Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Липень 2015 18:49

ДАІ: реформувати не можна розігнати

Rate this item
(1 Vote)

«Здо­бут­ки» ми­ко­ла­їв­ських стра­жів по­ряд­ку на до­ро­гах, про які ми­ну­ло­го тиж­ня по­ві­до­ми­ли ледь не всі віт­чиз­ня­ні ЗМІ, та блис­ка­вич­на не­га­тив­на ре­ак­ція на ви­тів­ки там­теш­ніх даі­шни­ків, кот­рі за дві хви­ли­ни по­кла­ли до ки­ше­ні чо­ти­ри ха­ба­рі, мі­ніс­тра МВС Ар­се­на Ава­ко­ва за­тьма­ри­ли схо­жу по­дію на Пол­тав­щи­ні. А мар­но. Пол­тав­ські ли­ца­рі сму­гас­то­го жез­ла ще за кіль­ка тиж­нів ра­ні­ше за ми­ко­ла­їв­ських здир­ни­ків ус­та­но­ви­ли свій ре­корд: взя­ли чо­ти­ри ха­ба­рі від во­ді­їв за од­ну хви­ли­ну і дві се­кун­ди...

Іду на ре­корд!
Утім, в управлінні ДАІ Полтавщини, схоже, не образилися на те, що рекорд їхніх працівників не було зафіксовано на всеукраїнському рівні. Воно й зрозуміло: гроші люблять тишу. Керівництво УМВС України в Полтавській області стримано відреагувало на відео, яке розійшлося мережею Інтернет, куди шокуючі кадри виклали місцеві активісти ГО «Інформаційний центр «Дорожній контроль України».
Службу доблесних полтавських даішників активісти фільмували двома скритими відеокамерами. Передачу першого хабара водієм вантажівки інспектору ДАІ, котрий чергував на виїзді з Полтави, одна з камер зафіксувала на восьмій секунді зйомки. На 21-й інша відеокамера зафіксувала отримання даішником другого хабара. На 53-й секунді інспектор узяв ще один хабар. Четвертий відкупний осів у бездонній кишені інспектора на шістдесят другій секунди зйомки.
У прес-службі міліції Полтавщини після того як рекорд працівників Державтоінспекції набув розголосу, коротко повідомили, що з даного випадку почата службова перевірка. Інспекторів, які потрапили до об’єктива відеокамери, відсторонено від виконання службових обов’язків.
Правда, громадськість регіону у даному випадку стурбувала, власне, не стільки стримана реакція керівництва УМВС на відкрите здирництво своїх підлеглих, скільки те, що воно досягло свого піку саме в той час, коли в Октябрському райсуді Полтави слухають справу начальника УДАІ в Полтавській області полковника міліції Б.
Навіть звинувачення уже тепер колишнього головного даішника регіону в хабарництві і непривабливі для нього перспективи опинитися за ґратами не зупинили його ненажерливих колишніх підлеглих. Як не втамували апетитів хапуг у погонах і кадрові перетасовки в обласній ДАІ, де після скандалу з попереднім очільником призначили нового керівника та його заступників. Як в арифметиці: від перестановки доданків місцями сума не зміниться...
Аналізуючи в соцмережах реакцію полтавців на поведінку своїх метких інспекторів, можна узагальнити дві версії від народу, які бодай якимось чином пояснюють міцність коренів хабарництва серед працівників ДАІ, що не знає меж не лише на Полтавщині, але й в Україні.
Перша версія пояснює здирництво тим, що лічені тижні, які залишилися до реформування в Україні ДАІ, а фактично її ліквідації, люди з жезлами намагаються використати з максимальним для себе зиском, майже відкрито набиваючи кишені дурними грішми.
Прихильники другої версії вважають, що будь-які організаційні заходи, крім повної і остаточної ліквідації ДАІ, не здатні виправити її працівників, які звикли до безкарного здирництва на дорогах. Мовляв, скільки вже було реформ, але реформовані стражі порядку на автотрасах поводяться ще нахабніше...
Існує ще одна версія. Ті, хто її висуває, дивляться на ситуацію значно масштабніше і досліджують разом причини і наслідки розбещення даішників. Зокрема, вважають Державтоінспекцію лише одним із гвинтиків у складному державному механізмі, який давно і системно підточує, наче іржа, корупція, котра безперешкодно розповзлася по найвищих кабінетах. Тож і низам не лишається нічого іншого, ніж скористатися слушним часом і собі за першої-ліпшої нагоди брати хабарі. Тим більше що для хапуг імовірність бути притягнутими до відповідальності дуже низька, бо реально боротися з корупцією в Україні сьогодні начебто і нікому: замарані практично всі, хто має за службовим обов’язком це робити. ДАІ — не виняток...


Здир­ни­ки не з влас­ної во­лі?
І все ж час від часу в Державтоінспекції проводять чергову масштабну кампанію боротьби з хабарниками. Як правило, після того, коли надбанням громадськості стають відверто шокуючі факти здирництва на дорогах. Утім, результати внутрішньовидової боротьби зі здирництвом виявляються досить скромними. А ненажерливі хабарники в погонах, відбувшись невеликим переляком і перечекавши «шухер», знову стають до прибуткової справи.
Чому не вдається викорінити хабарництво в Державтоінспекції? Певною мірою відповідь на це дають самі її працівники. Приміром, рядові полтавські даішники, котрі ще зберегли власну гідність та відданість міліцейському обов’язку. Не бажаючи миритися із ситуацією, яка склалася в обласному управлінні ДАІ, вони двічі зверталися з колективними листами до міністра МВС та активістів «Дорожнього контролю».
Один із них — анонімний — надіслали 12 серпня 2014 року. Ще до того, як їхнього обласного начальника працівники СБУ та прокуратури спіймали на гарячому при отриманні хабара в кілька тисяч доларів США. Зміст листа потрапив в Інтернет, де з ним могли ознайомитися всі охочі. От деякі витяги з цього послання міністру МВС А. Авакову.
«Пане міністре! До Вас повторно звертаються всі працівники ДАІ в Полтавській області. Приберіть цього здирника з керівної посади (йдеться про начальника ДАІ Полтавщини, якого наразі судять. — Àâò.), бо з його запитами незабаром уся Полтавська область збере свій Майдан. Це повний безпрєдєл! Таких хабарів, які він примушує приносити особовий склад, не пам’ятає за весь час існування ДАІ України. Ми вирішили звернутися публічно повторно тому, що своїм керівництвом поставлені в таке становище, коли кожен з нас мимоволі уже став злочинцем. Нас брутально перетворили на рабів і одночасно на учасників організованого злочинного угруповання. Нас примушують щодня грабувати людей на дорогах...»
Далі у листі його не названі автори повідомляють про добре налагоджену систему збору хабарів у ДАІ Полтавщини. Якщо вірити авторам цього розлогого опусу, то в обласній Державтоінспекції торгують буквально всім — від дозволів на переобладнання авто, бланків посвідчень водія до номерів тощо. На все встановлена такса — від двох до п’яти тисяч гривень.
Екіпажі ДАІ обкладені даниною: кожен з екіпажів має щодня після чергування здавати своєму керівнику по 400 грн. Продаються навіть вихідні дні для рядових інспекторів — 250 грн за день відпочинку. Право на чергову відпустку, стверджували автори листа, коштує 3000 грн. А кожен начальник районного відділу ДАІ зобов’язаний щомісяця здавати своєму обласному керівнику від трьох до десяти тисяч гривень — залежно від фінансової спроможності району.
«Ми наче розбійники, примушені щодня виходити на дороги і грабувати, грабувати і грабувати. Адже кожного дня маємо нести данину нашому «князьку». Може, на часі вже припинити цей безпрєдєл, чи Ви хочете, щоб працівники ДАІ стали в пікет біля будівлі УМВС і зганьбили всю систему, показавши, що після Майдану нічого не змінилося, а навпаки — погіршало в рази...» — волали до міністра МВС автори листа.
Керівництво УМВС України в Полтавській області відреагувало на цей та інший схожий листи проведенням анонімного анкетування працівників Державтоінспекції. Усіх їх зібрали разом у залі УМВС, видали спеціально виготовлені анкети і запропонували заповнити. Зміст запитань в анкетах журналістам не повідомили. Повідомили лише, що анкетування не знайшло підтвердження фактів про здирництво керівниками УДАІ, про що пишуть у листі до міністра МВС його автори.
Правда, в прокуратурі та обласному управлінні СБУ на цю інформацію подивилися трохи інакше. І вже через деякий час після опублікування листа про зловживання начальника обласного ДАІ полковника затримали під час отримання хабара...


По­за зо­ною до­сяж­но­сті

Державтоінспекція в Україні традиційно перебуває в привілейованому стані. Начебто вона і в складі регіональної міліції, але фактично відокремлена від її служб. І, як здається, лише формально підпорядкована своєму місцевому керівництву, бо головний дах регіональних підрозділів ДАІ перебуває в Києві, де і вирішують усі кадрові та організаційні питання.
УДАІ в Полтавській області міститься у величезному будинку-палаці, який за розмірами не поступається будівлі обласного УМВС, де під одним дахом зібрані всі його служби. У середині приміщення нагадує великий розтривожений мурашник, адже там з ранку до вечора принизливо юрбляться в чергах сотні людей. Усе через те, що Державтоінспекції передано забагато повноважень і власники авто вимушені йти на уклін за будь-яким дозволом. Отже, довгі руки даішників дістають водіїв не лише на дорогах, але й у середині свого офісу.
У суспільстві сьогодні запитують: чи можливо за таких обставин узагалі покінчити з корупцією в ДАІ? Оптимісти посилаються на досвід Грузії, де її колишній президент М. Саакашвілі, котрий нині відчайдушно ламає корупцію в Одеській області, таки зумів зробити тамтешню ДАІ державною структурою з людським обличчям.
Песимісти натомість пригадують потуги українського президента Віктора Ющенка та міністра МВС Юрія Луценка, котрі свого часу вдавалися до радикальних заходів щодо Державтоінспекції. Але їхні потуги виявилися марними: наче гідра вона швидко відновилася у своєму первинному вигляді і далі продовжувала заживати дурної слави здирництвом.
Коли стало відомо про рекорд полтавських інспекторів, з таким само запитанням кореспондент «ДУ» звернувся і до керівництва УМВС України в Полтавській області. Начальник Центру зв’язків з громадськістю полковник міліції Юрій Сулаєв, який, до речі, сам починав кар’єру правоохоронця в лавах ДАІ, так сформулював свою думку:
«Серед працівників ДАІ переважна кількість порядних людей. Працівники автоінспекції весь час на передовій. Вони, як і дільничні інспектори, щодня першими стикаються з різними правопорушеннями та злочинами. Вони завжди на видноті, тому часто по їхніх вчинках судять про всю міліцію, — зазначив речник обласної міліції. — Нам самим дуже прикро, що серед особового складу є люди, котрі не розуміють, який негатив накладають вони на МВС у цілому, бо отримання хабарів не лише працівником ДАІ, але й будь-яким правоохоронцем компрометує саму систему, — визнав він. — Тому ми зацікавлені в тому, щоб якомога швидше провести максимальні профілактичні заходи серед особового складу. У тому числі за допомогою громадськості, яка може надати інформацію про осіб, схильних до протиправних дій. Це допоможе в найкоротші терміни виявляти та звільняти з органів тих працівників, які дозволяють собі вчиняти подібні правопорушення...»
Разом із тим Ю. Сулаєв вбачає, що чимала частка провини за хабарництво на дорогах лежить і на суспільстві.
«Серед громадян чимало людей, котрі самі дають хабара. Через це дуже багато спокуси постає і перед працівниками ДАІ, котрі чергують на дорогах. У даному випадку вони однакові злочинці: той, хто дає хабара, і той, хто його бере...»
Далі полковник запропонував журналісту за подальшими коментарями звернутися до керівництва самої обласної Державтоінспекції. Мовляв, ДАІ — специфічна структура зі своїм керівництвом, власною прес-службою, де і нададуть повну інформацію...
Небагатослівність полковника міліції можна зрозуміти: що коментувати, коли хабарництво в нас скрізь? І про причини цього специфічного для української ментальності явища можна довго дискутувати. ДАІ — породження системи. Системи, яку багато хто засуджує, а от зламати її не під силу...


Шанс на ви­прав­лен­ня
Нині історія з рекордсменами — полтавськими інспекторами ДАІ закрита. Одного з них звільнено з МВС, другого — покарано в дисциплінарному порядку і переведено в інший підрозділ. 2 липня начальник УМВС у Полтавській області полковник міліції Олег Бех провів брифінг щодо протидії корупції в лавах органів внутрішніх справ області. До зали, крім журналістів, запросили і всіх працівників Державтоінспекції Полтави.
«В Інтернеті останнім часом почастішали відеоматеріали, на яких активісти знімали факти хабарництва працівників ДАІ в багатьох містах України, — звернувся до підлеглих головний міліціонер Полтавщини. — На жаль, Полтава не стала винятком. Якщо негативні явища матимуть місце й після сьогоднішньої зустрічі, то наслідки будуть адекватними. Ви бачили, яка була реакція міністра внутрішніх справ щодо співробітників ДАІ Миколаївської області...»
На підтвердження своєї рішучості щодо наведення ладу з дисципліною начальник УМВС також повідомив, що з початку 2015 року у регіоні вже відкрито 43 кримінальних провадження за фактами незаконних дій працівників міліції. У тому числі органи прокуратури розслідують чотири кримінальних провадження за фактами незаконних дій працівників Державтоінспекції. Цього року за злочин уже засуджено одного працівника міліції Полтавщини. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 692 правоохоронців, з яких 42 — працівники ДАІ. Одного з яких звільнено з органів МВС, а трьох звільнено з посади.
Даішники сиділи, опустивши додолу очі. Чи запали в їхні душі слова начальника і чи готові вони перебудуватися, сказати важко. Тим більше що кожен із них розмірковував над своєю подальшою долею на тлі розмов про повну ліквідацію Державтоінспекції. Так і сталося: саме тоді, коли в Полтаві тривав брифінг начальника міліції Полтавщини, у Верховній Раді народні депутати ухвалили Закон «Про поліцію». Згідно з його положеннями у структурі правоохоронних органів не передбачено Державтоінспекції. Її функції перейдуть до патрульної поліції.
Першими відчують на собі результати нововведення жителі столиці, де з 4 липня на охорону громадського порядку вийшли перші патрульні поліцейські. Вони ж виконуватимуть і функції ДАІ. Згодом поліція з’явиться на вулицях Львова, Харкова, Одеси, Миколаєва та Луцька. У інших містах ДАІ продовжуватиме виконувати свої функції на час перехідного періоду — два місяці.
Служити останні місяці доведеться в умовах конкуренції з поліцією, на яку у суспільстві покладають багато надій. Працівникам ДАІ їхнє керівництво каже, що у них є шанс залишитися на службі і перейти до поліції. Правда, не всім, хто забажає. Плями в службовій біографії можуть назавжди закрити шлях до правоохоронних органів. Але як усе буде в житті, побачимо...
Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,

м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».