Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 13 Жовтень 2016 00:23

«Радуйся, радосте наша! Покрий нас від усякого зла чесним твоїм омофором...»

Rate this item
(0 votes)

14 ЖОВТНЯ — СВЯТО ПОКРОВИ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

У цер­ков­но­му ка­лен­да­рі є день, ко­ли пра­во­слав­ні ша­ну­ють ім’я Бо­жої Ма­те­рі осо­бли­во. Це свя­то від­зна­чає­ть­ся на честь по­дії, яка від­бу­ла­ся на по­чат­ку Х сто­річ­чя.

Як свідчить церковний переказ, у 903 році грецька імперія перебувала у великій небезпеці. На столицю Царгород (Константинополь, а нині — Стамбул) напало вороже військо сарацинів (нащадків невільниці Сариної — Агарі, яка народила Авраамові сина Ізмаїла). Перед лицем ворожої навали люди щиросердо молилися до Господа та Пресвятої Богородиці про заступництво. І ось одного разу, під час палкої молитви на всенічному богослужінні у Влахернському храмі, що стояв над Чорним морем, Матір Божа відповіла на гарячі молитви вірних.
Серед молільників була людина, угодна Богові, — святий Андрій Юродивий, а також учень його, святий Єпіфаній. Вони стояли біля амвону і слізно молилися за спасіння міста й усієї країни. Раптом, піднявши очі до неба, вони побачили Пречисту Діву в оточенні святих ангелів, пророків та апостолів.

Вона молила Бога про спасіння світу і Своїм омофором покривала вірних на знак того, що бере народ під свою опіку (омофор — наплічник. Сьогодні він є частиною облачення єпископа. Омофор прикрашений хрестами й покладається на плечі архієрея, нагадуючи йому, що він повинен турбуватися про спасіння заблудлих подібно до євангельського доброго пастиря, який, відшукавши пропалу вівцю, несе її додому на своїх плечах).
Тоді святий Андрій у духовному піднесенні звернувся до учня свого: «Чи бачиш ти, брате, Царицю всіх, Яка молиться за увесь світ?» — «Бачу, отче мій духовний», — відповідав Єпіфаній. Святі мужі довго споглядали на це чудесне явлення і сповістили про нього всім присутнім у храмі. Дізнавшись про це знамення милості Божої і Його Пресвятої Матері, віруючі повернулися до домівок своїх переповненими духовної радості та надії. Незабаром сарацини були переможені і церква встановила святкувати це чудо в той самий день, коли воно сталося, тобто 1 жовтня (14 жовтня за новим стилем). Від греків його перейняли й східні слов’яни.
Проте з часом у Константинополі свято забулося і сьогодні у греків не відзначається. Але в Україні разом з прийняттям християнства воно стало одним із найшанованіших церковних свят.
Особливо це свято шанується в Україні ще й тому, що протягом багатьох століть у своїй боротьбі за незалежну державу наш народ покладав свої особливі надії щодо захисту від численних ворогів лише на власні сили, Бога і Пресвяту Богородицю. Саме це свято козаки обрали як свято, на честь якого будувалися церкви на Січі. Покровський храм завжди був серцем кожної із Запорозьких Січей. Тому склалася традиція на свято Покрови святкувати також День українського козацтва.
Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».