Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Травень 2019 18:38

«Кроком руш!»

Rate this item
(3 votes)

НА ПОЛ­ТАВ­ЩИ­НІ СТАР­ТУ­ВАВ ВЕС­НЯ­НИЙ ПРИ­ЗОВ

В Україні в активну фазу вступив весняний призов на військову службу. За повідомленням Кабміну, де затверджують кількість рекрутів для армії, у квітні-травні 2019 року українська армія має отримати 18752 військовослужбовця строкової служби.
Регіони на підставі цих розрахунків отримали зі столиці «план до двору», який зобов’язані виконати і відправити визначену кількість призовників до солдатських лав.
Цього року весняний призов дещо затримався через виборчі перегони.

Офіціальне пояснення — надати призовникам можливість проголосувати у другому турі президентських виборів і вже потім виконати команду: «Кроком руш!»
25 квітня цю команду вперше у своєму житті виконали майже три сотні молодих полтавців, яких почали звозити з районів до обласного збірного пункту одразу після виборів. Полтавщина, де кількість призовників коливається в межах 15–16 тисяч, цього разу має відправити на службу 735 новобранців.
Цифра, напевне, не більша і не менша за кількість призовників, які мають відправити до армії з інших областей. Але, щоб перестрахуватися, до призовної комісії повістками викликали понад тисячу юнаків. З огляду на те, що доведеться «забракувати» десятки хлопців, котрих із тих чи інших причин звільнять від призову.
Вони, за словами одного із заступників обласного військового комісара Полтавщини Едуарда Бородая, з року в рік не змінюються і вже стають проблемою «з бородою».
Приміром, від служби звільняють не тільки за станом здоров’я, яким нині далеко не всі призовники можуть похвалитись, але й через наявність судимості, незадовільні результати професійно-психологічного відбору, за сімейними обставинами, відстрочки тощо.
Особливий рядок у статистичних даних військкоматів області займають так звані ухилисти — полтавці, котрі роками ухиляються від призову на військову службу. Про їхню кількість останнім часом говорять неохоче, бо впоратися з цією проблемою, яка деморалізує молодь, не вдається.
Проте з різних джерел відомо, що лише на Полтавщині «в бігах» перебувають стільки призовників, що з них можна було б сформувати повнокровний мотострілецький батальйон...
Проводи до армії на призовному пункті Полтавського обласного військкомату традиційно проходять в урочистій обстановці, яка має надовго запам’ятатись як самим новоспеченим солдатам-строковикам, так і їхнім рідним і близьким, котрі приходять проводити до армії своїх чад.
От і цього разу першу партію призовників відправляли по військових частинах під бравурні марші гарнізонного оркестру, патріотичні та ліричні пісні у виконанні солістів обласної філармонії, настанови учасників бойових дій, керівників регіону, батьків тощо.
Кожен із призовників отримав подарунок від спонсорів, які їм вручили дівчата-студентки одного з полтавських коледжів. А старшим команд — офіцерам і прапорщикам піднесли запашні короваї на згадку про благодатний полтавський край, звідки вони повезуть до своїх частин новобранців.
Поміж призовників помітили і VIP-рекрута — сина голови Полтавської обласної ради Олександра Біленького. Нібито подія і рядова, але з огляду на те, до діти можновладців часто-густо до армії ані ногою, син голови облради Єгор, який стояв у загальному строю новобранців, таки привернув до себе увагу журналістів.
Кореспонденту «ДУ» сам О. Біленький розповів, що пишається вибором свого сина, який добровільно пішов до армії. Хоча міг і не іти. Нині хлопець навчається в престижному виші — Інституті міжнародних відносин Київського національного університету. Але, склавши іспити і взявши академічну відпустку, сам пішов до військкомату. Служитиме у прикордонних військах.
«Я сам відслужив два роки в українській армії в 1991–1993 роках в Бердичеві. То був перший призов до армії вже незалежної України, — пригадав О. Біленький. — Тож схвалив рішення сина і не приховую, що пишаюся його вчинком. В армії мають служити всі...»
Наразі у працівників Полтавського обласного військкомату гаряча пора, пов’язана з організацією весняного призову. Країна відбудувала нову армію і служба в ній має стати справжнім, а не формальним, почесним обов’язком для юнаків. Також у військкоматі пам’ятають, що за весняним призовом одразу почнеться підготовка до осіннього поповнення армії новобранцями, і запевняють, що і тоді «план до двору» обов’язково виконають...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава
Фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».