Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Вересень 2016 00:15

Оприлюднено міжнародний звіт про катастрофу малазійського літака Boеing-777 над Донбасом

Rate this item
(0 votes)

Во­че­видь, го­лов­ною по­ді­єю тиж­ня, що ми­нає, ста­ло опри­люд­нен­ня вис­нов­ків Між­на­род­ної гру­пи слід­чих сто­сов­но зби­то­го по­над два ро­ки то­му над Дон­ба­сом ма­лай­зій­сько­го лі­та­ка Boeing-777. Як і слід бу­ло очі­ку­ва­ти, екс­пер­ти вка­за­ли на те, що лай­нер був зби­тий ра­ке­тою, ви­пу­ще­ною із зе­ніт­но-ра­кет­но­го ком­плек­су «Бук».

Також слідчі довели, що смертоносний «Бук» був доставлений із Росії. У міжнародну групу розслідування входять експерти з Австралії, Бельгії, Малайзії і України. Керує групою представник Нідерландів.
Передусім коротко нагадаємо, що 17 липня позаминулого року проросійські бойовики із зенітно-ракетного комплексу збили літак Boeing-777, що здійснював рейс з Амстердама до Куала-Лумпура. Всі 298 людей, що перебували на борту, загинули.
У політичному сенсі нинішній звіт (як і його попередник, зроблений торік Радою з безпеки на транспорті Нідерландів — країни, котра під час катастрофи втратила найбільше своїх громадян) видається доволі оптимістичним для нашої держави.

Принаймні, світ отримав черговий доказ злочинності дій чинної російської влади. Хоча вже традиційно офіційне оприлюднення фактажу в багатьох вітчизняних експертів та й просто простих громадян залишило суперечливі відчуття. Мовляв, досі немає жодної впевненості в тому, що винні понесуть покарання.
Далекоглядніші аналітики заспокоюють: це — лише початок. Саме визнання факту знищення пасажирського авіалайнера потужною зенітною ракетою стало серйозним кроком уперед.
Зрештою, не варто забувати, що до моменту авіакастрофи Росії вдавалося доволі успішно «клеїти дурня», запевняючи світову спільноту, що в Україні точиться лише громадянська війна.
Використання «Бука» (а тепер це — вже не версія, а підтверджений факт) остаточно засвідчує: усі події на сході нашої держави — це ніяке не «повстання трактористів та шахтарів», про що вперто та нахабно стверджував і стверджує Путін.
У вітчизняному Міністерстві закордонних справ наголошують, що новий і вкрай важливий елемент нинішньої доповіді — це інформація про маршрут, яким зброя потрапила з Росії на територію України та була вивезена у зворотному напрямку через контрольовану лише росіянами та їхніми бойовиками ділянку кордону. «Це ще раз вказує на безпосередню причетність держави-агресора до збиття літака», — підкреслюють у МЗС.
Українські дипломати також зауважують, що оприлюднення попередніх результатів роботи Спільної групи з розслідування катастрофи літака МН-17 поклало край спробам Росії дискредитувати діяльність цієї групи. «Розслідування щодо конкретних підозрюваних, ланцюга підпорядкованості та передачі команд наразі триває з тим, щоб уже найближчим часом передати справу на розгляд належної судової інстанції», — йдеться далі в заяві.
А ще — у зовнішньополітичному відомстві наголошують на важливості того, що попередні результати кримінального розслідування підтвердили висновки технічного звіту, який було оприлюднено у жовтні минулого року голландською Радою з безпеки на транспорті.
Падіння літака було спричинено вибухом бойової частини, встановленої на ракеті, випущеній зенітно-ракетним комплексом «Бук». При цьому в ході кримінального розслідування було розглянуто і відкинуто всі інші можливі версії причини цієї жахливої трагедії.
Крім того, МЗС України закликає всі країни активно співпрацювати в рамках кримінального розслідування і очікує, що Росія під тиском міжнародного співтовариства нарешті почне виконувати резолюцію Ради Безпеки ООН щодо притягнення до відповідальності винних у катастрофі «Боїнга» та свої міжнародні зобов’язання. У заяві також зазначається, що найефективнішим було б створити міжнародний трибунал під егідою Ради Безпеки ООН.
«Попри широку міжнародну підтримку цієї ідеї Росія стала свого часу єдиною країною, яка ветувала резолюцію про створення такого трибуналу. У зв’язку з цим держави, слідчі органи яких беруть участь у розслідуванні, продовжують роботу щодо визначення механізму притягнення винних у катастрофі до відповідальності», — підсумовують в українському зовнішньополітичному відомстві.
Звісно, висловлені сподівання на те, що тепер наші агресивні сусіди підкоригують свою політику стосовно збитого літака, можна назвати утопічними. Адже й після нинішнього звіту в Росії продовжують гнути попередню лінію, звинувачуючи слідчих у необ’єктивності.
Втім, вітчизняні експерти радять не надто й зважати на подібну реакцію. «Для України цей звіт — потужний аргумент на користь того, що Росія безпосередньо причетна до війни на Донбасі. Цю тезу треба активно просувати і постійно про неї говорити міжнародній спільноті. Тому що Росія причетна, як мінімум, до загибелі майже 300 людей, серед яких переважна більшість є громадянами Європейського Союзу, — наголошує директор Центру суспільних відносин Євген Магда. — Питання про те, який суд може розглядати справу щодо збиття літака, є другорядним. Важливішим залишається питання вирішення того, що до збиття літака причетна Росія. Це ситуація, коли розумному — досить».
Говорячи про безпосередньо підозрюваних у скоєнні злочину, політолог зазначив, що в уряді Нідерландів з високою долею ймовірності знають, хто це був. «Думаю, вони собі уявляють як мінімум командирів, які давали такі розпорядження і накази», — резюмує експерт.
Не варто також забувати, що в традиції західних демократій — доводити всю процедуру до логічного завершення. Причому так, щоб, як мовиться, і комар носа не підточив. Відтак злочинцем людину може назвати лише суд, який поки що навіть не створено. Не створено, як уже було сказано, передусім завдяки зусиллям самої Росії. І навряд чи цей факт мине безслідно для цієї держави та її керівництва.
Попри оприлюднення звіту проблему, звісно, остаточно не вичерпано. Скажімо, останнім часом лише посилилися переговори про формат функціонування потенційного суду, який дозволить продемонструвати справедливість. Один із головних принципів правосуддя — невідворотність, і цим будуть керуватися всі, хто зацікавлений у покаранні вбивць екіпажу та пасажирів рейсу МН-17.
Не зайвим буде нагадати, що цей злочин був безпрецедентним, і сучасний світ поки що просто не має ефективного алгоритму покарання винних. Але він обов’язково буде створений — сумнівів у цьому немає.
З усього сказаного можна зробити висновок, що в політичному сенсі нинішній звіт надає світу черговий доказ злочинності дій російської влади. Однак це зовсім не означає, що вона бодай у чомусь йтиме на поступки. Президент Путін уже давно сам себе загнав у глухий кут, з якого уже навряд чи залишився цивілізований вихід.
Ярослав ГАЛАТА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».