Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Вересень 2016 00:07

Двері до Евросоюзу відчиняються

Rate this item
(0 votes)

Від­по­від­но до най­сві­жі­ших со­ціо­ло­гіч­них до­слі­джень 49,7% меш­кан­ців Ук­раї­ни ви­сту­па­ють за вхо­джен­ня на­шої дер­жа­ви до Єв­ро­пей­сько­го Со­юзу. Про­ти цьо­го — 35,3%. По­при те що кіль­кість єв­ро­опти­міс­тів до­во­лі сут­тє­во пе­ре­ва­жає над єв­ро­скеп­ти­ка­ми, не вар­то за­бу­ва­ти, що ще зов­сім не­дав­но чис­ло при­біч­ни­ків ін­тег­ра­ції до ЄС пе­ре­ви­щу­ва­ло 50%. Від­так єв­ро­пей­ський «ма­ят­ник» у се­ре­ди­ні Ук­раї­ни тро­хи хит­нув­ся у зво­ро­тний від Єв­ро­со­юзу бік.

Навряд чи треба з цього робити якісь далекосяжні висновки. Зрештою, ситуація в самому Європейському Союзі нині не найкраща. Та й у нашій державі позитивного ефекту від реформ (котрі у своїй більшості ініційовані саме європейською спільнотою) поки що, на жаль, не надто помітно...

Втім, саме цього тижня на теренах ЄС сталася важлива подія, здатна уже незабаром збільшити кількість українських єврооптимістів. Профільний комітет Європарламенту з внутрішніх справ, юстиції та громадянських свобод схвалив доповідь щодо надання Україні безвізового режиму з ЄС. Також комітет ухвалив рішення відкрити міжінституційні перемовини та створити переговорну групу з цього питання між Європарламентом, Єврокомісією та Радою ЄС.
Характерними є також кількісні показники згаданого голосування: «за» виступили 38 членів комітету при чотирьох тих, що рішення не підтримали. Доповідач щодо питання безвізового режиму для України Марія Габріель у своєму звіті рекомендувала підтримати надання безвізового режиму.
Зокрема, вона навела цифри, що станом на сьогодні лише двом відсоткам українців відмовляють у візах до країн ЄС. З іншого боку, угода про реадмісію з Україною працює та є однією з найефективніших — відсоток повернення нелегальних мігрантів становить понад 80%. Пані Габріель також попросила всі інституції схвалити рішення щодо безвізового режиму якомога швидше.
Чимало українських спостерігачів сприйняли згадане рішення як перемогу. Втім, це скоріше лише черговий крок до успіху, бо за найсприятливішим сценарієм Україна може отримати безвізовий режим до кінця осені. Але є ще кілька істотних перешкод.
Так, ще ціла низка європейських інституцій мають підтвердити нинішнє рішення комітету Європарламенту з внутрішніх справ, юстиції та громадянських свобод. Передусім це — Рада з питань юстиції та внутрішніх справ Євросоюзу, яка розглядатиме українське питання 11 жовтня.
Крім того, своє слово мають сказати євродепутати: за безвізовий режим з Україною повинен проголосувати Європарламент у цілому, а не тільки окремі комітети. І навіть якщо за скасування віз проголосує Європарламент, це ще не означає, що справу зроблено. Рішення депутатів зобов’язаний затвердити ще один законодавчий орган Європи — Рада Євросоюзу на рівні міністрів, до якої входять представники країн ЄС.
Принципово, що за останнє з перелічених рішень мусять проголосувати 55% країн ЄС, що представляють 65% населення цього міждержавного утворення. Тобто вето на рішення щодо безвізового режиму для українців можуть накласти щонайменше чотири країни, які представляють 35% ЄС.
Якщо ж цього не станеться (на що всі ми розраховуємо), то за 20 днів після затвердження остаточного рішення Радою ЄС та його офіційної публікації українці мають отримати змогу подорожувати до країн шенгенської зони без віз.
Представники української влади вже не раз заявляли, що сподіваються на отримання безвізового режиму до кінця осені 2016 року. Однак поки що точних дат стосовно голосувань в Європарламенті та в Раді ЄС немає. Хоча від поінформованих джерел у середині нашої держави доводилося чути, що Європейський парламент може затвердити надання Україні безвізового режиму на одному з наступних сесійних тижнів. А це — 3–6 жовтня (що навряд чи, враховуючи запланований на 11 жовтня розгляд українського питання Радою з питань юстиції та внутрішніх справ ЄС) або ж 24–27 жовтня (що значно реальніше).
Якщо Євросоюз таки спростить в’їзд для українців, то без візи можна буде відвідати практично будь-яку країну ЄС. Виняток — Великобританія (котра попри свій червневий референдум станом на сьогодні усе ще залишається в Євросоюзі) та Ірландія. Обидві держави не входять до складу шенгенської зони. Натомість без «штампа» в паспорті можна буде відвідати інші країни, які до цієї зони входять.
Тим, хто захоче потрапити в Європу без візи, потрібно буде пам’ятати про обмеження, які накладають європейці на спрощену систему перетину кордону ЄС для українців. По-перше, без візи до Євросоюзу можна в’їхати тільки з біометричним паспортом. По-друге, віза не потрібна виключно при короткострокових поїздках — до 90 днів. Якщо ви пробудете довше, то вам узагалі можуть заборонити в’їзд на територію ЄС.
По-третє, безвізова поїздка виключає можливість працевлаштування в Європі. Якщо ви хочете поїхати в ЄС, щоб знайти роботу, отримати візу таки доведеться. І нарешті, по-четверте, на навчання до Євросоюзу можна їхати без візи, тільки якщо воно триватиме не більше трьох місяців. Інакше також слід оформлювати візу.
У теорії, щоб потрапити до ЄС без візи, українцям може вистачити лише біометричного паспорта. Але в реальності на митниці тамтешні працівники мають право попросити документи, які підтверджують ще й платоспроможність та належні умови перебування. Також контролюючі органи на кордоні Євросоюзу можуть запитати про мету поїздки, яку треба буде підтвердити документально.
Іншими словами, навіть у разі подальшого безперешкодного проходження українського питання тим, хто подорожуватиме до ЄС, варто мати при собі більшість із тих документів, які громадяни нашої держави зазвичай збирають і зараз при оформленні візи. Різниця лише в тому, що не потрібно буде платити візовий збір і витрачати час на її отримання.
Руслан ІВАНІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».