Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Червень 2016 10:36

Щоб чисто було на землі

Rate this item
(0 votes)

5 ЧЕРВ­НЯ — ВСЕ­СВІТ­НІЙ ДЕНЬ ОХО­РО­НИ ДО­ВКІЛ­ЛЯ

11 трав­ня 1971 ро­ку Ге­не­раль­но­му сек­ре­та­ре­ві ООН на­дійш­ло звер­нен­ня, яке під­пи­са­ли 2200 ді­ячів на­уки й куль­ту­ри з 23 кра­їн сві­ту. Во­ни по­пе­ре­джа­ли люд­ство про без­пре­це­дент­ну не­без­пе­ку, що за­гро­жує йо­му у зв’яз­ку із за­бруд­нен­ням нав­ко­лиш­ньо­го се­ре­до­ви­ща: «Або ми по­кін­чи­мо із за­бруд­нен­ням, або во­но по­кін­чить із на­ми».

У 1972 році у Стокгольмі відбулася Всесвітня конференція із захисту навколишнього середовища, на якій були присутні повноважні представники 113 держав. Учасники конференції ухвалили рішення щодо щорічного проведення Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища 5 червня.

Офіційно Всесвітній день охорони навколишнього середовища був започаткований Генеральною Асамблеєю ООН на її 27й сесії 15 грудня 1972 року. Також була заснована нова організація у системі ООН — Програма ООН із навколишнього середовища, під егідою якої з того часу й відзначається всім світовим співтовариством щорічно День охорони навколишнього середовища.
Метою свята є привернення уваги світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювання політичного інтересу і відповідних дій.
Святкування цього дня розраховане на те, щоб активізувати землян до охорони навколишнього середовища, надати народам світу можливість активно сприяти стійкому й справедливому розвитку, сприяти розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є місцеві громади. Також важливо роз’яснити корисність партнерських відносин, щоб у всіх країн і народів було більш безпечне й благополучне майбутнє.
Як же відзначати Всесвiтнiй день довкiлля? Святкувати можна порізному — це вуличнi демонстрацiї, паради велосипедистiв, екологiчнi концерти, конкурси творiв i плакатiв у школах, посадки дерев, кампанiї прибирання. Та в будьякому випадку кожен для себе має знайти шлях для покращення навколишнього середовища. Можливо, дехто відмовиться цього дня від поїздки транспортом, хтось посадить дерево, інший прибере сміття у своєму дворі, дехто просто не залишить слідів свого перебування на природі.
У багатьох країнах ця щорiчна подiя використовується, щоб збiльшити увагу найширших верств населення до проблем захисту довкілля. Глави держав, прем’єрмiнiстри i мiнiстри екології виступають із заявами i зобов’язуються пiклуватися про нашу планету.
Всесвітній день довкілля є для Організації Об’єднаних Націй одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати активні дії. У 2000 році цього дня розпочато програму ООН «Тисячоліття довкілля — приступити до дій». Програма є ще одним нагадуванням людству про його роль в охороні довкілля.
Пам’ятаймо, що лише ми разом зможемо зробити довкілля чистішим, адже наше майбутнє залежить саме від нас!
Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».