Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 19 Лютий 2015 20:44

Захисникам вітчизни – вітчизняну зброю!

Rate this item
(1 Vote)

От уже справ­ді ка­жуть, що по­ки грім не грим­не... Тіль­ки з по­чат­ком бо­йо­вих дій на Дон­ба­сі жит­тя та­ки зму­си­ло под­ба­ти про пос­та­чан­ня на пе­ре­до­ву су­час­ної зброї. Зок­ре­ма, на змі­ну все­світ­ньо ві­до­мо­му, але за­ста­рі­ло­му ав­то­ма­ту Ка­лаш­ни­ко­ва— «ка­ла­шу» у під­роз­ді­ли, які за­хи­ща­ють ці­лі­сність Ук­раї­ни, по­ча­ла над­хо­ди­ти зброя най­но­ві­ших зраз­ків. І по­при склад­ну еко­но­міч­ну си­ту­ацію, віт­чиз­ня­ні збро­ярі ак­ти­ві­зу­ва­ли­ся і за­про­по­ну­ва­ли свою вій­ськову про­дук­цію.

Приміром, днями в батальйон УМВС України в Полтавській області «Полтава» надійшла перша партія вітчизняної стрілецької зброї. І вже до наступної ротації всі бійці його підрозділів отримають нову зброю з надією, що вона значно полегшить їм несення служби в зоні АТО та допоможе вберегти їхні життя.
Серед вітчизняних новинок — пістолет-кулемет «Форт-224» калібру 9 мм, калиматорний приціл, штурмова гвинтівка «Форт-221» калібру 5,45 х 39 мм, легкий кулемет «Форт-401» калібру 5,56 х 45 мм, прилади нічного бачення та тепловізори. Виробник зброї вітчизняний — НВО «Форт» УМВС України. Одними з перших із новинками ознайомилися журналісти, котрих керівництво УМВС запросило на своєрідну презентацію зброї, яку попередньо вже випробували на полігоні під обласним центром бійці батальйону «Полтава».


«Представлені зразки перебуватимуть на озброєнні УМВС України в Полтавській області. Наші підрозділи, які відбуватимуть до зони АТО, будуть оснащені найсучаснішою стрілецькою зброєю вітчизняного виробництва, — розповів журналістам виконувач обов’язки начальника УМВС України в Полтавській області підполковник міліції Андрій Балонь. — Зразки зброї вже випробувані на нашому полігоні, і бійці батальйону «Полтава» високо оцінюють їхню якість та переваги перед стрілецькою зброєю, яка нині перебуває на озброєнні».
Слова свого керівника підтвердили й правоохоронці батальйону, котрі випробували зразки вітчизняної зброї. Вони — найкращі експерти в цій справі, бо більшість з-поміж них уже по 4–5 разів побувала в зоні АТО і знає справжню ціну надійній та зручній зброї. Схвально оцінюють правоохоронці й те, що вітчизняна промисловість потроху відмовляється від застарілих стандартів. Приміром, нові зразки зброї НВО «Форт» сконструйовані і під використання так званого «натовського» патрону. Особливо це важливо зараз, коли із втратою Луганського патронного заводу силові структури України стали відчувати дефіцит набоїв.
Аби «підстрахуватися», уряд, як відомо, уклав контракт вартістю 5 млн євро з боснійським виробником боєприпасів UNIS-груп. За ним боснійці мали поставити для МВС України 300 тонн боєприпасів, переважно — патрони. Однак через політичні ігри та тиск Росії уряд Боснії призупинив експортну поставку набоїв до України. А можливість української зброї використовувати «натовські» набої значно полегшує пошук інших партнерів на Заході.
Під час виставки новітніх зразків зброї вітчизняного виробництва, яку для ЗМІ організували в міліції Полтавщини, багато говорили і про необхідність почати виробляти не лише стрілецьку зброю, а й вітчизняну бойову техніку. Знов-таки досвід бойових дій у зоні АТО переконав, що покладатися варто лише на себе. Тобто, на зброю та техніку, яка є в наявності. На складах нагромадилося дуже багато застарілої військової техніки, яку тепер доводиться спішно модернізувати та поспіхом поліпшувати її захисні властивості.
Вітчизняна оборонна промисловість уже почала розробляти й новинки, тож Україна збирається виготовляти зброю за стандартами НАТО. Як повідомляють ЗМІ, першою такою продукцією став бойовий блок «Кіборг» та великі броньовані машини «Тритон» і «Арбалет», на які його встановлять.
Про це на Гончарівському військовому полігоні в Чернігівській області повідомив журналістам начальник Державного науково-випробувального центру Збройних Сил України полковник Володимир Башинський.
«Український автоматичний гранатомет «УАГ-40» входить до складу бойового модуля «Кіборг», стріляє гранатами 40-го калібру, а не 30-го, як було раніше. Це — стандарт НАТО, як і дальність стрільби гранатомета. «УАГ-40» є першою вітчизняною розробкою за натовськими стандартами», — зазначив офіцер.
За словами полковника, випробування «Кіборга» проходить на платформі «Махно» — броньованого джипа, створеного на основі армійського автомобіля «ГАЗ-66». Однак незабаром його переставлять на великі вітчизняні бойові машини «Тритон» і «Арбалет» вагою 10 та 15 тонн відповідно, призначені для перевезення десанту. Їх виготовлено на заводі «Ленінська кузня» також за стандартами НАТО.
Наразі бойовий модуль «Кіборг», названий так на честь захисників Донецького аеропорту, проходить випробування. Найближчим часом він надійде на озброєння української армії. До речі, це вже не перше озброєння за стандартами НАТО, до випуску якого готуються українські виробники. Приміром, 2000 року Харківське конструкторське бюро машинобудування імені А. Макарова представило радикальну модернізацію Т-84 — танк «Ятаган». Його головною відмінністю від базової машини стала пушка натовського калібру 120 мм.
...Після випробувань на полігоні під Полтавою, де всі зразки вітчизняної зброї отримали схвальну оцінку тих, хто знається на її практичному застосуванні, батальйон «Полтава» отримає необхідну кількість нової зброї.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».