Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Вересень 2016 10:27

Субсидія оформлюється на фактичних, а не на всіх зареєстрованих мешканців

Rate this item
(0 votes)

Без­по­во­рот­на до­по­мо­га уря­ду у спла­ті жит­ло­во-ко­му­наль­них по­слуг — суб­си­дія офор­млю­єть­ся ви­хо­дя­чи із чис­ла осіб, які фак­тич­но про­жи­ва­ють, а не із чис­ла за­ре­єс­тро­ва­них меш­кан­ців жит­ла. Про це під час пря­мої те­ле­фон­ної лі­нії, що від­бу­ла­ся 9 ве­рес­ня 2016 р. в Уря­до­во­му кон­такт­но­му цен­трі, за­явив мі­ністр со­ці­аль­ної по­лі­ти­ки Ан­дрій Рева.

Часто трапляється, що у квартирі чи будинку, де проживають батьки, зареєстровані діти, які фактично там не проживають уже багато років. Зрозуміло, що їхній дохід до обчислення субсидії ніякого відношення не має, наголосив А. Рева.
У такому разі, за словами міністра, мешканець квартири, оформляючи субсидію, в декларації про доходи в розділі про склад сім’ї повинен назвати родичів, котрі зареєстровані, але не живуть із субсидієотримувачем. Зокрема, треба написати «зареєстровані, але не проживають».

Разом із декларацією треба подати заяву з проханням розглянути на комісії питання про нарахування субсидії на фактичне число людей, які живуть у квартирі, а також подати документ, що підтверджує факт непроживання відповідної особи за цією адресою (довідка з місця роботи в іншому місці, про навчання в іншому місці, про перебування на лікуванні тощо).
На підставі цієї заяви управління соціального захисту направляє в помешкання такого заявника державного соціального інспектора, котрий перевіряє і складає акт. Далі в органі соціального захисту готують подання на комісію, яка ухвалює рішення: призначити субсидію, скажімо, не на п’ять, а на трьох осіб. І це рішення комісії є обов’язковим до виконання житловокомунальними підприємствами — надавачами послуг. «Тобто послуги нараховуються не на п’ятьох прописаних, а на трьох реальних мешканців. І доходи для обрахунку субсидії також беруться з трьох замість п’яти членів родини», — пояснив А. Рева.
У Мінсоцполітики нагадують, що механізм отримання субсидій у цьому сезоні значно спрощено. Для її оформлення потрібно подати лише заяву та декларацію про доходи. Єдиною причиною відмови в наданні субсидії може бути одноразова покупка товару більш ніж на 50 тис. грн. І то не завжди. Якщо обставини складаються таким чином, що сім’ї, скажімо, довелося продати більшу квартиру й купити меншу, а різницю витратити на лікування когось із членів родини, тоді комісія може призначити субсидію. Тим, хто раніше оформив субсидію у 2015–2016 рр., не потрібно проходити цю процедуру знову, субсидія у 2016–2017 рр. призначається їм автоматично.
Під час прямої телефонної лінії А. Рева відповів на запитання, що виникають у зв’язку з нарахуванням субсидій на послуги ЖКГ, а також щодо пенсійного забезпечення, регресних виплат тощо.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».