Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Жовтень 2016 11:33

«Нормандський формат»

Rate this item
(0 votes)

У Бер­лі­ні прой­шла зу­стріч лі­де­рів дер­жав у фор­ма­ті «нор­манд­ської чет­вір­ки».

У зустрічі, яка розпочалася у середу близько 19:30 за Києвом, узяли участь канцлер ФРН Ангела Меркель, Президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд та президент Російської Федерації Володимир Путін.
Переговори стартували після тристоронньої зустрічі Ангели Меркель, Петра Порошенка та Франсуа Олланда. Останнім на переговори прибув Володимир Путін.
Як заявив Петро Порошенко за підсумками переговорів, лідери «нормандської четвірки» домовилися до листопада розробити Дорожню карту імплементації Мінських домовленостей.
Після підготовки на рівні експертів документ буде затверджений на рівні міністрів і після цього підписаний президентами. Він включатиме в себе весь комплекс питань безпеки, політичний і гуманітарний.

Порошенко зазначив, що раніше підтримана партнерами з ФРН і Франції в Берліні ідея отримала підтримку всього «нормандського формату». І звернув увагу на те, що «ще півроку тому ніхто й чути не хотів про Дорожню карту».
«Ніякої альтернативи (Мінським угодам) сьогодні немає», — сказали, за словами Порошенка, всі учасники переговорів. Він нагадав, що всі Мінські домовленості — і вересня 2014го, і лютого 2015 року — це «комплекс заходів», цілісний документ.
В ході берлінської зустрічі основна частина була присвячена складовим безпеки — режиму припинення вогню, відведенню військ, безперешкодному доступу місії ОБСЄ на всій окупованій території, у тому числі в місцях відведення техніки і не контрольованих поки що ділянках українськоросійського кордону.
Порошенко запевнив, що сторони домовилися, що ніхто не буде заважати діяльності ОБСЄ для забезпечення підготовки до майбутніх місцевих виборів, коли ситуація з безпекою дасть можливість провести такі. На додачу до 3 пунктів, де вже постійно діють моніторингові пости ОБСЄ, найближчим часом будуть додані ще 4, причому Україна наполягає, щоб серед них було і Дебальцеве. «Це буде значно сприяти процесу деескалації», — упевнений Президент.
За його словами, не будуть залишені спроби «впровадити збройну поліцейську місію ОБСЄ, яка буде забезпечувати безпеку і під час виборів, і в перехідний період». Порошенко дав зрозуміти, що цього разу не проти висловилася навіть Росія. Зараз Україна очікує, що відповідні пропозиції від Німеччини як головуючої в ОБСЄ будуть винесені на обговорення Організації.
Порошенко підтвердив позицію Києва про те, що вибори можуть бути проведені лише після забезпечення безпеки. Ніяких можливих термінів їх проведення він називати не став. «Зараз про дату виборів не йдеться», — підкреслив він, зазначивши, що нашою принциповою позицією залишається те, що «всі іноземні підрозділи повинні бути виведені до виборів».
В ході зустрічі в Берліні лідерів країн — учасниць «нормандського формату» було також порушено питання про заручників, в число яких входить і незаконно захоплений у Москві кореспондент Укрінформу в Парижі Роман Сущенко.
«Ми згадували про всіх заручників, які незаконно утримуються на території РФ, в тому числі Сущенка, Кольцова, Сенцова», — сказав Порошенко.
За словами Президента, йшлося і про тих, хто перебуває на окупованій території. Українська сторона наполягає на безперешкодному доступі до українських громадян консула, адвокатів і представників Червоного Хреста.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».