Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Жовтень 2015 20:39

За субсидіями – до органів соціального захисту

Rate this item
(0 votes)

До ор­га­нів со­ці­аль­но­го за­хис­ту на­се­лен­ня по­да­ли за­яви на от­ри­ман­ня суб­си­дій вже май­же 3 млн 800 тис. ук­ра­їн­ських сі­мей.
Про це на бри­фін­гу по­ін­фор­му­вав мі­ністр со­ці­аль­ної по­лі­ти­ки Украї­ни Пав­ло Розенко, по­ві­дом­ляє Укр­ін­форм.

За інформацією міністра, вже понад 3,5 млн українських родин одержали субсидії за новим порядком в умовах реформованої системи субсидій. Ще понад 200 тис. заяв розглядається управліннями соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій.
Кількість відмов у нарахуванні субсидій, за словами П. Розенка, є надзвичайно малою і становить лише 1% загальної кількості заяв, тоді як у минулі роки це було 30–35%.
Платіжки з урахуванням нових субсидій люди отримають у листопаді.


«Усі перерахунки робляться на підставі тих документів, які сьогодні є в управліннях місцевих органів соціального захисту обласних адміністрацій, що дає підстави вважати, що до кінця жовтня всі перерахунки субсидій на опалювальний сезон буде зроблено в повному обсязі, і люди, які оформили субсидії, не відчують незручностей і отримають на початку листопада всі платіжки з урахуванням нових субсидій», — сказав П. Розенко.
Найближчим часом українські родини змогуть подавати заяви щодо нарахування їм субсидій в електронному вигляді.
«Ми запускаємо програму електронного оформлення субсидій з пілотного проекту, який стартує сьогодні у двох містах — у Києві та Вінниці. Тобто це старт усієї програми», — сказав міністр.
За його словами, в тестовому режимі вона має пропрацювати два-три тижні, далі зауваження та недоліки будуть враховані, і систему запровадять в інших містах України.
У процесі підготовки документів на екрані монітора заявник отримає відповідний бланк заяви, декларації та позначки-підказки біля кожного поля щодо того, як його заповнювати.
Поки що громадяни зможуть заповнити документи за допомогою персонального комп’ютера, роздрукувати їх, підписати та направити в органи соцзахисту поштою або принести особисто. Згодом Мінсоцполітики планує проводити ідентифікацію людини за допомогою електронного цифрового підпису, що дозволить уникнути безпосереднього контакту з чиновником.
«Думаю, що протягом двох-трьох місяців ми таку систему відпрацюємо. Запропонуємо реєстрацію ЕЦП, який сьогодні вже використовує 2,5 млн українських громадян для того, щоб структурувати документи та отримати субсидію, не виходячи із дому»,— сказав урядовець.
Сума субсидії в опалювальний період у середньому становитиме від 500 до 3,5 тис., а то й 4 тис. гривень. Це те, що покриватиме держава внаслідок підняття цін на житлово-комунальні послуги, сказав міністр.
За його словами, органи соціального захисту вже почали перерахунок субсидій з неопалювального на опалювальний сезон. П. Розенко зазначив, що робиться це в автоматичному режимі. Тому ті 3,5 млн українських родин, які вже одержують субсидії, не повинні особисто приходити і просити про перерахунок.
Міністерство соціальної політики кілька тижнів тому направило в райони та області потрібне програмне забезпечення, яке пройшло тестування і за допомогою якого тепер органи соцзахисту робитимуть перерахунок.
Міністр соціальної політики України планує спростити процедуру оформлення низки соціальних допомог, запроваджуючи систему оформлення потрібних документів через Інтернет.
Протягом 2015 р. та першої половини 2016-го заплановано взагалі запровадити подачу документів в електронному вигляді для призначення державних допомог. Через електронне звернення можна буде оформити допомогу при народженні дитини, по вагітності та пологах, допомогу при усиновленні дитини, допомогу дітям, які перебувають під опікою чи піклуванням.
За словами П. Розенка, передбачено зробити так, щоб через Інтернет, не виходячи з дому і не стоячи у чергах в органах соцзахисту, можна було оформлювати й документи щодо призначення допомоги дітям, які виховуються одинокими матерями, дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, а також малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.
Урядовець запевнив, що система соцзахисту буде й надалі розвиватися і ставати зручнішою для громадян.
* * *
На початку листопада кожна родина, яка звернулася за субсидією, отримає повідомлення про розмір призначеної на опалювальний період субсидії.
У цьому запевнив заступник міністра соціальної політики України Віталій Мущинін під час зустрічі з фахівцями Світового банку щодо оптимізації процесу надання житлових субсидій громадянам, повідомляє прес-служба відомства.
«На початку листопада ц. р. кожній сім’ї, яка звернулася по субсидію, буде доставлено повідомлення про розмір призначеної субсидії на опалювальний період»,— йдеться в повідомленні.
За словами В. Мущиніна, кількість родин, які звертаються з наміром оформити субсидію, постійно зростає: лише минулого тижня було зареєстровано майже 300 тис. нових звернень до територіальних органів соцзахисту.
Водночас директор Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко повідомив, що згідно з постановою уряду від 23 вересня 2015 р. знято низку обмежень для громадян. Зокрема, субсидія може призначатися зареєстрованій у житловому приміщенні особі незалежно від того, чи відкрито на неї особовий рахунок на сплату комунальних послуг. Цим нововведенням можуть скористатися орендарі житла, в тому числі тимчасово переміщені особи.
Урегульовано й питання неврахування окремих видів доходів під час обчислення розміру субсидії.
Також 13 жовтня 2015 р. урядом було внесено зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій, за якими розміри субсидії на початку опалювального періоду обраховують без додаткового звернення громадян та оновлення інформації, керуючись попередніми даними про забезпеченість громадян житловою площею і комунальними послугами.
Відтак громадянам, які одержували субсидію протягом опалювального періоду 2014/2015 р. і звернулися за її призначенням у 2015 р., проведуть автоматичні перерахунки розмірів субсидії на опалювальний сезон 2015/2016 р. без додаткового звернення, включаючи і тих заявників, яким на період неопалювального сезону було призначено субсидію в «нульовому» розмірі.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».