Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Березень 2016 11:41

Дайош децентралізацію!

Rate this item
(0 votes)

Здає­ть­ся, від три­ва­лих роз­мов про де­цен­тра­лі­за­цію вла­да на­реш­ті пе­рей­шла до кон­крет­них справ: у квіт­ні 2014 ро­ку уряд за­твер­див Кон­цеп­цію ре­фор­ми міс­це­во­го са­мо­вря­ду­ван­ня і те­ри­то­рі­аль­ної ор­га­ні­за­ції вла­ди в Ук­раї­ні. Згід­но з Кон­цеп­цією в Ук­раї­ні по­бу­ду­ють прос­ту й ло­гіч­ну сис­те­му міс­це­во­го са­мо­вря­ду­ван­ня, що здат­на за­без­пе­чи­ти ком­форт­не жит­тя укра­їн­цям у міс­тах і се­лах.

Для децентралізації давно вже настав час, адже впродовж останніх років усе більше повноважень переходило до рук виконавчої влади — навіть надання дозволів на будівництво чи реєстрацію шлюбу. Це призводило до зростання витрат державного бюджету і до створення ланцюжків корупції.

Експерти запевняють, що сильна влада не та, яка все тримає у своїх руках, а та, яка заснована на багатьох складових, і де повноваження та ресурси розумно розподілені між місцевою, регіональною, державною владою. У розвинутих країнах уряд опікується макроекономікою та державною політикою у різних сферах, а освітленням вулиць, прибиранням сміття, наданням адміністративних послуг — місцева влада.
Європейський досвід свідчить, що просте переведення витрат бюджетних коштів із національного рівня на місцевий посилює їх ефективність на 30%. Тому реформа потрібна для того, аби Україна стала ефективною державою, щоб українці могли обирати ефективну й авторитетну місцеву владу, яка має адекватні повноваження, достатні ресурси і відповідальність перед громадянами і державою.
Фактично реформа децентралізації покликана дати можливість людям у різних містах і селах самим творити своє майбутнє там, де вони живуть, працюють, виховують дітей. Суть запропонованих перетворень полягає в тому, що органи виконавчої влади й органи місцевого самоврядування (ОМС) нарешті почнуть займатися притаманними їм справами. А люди отримають можливість створювати з допомогою виборів органи місцевого самоврядування у громаді, районі, області.
У свою чергу, органи місцевого самоврядування різних рівнів — громади, району, області — отримають повноваження, які можна найбільш ефективно реалізовувати саме на цьому рівні, під повноваження — необхідні ресурси. Буде також введена відповідальність ОМС перед виборцями за ефективність своєї діяльності, а перед державою — за законність ухвалення рішень.
Найбільше реформа зачепить сільські території, кажуть експерти, оскільки саме сільські громади нині найменше забезпечені ресурсами і мають найменше можливостей для реалізації своїх повноважень. Громада — це базова адміністративнотериторіальна одиниця, первинний суб’єкт місцевого самоуправління, що складається зазвичай із деяких поселень з оточуючими територіями. Громада на території сіл — це містечко й села навколо, тобто невеликий нинішній район.
Реформа місцевого самоуправління дозволить усім громадам мати ресурси, щоб визначені законом повноваження надавалися на достатньому рівні у містах і селах. Максимум повноважень і ресурсів передають на рівень громад. Там обирають раду і голову громади — сільського, селищного, міського голову. Він за посадою виконує свої обов’язки на засіданнях ради і керує її виконавчим органом.
У громадах, які складатимуться з багатьох сіл, у кожному селі з населенням більше 50 людей буде введена посада старости. Це поверне владу у понад 15 тис. нинішніх сіл, де взагалі не представлена ніяка влада. Адже нині з понад 27 тис. сільських поселень центрами сільрад є лише трохи більше 10 тис.

 

Змі­ни
На районному й обласному рівні нині є районні й обласні ради, та вони не мають власних виконавчих органів і тому є не зовсім справжніми органами місцевого самоврядування. Після реформи районні й обласні ради отримають власні виконавчі органи. Тож рішення, прийняті депутатами, матимуть свого відповідального, який підпорядкований саме раді, а не уряду чи Президенту.
Аби районні та обласні ради не почали управляти радами громад, розробники концепції зазначили, що район і область — це проміжні рівні адміністративнотериторіального облаштування. На ньому реалізуються лише ті повноваження, які не можуть бути реалізовані на рівні громади.
Серед основних повноважень ОМС районного рівня — надання стаціонарної медичної допомоги, спеціалізованої середньої освіти (спортивні школи, інтернати та ін.). Район також визначається як місце розміщення органів державної виконавчої влади — це місцева держадміністрація, інспекції (податкова, охорони природи, архітектурнобудівельна тощо), суд, прокуратура.
Основні повноваження обласного рівня — ті, що не можуть ефективно реалізуватися на рівні громади та району. Перш за все це регіональний розвиток, високоспеціалізована медична допомога, професійнотехнічна освіта, культура і спорт. Також на цьому рівні вирішуватимуться питання внутрішньообласної інфраструктури (дороги, мости, магістральні газогони, водопроводи і т. д.).
Принципова відмінність нової системи органів місцевого самоврядування від нинішньої у тому, що відтепер на всіх рівнях адміністративнотериторіального облаштування, в тому числі районному й обласному, будуть не лише представницькі органи — ради, а й їхні виконавчі органи. Це дозволить ОМС приймати рішення і забезпечувати їх виконання.

 

Гроші
Дуже часто для того, аби зупинити реформу децентралізації, оперують тезою про «об’єднання бідних». Але ситуація інша, кажуть експерти — нові громади будуть створюватися не шляхом об’єднання двох чи кількох сіл. Громада створюватиметься природно — навколо міста чи великого селища. Тож об’єднуватимуться людські ресурси (чисельність населення у нових громадах буде набагато більшою); природні ресурси (територія нової громади зросте в середньому до 400 кв. км, що дозволить акумулювати значні кошти від земельного податку).
До того ж економляться кошти на управління, адже скорочуватиметься кількість сільрад (замість 5–8 залишиться одна). Громада отримає можливість самостійно визначати необхідну для себе кількість бюджетних закладів, аби вони не просто забирали на себе кошти, а ефективно працювали для людей.
Нова громада отримає весь комплекс повноважень, у тому числі середню освіту, яка нині є прерогативою району. В результаті її бюджет суттєво збільшиться, тому що залежить від кількості дітей у громаді. Крім того, громада стає привабливою для розвитку підприємництва. бо для бізнесу зникають усі адміністративні бар’єри на великій території.
Кожна громада виходить на прямі відносини з державним бюджетом і отримуватиме від нього трансферти на формульній основі, без додаткових рішень обласної чи районної ради. На додачу за місцевим бюджетом будуть закріплені податки, які за своєю природою є досить стабільними і прив’язані до території. Зокрема, податок на землю, нерухомість, на доходи фізичних осіб, єдиний податок, а також частина податку на прибуток підприємств.

 

Якість фі­нан­со­во­го за­без­пе­чен­ня
Схвалені парламентом наприкінці 2014 року зміни до бюджетного та податкового законодавства кардинально змінили якість фінансового забезпечення територіальних громад. Результати виконання місцевих бюджетів у 2015 році підтверджують позитивні тенденції реформи міжбюджетних відносин: на 42,1% збільшився обсяг фінансових ресурсів (+29,6 млрд, із позаторішніх 70,2 млрд до 99,8 млрд грн). Торік майже на 22% зменшилася кількість дотаційних місцевих бюджетів, позаторік таких було 96,3%, торік — 74,6%.
Завдяки змінам у системі оподаткування зріс обсяг видатків місцевих бюджетів на оновлення інфраструктури у перерахунку на одного жителя в рік: із позаторішніх 28 євро до торішніх 59 євро. У Польщі цей показник сягає 305 євро, у Латвії — 231 євро, у Словаччині — 192 євро.
Важливо, що на 11,5% зросла кількість місцевих бюджетних донорів — із 3,7% до 15,2%. Повністю збалансувати вдалося 10,2% місцевих бюджетів, позаторік таких не було. Минулого року з Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) на розвиток інфраструктури в регіонах було спрямовано 3 млрд грн. Цьогоріч на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад передбачено 1 млрд грн. А з ДФРР заплановано виділити 3 млрд грн на фінансування проектів розвитку громад; 1,9 млрд грн субвенцій влада надасть на розвиток окремих територій.
Змінено й систему бюджетного планування: з минулого року органи місцевого самоврядування самостійно планують дохідну та видаткову бази місцевих бюджетів. Вони затверджують свої кошториси, не чекаючи прийняття державного бюджету (раніше Мінфін доводив обов’язкові для виконання цифри).
До того ж ОМС отримали право обслуговувати власні надходження бюджетних установ та фонди розвитку в державних банках. Щодо казначейського обслуговування — визначено чіткі терміни проходження платіжних доручень місцевих бюджетів. Нова система вирівнювання дозволяє залишати більшу частину коштів на місцях.
Органи місцевого самоврядування стали менше залежати від прийнятих у центрі рішень. Запроваджено стимулюючу систему фінансового вирівнювання спроможності територіальних громад. Раніше з місцевих бюджетівдонорів на користь державного бюджету вилучалися 100% коштів від перевиконання прогнозованих показників або плану, тепер — лише половина.
Закладено й механізм стимулювання громад до об’єднання — вони отримують дохідну базу та видаткові повноваження, як у міст обласного значення. Торік об’єдналися 159 громад, які включають 794 місцеві ради (7% органів місцевого самоврядування). Цьогоріч усі 159 громад отримали прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом.

 

Важ­ли­вий про­ект
Активну участь у просуванні реформи децентралізації бере Асоціація міст України. Вже 23 роки АМУ спрямовує свою діяльність на розбудову дієвого самодостатнього місцевого самоврядування європейського зразка, впливає на державну політику та законодавчий процес у сфері розвитку місцевого самоврядування, на розширення його повноважень та фінансової основи, допомагає налагодити плідний діалог місцевої та центральної влади.
АМУ сприяє громадамчленам у підвищенні ефективності муніципального управління, поліпшенні якості послуг для громадян. Важливою є її співпраця з міжнародними інституціями задля залучення кращого досвіду та інвестицій. Асоціація міст України створила в усіх областях та підтримує за кошти донорів Офіси реформ, які надають консультації та забезпечують юридичний, методичний супровід процесу утворення консолідованих спроможних громад.
Експерти АМУ розробили законопроекти, ухвалення яких забезпечить конституційні гарантії базових принципів місцевого самоврядування (незалежність, спроможність, повсюдність, субсидарність). Ці документи сприятимуть впровадженню нормативів бюджетного забезпечення делегованих повноважень (освіта, медицина, соціальний захист); передачі повноважень із надання адмінпослуг на рівень місцевого самоврядування. Це наблизить до споживачів і спростить отримання публічних послуг та сприятиме покращенню їх якості.
Законопроекти допоможуть децентралізувати управління земельними ресурсами, тож громади отримають додаткові фінансові ресурси та землі для розвитку територій.
Нині АМУ за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) реалізує проект «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (Пульс)». Мета проекту — створення сприятливого середовища для впровадження децентралізаційної реформи в Україні, зміцнення місцевого самоврядування, поглиблення демократичних процесів розвитку територіальних громад.
Працюючи над формуванням законодавчої бази, «Пульс» враховуватиме потреби людей та залучатиме до роботи над законодавством посадових осіб органів місцевого самоврядування — практиків, які потім втілюватимуть законодавчі новації в життя. Проект формуватиме галузеві пули експертів для законопроектної роботи, організовуватиме навчання з розробки законодавства, запровадить низку інструментів для законо та нормопроектування (в тому числі інтерактивних) та майданчиків для фахового обговорення документів.
«Пульс» активно використовуватиме напрацьовані інструменти політичного діалогу посадових осіб органів місцевого самоврядування з центральними органами державної влади. Проект проводитиме практичне навчання із застосування законодавства, впроваджуватиме курси дистанційного навчання, надаватиме консультації, поширюватиме методичні рекомендації з впровадження законодавства на практиці.
Також «Пульс» працюватиме над нарощуванням податкової бази місцевого самоврядування, підвищенням ефективності податків на власність, легалізацією доходів, зміцненням фінансової самостійності бюджетних установ. Проект створюватиме умови для доступу до додаткових фінансових ресурсів для розвитку інфраструктури територіальних громад — кредитних та грантових коштів.
Долучиться «Пульс» і до реформування фінансування делегованих повноважень — освіти, охорони здоров’я, культури, соціального захисту населення — через запровадження системи соціальних стандартів та фінансових нормативів.
Нещодавно між Міністерством регіонального розвитку та Асоціацією міст України був підписаний Меморандум, який має прискорити процес децентралізації влади в країні і сприяти створенню належного середовища для проведення реформ системи місцевого самоврядування.
Елла НОВАК

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».