Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Сiчень 2015 00:30

Агресор пішов ва-банк?

Rate this item
(0 votes)

Си­ту­ація на фрон­ті та нав­ко­ло ньо­го про­дов­жує на­гні­та­ти­ся. Піс­ля то­го як ми­ну­лої су­бо­ти ро­сій­ські за­гарб­ни­ки об­стрі­ля­ли мік­ро­район Схід­ний у Ма­рі­упо­лі, по­дії в Ук­раї­ні та сві­ті по­ча­ли роз­гор­та­ти­ся над­зви­чай­но ди­на­міч­но. По су­ті, про­тя­гом тиж­ня, що ми­нає, умов­на ан­ти­пу­тін­ська ко­алі­ція ви­да­ла на-го­ра біль­ше зна­ко­вих до­ку­мен­тів, ніж за весь час псев­до­пе­ре­мир’я, кот­ре роз­по­ча­ло­ся у ве­рес­ні піс­ля під­пи­сан­ня Мін­ських до­мо­вле­нос­тей.

Передусім варто звернути увагу на рішення Верховної Ради України про визнання Росії країною-агресором. Те ж саме вітчизняні парламентарі просять зробити й Організацію Об’єднаних Націй та інші міжнародні інституції.
Вердикт — цілком адекватний і, чесно кажучи, давно очікуваний. Зрештою, активізація бойовиків упродовж кількох останніх тижнів спричинила загибель багатьох мирних мешканців. Тільки після маріупольської трагедії їхнє число сягнуло 31. І вже вдруге за останні кілька днів в Україні оголошується загальнонаціональний день жалоби.
У багатьох містах люди вийшли на вулиці на знак солідарності з мешканцями цього міста, яке сьогодні, до речі, є своєрідним символом нескореності Донбасу. Тут уже багато років панують дещо відмінні від того-таки Донецька настрої. «Тут вам не Донецьк, ми всі разом вийдемо захищати кожну вулицю нашого міста», — подібні коментарі після 24 січня можна було почути від багатьох маріупольців.


Відразу після теракту багато російських пропагандистських ЗМІ заспівали стару пісеньку про те, що житлові квартали були обстріляні Збройними Силами України. Щоправда, цього разу пропагандисти остаточно заплуталися в трьох соснах, адже інша половина патетично повідомила про новий «наступ Новоросії».
Парламентське рішення про визнання Росії країни-агресором підтримав 271 депутат. Результат — доволі переконливий, особливо з огляду на те, що чимало українських парламентарів саме в ці дні перебували на сесії ПАРЄ, де відстоювали національні інтереси. Себто якби не події у Страсбурзі, голосів могло бути ще більше.
Не менше уваги привертає й рішення Маріупольської міської ради. 27 січня місцеві обранці зробили чимало корисного, зокрема ухвалили рішення про виділення матеріальної допомоги сім’ям загиблих та постраждалих від теракту. Однак вінцем позачергового засідання мало стати визнання Росії країною-агресором, а так званих ДНР та ЛНР — терористичними організаціями. Спершу за таке рішення маріупольські депутати проголосували, на диво, одностайно.
Проте вже наступного дня в остаточному документі, розміщеному на сайті міськради, ні про Росію, ні про псевдореспубліки не було сказано ані слова. «Тобто тепер абсолютно незрозуміло, кого ж у Маріуполі хочуть вважати терористами, а кого агресором», — резонно зауважує маріупольське інтернет-видання «0629».
У принципі щодо терористичних псевдореспублік, то й Верховна Рада України поки що обмежилася лише половинчастим рішенням. Законопроект щодо визнання «ДНР» та «ЛНР» терористичними організаціями було ухвалено лише в першому читанні. Тепер його має доопрацювати профільний комітет ВР.
Але навіть попри це світова спільнота також неабияк активізувалася: окрім доволі абстрактних обіцянок низки світових лідерів і надалі посилювати санкції проти Росії, маємо ще й доволі конкретну резолюцію уже згадуваної Парламентської асамблеї Ради Європи.
По-перше, наших агресивних сусідів знову позбавили права голосу в ПАРЄ, щонайменше до квітня. Тоді на наступній сесії поведінку Росії знову мають намір проаналізувати на предмет дотримання мирних планів. Утім, схоже, що подібна процедура просто-таки не знадобиться, адже російська делегація вустами свого керівника Олексія Пушкова заявила, що припиняє роботу в ПАРЄ аж до кінця року. Більше того, за словами того-таки Пушкова, офіційна Москва розглядатиме можливість повного виходу з Ради Європи з усіма наслідками, що витікають. Зокрема, йдеться про припинення участі в Європейській конвенції з прав людини.
У свою чергу, це означає, що інше позавчорашнє знакове рішення ПАРЄ — заклик про звільнення Надії Савченко упродовж 24 годин — також виконано не буде.
Усе це означає, що Росія та її найвище керівництво пішли ва-банк. Але завдання України та її союзників від того нітрохи не змінилися — вистояти!
Ярослав ГАЛАТА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».