Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Жовтень 2015 20:43

Голова ENEMO назвав основний недолік українських виборів

Rate this item
(0 votes)

Спос­те­рі­га­чі ENEMO за­зна­ча­ють, що пер­ший тур ук­ра­їн­ських міс­це­вих ви­бо­рів прой­шов пе­ре­важ­но від­по­від­но до між­на­род­них стан­дар­тів та на­ціо­наль­но­го за­ко­но­дав­ства.

Про це заявив 27 жовтня на прес-конференції голова Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами в Україні Златко Вуйович.
«Вибори 25 жовтня були проведені в основному у спокійній обстановці й відповідно до міжнародних стандартів, із поодинокими випадками порушень встановленого порядку низкою членів ДВК, в основному, через відсутність інформації про деякі процедури», — зазначив він.

Головним недоліком проведення виборів представники ENEMO вважають політизованість складу ТВК у поєднанні з недостатнім розумінням нового закону й технічними труднощами, які призвели, зокрема, до скасування виборів у містах Маріуполь та Красноармійськ.


ENEMO вважає, що постійні зміни складу ТВК і ДВК місцевими політичними партіями заважали проведенню виборів у цілому, що підірвало весь процес підготовки складу комісій, організованого ЦВК.
Міжнародні спостерігачі також зафіксували, що окремі ТВК відмовили у реєстрації деяким кандидатам і не завжди на законних підставах (у деяких випадках не беручи до уваги навіть судові постанови та рішення ЦВК). Через це Центрвиборчком був змушений достроково припинити повноваження кількох територіальних комісій або окремих членів ТВК. У таких випадках ЦВК зареєструвала низку кандидатів сама.
«Для мене особисто є дуже дивним те, що ТВК не готові прийняти рішення ЦВК та судів», — наголосив Златко Вуйович.
Він нагадав, що місія ENEMO зосередила в Україні 50 довгострокових спостерігачів та 180 — короткострокових, які відвідали понад 1200 виборчих дільниць у всіх регіонах України.
ENEMO є мережею організацій із 18 країн Європи та Центральної Азії, в тому числі з трьох країн Європейського Союзу. Робота місії проходила за рахунок Євросоюзу, повідомив Златко Вуйович.
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».