Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Вересень 2016 19:45

Запрацювала система електронного декларування

Rate this item
(0 votes)

В Ук­раї­ні з 00:00 1 ве­рес­ня за­пра­цю­ва­ла сис­те­ма обо­в’яз­ко­во­го елек­трон­но­го де­кла­ру­ван­ня май­на дер­ж­чи­нов­ни­ка­ми.

31 серпня голова Держспецзв’язку Леонід Євдоченко передав очільнику Національного бюро із запобігання корупції Наталії Корчак атестат відповідності для системи едекларування. Увечері члени НАЗК проголосували проект рішення про прийняття на постійну промислову експлуатацію інформаційнотелекомунікаційної системи Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
З 1 вересня всі посадові особи, у тому числі нардепи, міністри і президент, повинні подати розширену декларацію про доходи через Інтернет.

Протягом 60 днів усі без винятку посадові особи високого рівня повинні подати декларацію про доходи та майно своєї родини.
«Відмова від подання декларації або приховування в ній майна на суму понад 362500 грн тепер є злочином за 362ю статтею Кримінального кодексу. Такі дії караються штрафом від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років», — написав на своїй сторінці у Facebook глава Комітету Верховної Ради з протидії корупції, депутат від фракції «Самопоміч» Єгор Соболєв.
Доступ до едекларацій — на сайті nazk.gov.ua.
Утім, міністр юстиції Павло Петренко висловив побоювання щодо можливості нічим не обмеженого доступу до чиновницьких декларацій. Мовляв, це несе загрозу декларантам з боку зловмисників, які можуть посягнути на їхнє майно. Отже, доступ до такої інформації, вважає міністр, повинен бути лише у правоохоронців.
«Відкритість інформації у певних розділах цього реєстру несе загрозу життю і майну декларантів. Адже криміногенна ситуація в Україні, м’яко кажучи, не спокійна. Тому, коли в деклараціях є інформація про готівку, цінне майно, то це пряме наведення для представників злочинного світу. Відтак певна інформація може бути закритою. Перш за все, з точки зору безпеки особи і запобігання масовим збройним пограбуванням, розбою або вбивствам людей», — заявив міністр.
* * *
Прем’єрміністр України Володимир Гройсман вважає позитивом те, що 1 вересня повноцінно запрацювала система електронного декларування.
Про це він написав у Фейсбуці.
«Позитивна новина — Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації (ДССЗЗІ) учора затвердила надання атестата на комплексну систему захисту інформації системи едекларування. Отже, система електронного декларування з 1 вересня повноцінно запрацювала. Вітаю усіх, хто боровся за те, щоб це все ж відбулось!» — зазначив Гройсман.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».