Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 28 Серпень 2015 10:51

Слава героям!

Rate this item
(0 votes)

Пів­ніч­но-Кав­казь­кий ок­руж­ний вій­сь­ко­вий суд у Рос­то­ві-на-До­ну за­су­див Оле­га Сен­цо­ва до 20 ро­ків, Олек­сан­дра Коль­чен­ка — до 10 ро­ків ко­ло­нії су­во­ро­го ре­жи­му.

У залі був присутній генеральний консул України в Ростові-на-Дону Віталій Москаленко і представники дипломатичних місій країн ЄС.
Після оголошення вироку Олег Сенцов і Олександр Кольченко заспівали Гімн України і вигукнули: «Слава Україні!»
Режисера Сенцова та активіста Олександра Кольченка російські спецслужби затримали в Криму в травні 2014 року. ФСБ оголосила, що вони є членами забороненої в Росії української організації «Правий сектор».

Згідно з версією слідства, активісти планували вчинення диверсійно-терористичних актів у ряді кримських міст, а в подальшому — знищення низки об’єктів життєдіяльності, залізничних мостів, ліній електропередач.
Обидва провину заперечують з дня їх затримання.
У ході суду Сенцов і один із головних свідків звинувачення, раніше судимий кримчанин Геннадій Афанасьєв, заявили про те, що їх жорстоко катували. Афанасьєв на суді відмовився від своїх свідчень проти Сенцова.
* * *
Мі­ніс­тер­ство за­кор­дон­них справ Ук­раї­ни ви­ма­гає від Ро­сій­ської Фе­де­ра­ції не­гай­но при­пи­ни­ти су­до­вий фарс і звіль­ни­ти Оле­га Сен­цо­ва та Олек­сан­дра Коль­чен­ка.
Про це йдеться в заяві зовнішньополітичного відомства, поширеній його прес-службою.
«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з протиправним та антигуманним рішенням влади Російської Федерації засудити громадян України Олега Сенцова та Олександра Кольченка до 20 та 10 років ув’язнення відповідно, які були незаконно арештовані у травні 2014 року російськими окупантами та безпідставно обвинувачені у причетності до терористичної діяльності», — йдеться у документі.
У МЗС наголосили, що неправомірне судове рішення, яке ґрунтується на сфабрикованих матеріалах слідства, отриманих у тому числі внаслідок застосування до українських громадян психологічного тиску та фізичних тортур, стало остаточним підтвердженням політичної заангажованості судової системи Росії.
* * *
Ви­со­кий пред­став­ник ЄС із пи­тань зов­ніш­ньої по­лі­ти­ки та по­лі­ти­ки без­пе­ки Фе­де­рі­ка Мо­ге­рі­ні вва­жає ви­рок ро­сій­сько­го су­ду ук­ра­їн­сько­му ре­жи­се­ру Оле­гу Сен­цо­ву та Олек­сан­дру Коль­чен­ку по­ру­шен­ням між­на­род­но­го пра­ва і за­кли­кає їх звіль­ни­ти та без­печ­но по­вер­ну­ти в Ук­раї­ну.
Відповідну заяву вона зробила у вівторок, 25 серпня, у зв’язку з винесеним судовим рішенням.
«ЄС розглядає справу як порушення міжнародного права та елементарних норм правосуддя. ЄС, як і раніше, закликає РФ негайно звільнити пана Сенцова і Кольченка та гарантувати їх безпечне повернення в Україну», — йдеться в заяві.
Могеріні зазначає, що російські суди «не компетентні засуджувати дії, вчинені за межами міжнародно визнаної території Росії».
* * *
Суд над ре­жи­се­ром Оле­гом Сен­цо­вим і ак­ти­віс­том Олек­сан­дром Коль­чен­ком, який Ро­сія ви­ко­рис­та­ла для про­па­ган­дист­ської вій­ни про­ти Ук­раї­ни, був схо­жий на по­ка­зо­ві про­це­си над ди­си­ден­та­ми ста­лін­ської епо­хи.
Про це йдеться в заяві міжнародної правозахисної організації Amnesty International, передає радіо «Свобода». Правозахисники організації підкреслюють, що вироки, винесені двом українцям російським військовим судом, стали результатом несправедливого судового розгляду, за час якого стало відомо про застосування катувань.
«Весь цей процес був влаштований з метою надіслати сигнал. Він був використаний у російській пропагандистській війні проти України і схожий на показові процеси над дисидентами сталінської епохи», — заявив прес-секретар Amnesty International Ukraine Богдан Овчарук.
Правозахисники наголошують, що будь-які свідчення, отримані через тортури чи інші види жорстокого поводження, мають бути відкинуті, звинувачення у тероризмі мають бути зняті, а Олег Сенцов і Олександр Кольченко мають бути або звільнені, або постати перед справедливим цивільним судом.

 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».