Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Травень 2016 00:35

Джамала виграла «Євробачення-2016»!

Rate this item
(0 votes)

Ук­ра­їн­ська спів­ач­ка  із ком­по­зи­цією «1944», при­свя­че­ною де­пор­та­ції крим­ських та­тар 1944 ро­ку.

Як відомо, останні роки на конкурсі діє система голосування, за якою 50% голосів дають представники національного журі країни, а 50% — глядачі. Професійне журі віддало перевагу представниці Австралії Дамі Ім, а більшість глядачів проголосувала за виступ росіянина Сергія Лазарєва.
Українська співачка в обох випадках обійняла другу позицію (211 балів від журі і 323 — за результатами смс-голосування), однак сумарний результат — 534 бали — вивів Джамалу на перше місце. Австралійка з 511 балами посіла другу сходинку, а представник РФ, який набрав 361 бал, став третім.
Востаннє Україна перемагала на Євробаченні 12 років тому — перше місце тоді здобула Руслана.
17 травня в Укрінформі відбулася прес-конференція переможниці пісенного конкурсу «Євробачення-2016». Наводимо відповіді Джамали на деякі запитання журналістів.

Джамала заявила, що не збирається змінювати громадянство.
Співачка відповіла на запитання кореспондента Укрінформу: як вона реагує на «пропозицію» Росії змінити громадянство і переїхати до Криму.
«Ні, дякую. У мене вже є громадянство — і іншого мені не потрібно», — відповіла вона на прес-конференції в агентстві.
Бюджет участі Джамали в Євробаченні становив 3 млн 123 тис. грн — продюсер.
Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив продюсер Джамали Ігор Тарнопольський.
«Бюджет поїздки становив 3 млн 123 тис. грн, з яких 1 млн 800 грн виділив телеканал СТБ... Решту бюджету закрили люди, які вирішили залишитися інкогніто»,— сказав він.
Люблю Джексона і Х’юстон без народних регалій.
Із присвоєнням почесного звання народної артистки України для Джамали нічого не змінилося. Важливіше — по-справжньому бути народним.
«Я казала вже, що мені трішечки смішно. Навіть не трішечки, а смішно. Мені приємно. Дякую дуже, але я люблю Майкла Джексона і Уїтні Х’юстон без усяких там народних регалій.
Мені здається, що музиканти і артисти дійсно мають по-справжньому бути народними. Вони повинні збирати зали, їх музику повинні слухати. А просто ця медаль, ця нагорода дуже приємна. Але для мене особисто нічого не змінилося. Просто приємно», — підкреслила Джамала.
Джамала про перемогу на Євробаченні: це була стовідсоткова перемога музики.
Джамала відкидає звинувачення російської сторони в тому, що її перемога має політичне забарвлення.
«Мені здається, що це була абсолютно стовідсоткова перемога музики. Я давала дійсно більше сотні інтерв’ю, зокрема й на загальних прес-конференціях, і кожен журналіст мені дякував за те, що я беру участь цього року, бо це підвищує рівень конкурсу. Вони не знали, що означає «1944», не розуміли, що саме я співаю у приспіві, але вони дякували за музику»,— підкреслила Джамала.
Вона вважає, що це стало зрозуміло відразу «з першої репетиції, коли всі вже почули пісні вживу», а не в аудіоформаті.
Під будинком моїх батьків сплять журналісти російських каналів.
Будинок батьків Джамали — в облозі російських журналістів, які після перемоги співачки на Євробаченні мають намір узяти в них коментарі, розповіла на прес-конференції переможниця «Євробачення-2016».
«Батьки мої спілкуються зі мною щодня. Вони зараз просто плачуть. І отримують дуже багато привітань. До них просто ціле паломництво, до їх дому.
З неприємного те, що під нашим домом сплять журналісти каналів «Россия», «Москва-24», LifeNews. Це дійсно незручно. Вони (батьки) зачиняють дім і їдуть до родичів, переховуються там. Це неприємно. Вони відмовляються давати коментарі», — сказала Джамала.
Мені небайдуже, що кримчани, сідаючи в маршрутку, кажуть: «Крим — це Україна» і... зникають.
«Я ще не думала про те, щоб займатися миротворчою діяльністю. Я — просто музикант. Я просто написала цю пісню... Але я цим дуже переймаюся, мені небайдуже. Я знаю друзів, які зараз просто переживають за своїх родичів, тому що вони зайшли в маршрутку в Криму, сказали: «Крим — це Україна» і не повернулися додому. Але я не знаю, як допомогти зараз», — розповіла Джамала.
Вона додала, що присвячує свою перемогу людям, які пережили депортацію.
Джамала заявляє, що нізащо не піде в політику.
У відповідь на запитання: «Для України, особливо для кримських татар, Ви стали особливим символом перемоги. Чи заради них Ви готові були б піти в політику?» Джамала заявила: «Нізащо!»
«No Way. Ні-ні-ні. Мені навіть трошечки сумно, що так багато асоціюють цю пісню з політикою. Для мене це перш за все музичний витвір. Я вклала стільки там своєї душі. І мені здається, що там, де є політика, там немає почуттів. А в музиці — навпаки! Тільки почуття можуть розповісти. Жодні аранжування, жодні слова не можуть розповісти. Тільки музика, справжня музика може розповісти дуже багато», — схвильовано сказала співачка.
Команда, що забезпечила перемогу на «Євробаченні-2016», хоче створити наступний конкурс.
Українська команда, що забезпечила перемогу на «Євробаченні-2016», готова до створення наступного конкурсу, заявили її учасники під час прес-конференції.
Костянтин Томільченко, креативний продюсер СТБ, сказав, що досвід Євробачення, яке вони провели спільно зі студією Front Pictures, та інших великих проектів засвідчує: українці можуть провести конкурс не гірше, ніж у Стокгольмі.
За його словами, єдина проблема зараз не творча, а технологічна — знайти місце, де можна провести конкурс.
Переможниця «Євробачення-2016» Джамала додала, що не знає, де краще провести конкурс, але потрібен кращий зал, де є більше місць для того, щоб прийняти гостей.
«Я знаю, що в Стокгольмі це було просто щось неймовірне, тому що всі готелі, всі кафе, вся інфраструктура була так налагоджена і вся Globe Arena так побудована, що ми всі просто насолоджувалися цими двома тижнями», — із захопленням розповідала співачка.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».