судове засідання на цю дату. «Зараз лишається тільки одне питання: чи забезпечить Святошинський суд необхідні технічні умови для проведення відеоконференції?», — сказав Сердюк.
Як відомо, ще в липні Святошинський райсуд Києва розпочав технічну підготовку до дистанційного допиту Януковича у справі п’ятьох екс-бійців спецпідрозділу МВС «Беркут»: Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. Саме вони є підозрюваними у масових вбивствах активістів Майдану.
Головуючий у справі екс-беркутівців суддя Сергій Дячук заявив, що суд отримав від міністерства юстиції Росії повідомлення щодо запиту суду про допит Януковича як свідка.
Водночас Генеральна прокуратура України повідомила проти кого з оточення президента-втікача Віктора Януковича слідчими департаменту спеціальних розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальних провадженнях.
Зокрема, здійснюються досудові розслідування за підозрою Януковича, екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, екс-генпрокурора Віктора Пшонки, колишнього секретаря Ради національної безпеки й оборони та колишнього голови адміністрації президента Андрія Клюєва, сина позбавленого регалій глави держави Олександра Януковича, екс-прем’єр-міністра Миколи Азарова, екс-міністра енергетики та промислової політики Едуарда Ставицького, екс-голови Нацбанку Сергія Арбузова, екс-міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової.
Окрім цього, в Генпрокуратурі зупинено досудові розслідування за підозрою Олександра Клименка — колишнього очільника Міністерства доходів і зборів.
Згідно з повідомленням, слідчими департаменту спеціальних розслідувань ГПУ здійснюється досудове розслідування у кримінальних провадженнях за підозрою Януковича у заволодінні спільно з іншими посадовцями державним майном, а саме — комплексом «Пуща-Водиця», урочищем «Межигір’я» на загальну суму понад 540 мільйонів гривень; ділянкою лісового фонду площею 17, 48 гектарів у заповіднику Сухолуччя на суму 22,5 мільйона гривень; за фактом отримання хабара сумою 26,6 мільйона гривень під виглядом авторської винагороди від ТОВ «Друкарня «Новий світ», а також незаконного створення та фінансування за рахунок держбюджету на суму 220 мільйонів гривень телекомунікаційної мережі спеціального призначення.
Окрім цього, Віктор Янукович фігурує у розслідуванні щодо так званих диктаторських законів від 16 січня позаминулого року. Нагадаємо, ці документи було «ухвалено» шляхом фальсифікації — депутати «голосували» підняттям рук, при цьому кількість голосуючих просто бралася зі стелі.
Зрештою, найрезонансніша справа, в якій фігурує нинішній мешканець Ростова-на-Дону, стосується факту «створення злочинної організації та вчинення низки тяжких та особливо тяжких злочинів, унаслідок чого в період січня-лютого 2014 року заподіяно смерть 78 особам та спричинено вогнепальні поранення 180 особам».
Згідно з повідомленням Генеральної прокуратури, нині триває розслідування за підозрою міністра внутрішніх справ часів Януковича Віталія Захарченка щодо створення злочинної організації та масових убивств на Майдані Незалежності, поставок та надання вказівки на застосування проти мітингувальників спецзасобів виробництва Російської Федерації та розтраті коштів на суму понад мільйон гривень. Захарченко також фігурує у справі отримання хабара та легалізації грошових коштів.
А от екс-генерального прокурора Віктора Пшонку підозрюють у заволодінні державними коштами на суму 68,3 мільйона гривень, призначених на поточний ремонт будівель Генпрокуратури. А ще — у сприянні протидії мирним акціям протесту.
Андрія Клюєва підозрюють у співучасті в організації протидії мирним акціям протесту 30 листопада 2013 року, коли було побито студентів. А ще в низці шахрайських дій, скоєних, як переконують у Генпрокуратурі, спільно з його братом Сергієм — ще одним утікачем, котрого так і не вдалося затримати, навіть попри торішнє парламентське рішення про зняття з нього депутатської недоторканності.
Зокрема, брати Клюєви, згідно з даними прокуратури, підозрюються у заволодінні державним майном та цінними паперами АТ «Завод напівпровідників»; сприянні у наданні цьому підприємству державної підтримки на суму понад 170 мільйонів гривень.
Сина Віктора Януковича Олександра наразі підозрюють в ухиленні від сплати податків ПАТ «Артемівськ-Вайнері».
Колишнього прем’єр-міністра Миколу Азарова — в заволодінні державними коштами в розмірі 220 мільйонів гривень, котрі було незаконно витрачено на створення телекомунікаційної мережі спеціального призначення на базі «Укртелекому».
Хоча справи проти Азарова економічними злочинами не обмежуються: екс-керівник уряду підозрюється ще й у протидії мирним акціям протесту. Зокрема, його вважають одним з організаторів ухвалення постанов уряду, котрі розширювали застосування спецзасобів проти мітингувальників.
Колишнього міністра Едуарда Ставицького підозрюють за фактом виведення із державної власності комплексу «Пуща-Водиця», урочища «Межигір’я» та земельних ділянок площею 104 гектари.
Наразі в Генеральній прокуратурі повідомили, що всі зазначені кримінальні провадження в одне не об’єднані. Проте досудові розслідування зупинені у зв’язку із розшуком підозрюваних.
Нагадаємо, що в структурі Генеральної прокуратури України було створено Управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями. Як повідомила прес-служба ГПУ, першим завданням нової структурної одиниці прокуратури якраз і має стати завершення досудового розслідування та передача до суду так званої великої кримінальної справи щодо українського екс-президента-утікача Віктора Януковича і його найближчого оточення.
Утім, подібні грандіозні плани ставляться уже не перший рік. На жаль, реальних результатів поки що не надто помітно. І з нетерпінням очікуваний сьогоднішній відео-допит Віктора Януковича також навряд чи наблизить розв’язку.
Руслан ІВАНІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».