Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Квiтень 2019 11:51

Петро Цигикал: ми і надалі зміцнюватимемо українсько-російський кордон

Rate this item
(0 votes)

30 КВІТНЯ — ДЕНЬ ПРИКОРДОННИКА УКРАЇНИ

Україна має державний кордон із Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Молдовою, Росією та Білоруссю. Загальна протяжність — 6992 км.
Найдовший — із РФ: 1974 км — сушею та 321 км — морем. З них понад 400 км є неконтрольованими. На цій ділянці країна-агресор поставляє своїм найманцям, в тому числі — під виглядом гуманітарних конвоїв, боєприпаси, озброєння, пальне.
Напередодні Дня прикордонника ми попросили голову Державної прикордонної служби України генерал-полковника Петра Цигикала розповісти про сьогодення «зелених кашкетів», проблеми і успіхи ДПСУ.

— Прикордонна служба є у будь-якої держави світу, — говорить генерал Петро Цигикал. — І відіграє важливу роль у системі її безпеки. Україна — не виняток. Наша служба, зважаючи на виклики сьогодення, реформується.
Зокрема, реформовано оперативно-розшукову компоненту та збільшено глибину прикриття державного кордону. За адміністративно-територіальним принципом розгорнуто 80 відділів прикордонної служби та 258 відділень інспекторів прикордонної служби, а також прикордонну заставу на острові Зміїний. Вжиті заходи дозволили зменшити протяжність ділянок відповідальності підрозділів до 20–25 км.
Сьогодні впроваджується принципово нова система технічно-інтелектуального захисту кордону: починаючи з минулого року діє система біометричного контролю, до відомчої бази внесено дані 710 тисяч іноземців із так званих країн ризику. З них 518 тисяч — громадяни Російської Федерації.
— З прикордонниками країн-сусідів співпраця налагоджена?
— Звичайно. Наприклад, відбувається спільне патрулювання, спільний контроль у 10 пунктах пропуску на кордоні з Польщею та Молдовою. Лише торік реалізовано понад 3 тисячі інформацій Інтерполу стосовно 1,5 тисячі осіб, близько 200 викрадених автомобілів, виконано 56 тисяч доручень правоохоронних органів.
На кордоні з Польщею, Румунією, Угорщиною та Білоруссю діють 5 спільних контактних пунктів. На завершальній стадії — приєднання до румунсько-молдовського пункту «Галац» та створення контактного пункту «Паланка» на кордоні з Молдовою.
— Прикордонники несуть службу і в морі, ризикуючи будь-якої миті стати мішенню російських «колег»...
— На жаль, це так: ці «колеги» дійсно можуть вдатися до будь-яких жорстких та непередбачуваних дій. Саме агресивні дії Росії, грубі порушення нею норм міжнародного морського права спонукали нас переглянути підходи до забезпечення прикордонної безпеки в акваторії Чорного та Азовського морів.
Зокрема, у травні 2018 року в Одесі розгорнуто регіональне управління Морської охорони ДПСУ. До його складу увійшли Одеський і Маріупольський загони Морської охорони, а також Ізмаїльський навчальний центр Морської охорони.
Моряки-прикордонники є постійними учасниками таких міжнародних навчань, як «Сі Бриз» та «Чорноморський Яструб». Торік уперше вони взяли участь в українсько-румунських навчаннях «Ріверайн» на Дунаї та міжнародній операції «Посейдон», яка проводилася під координацією FRONTEX.
У 2018 році кораблі Морської охорони оглянули майже 800 та затримали 85 суден-порушників. Провели 64 спільних рейди (з МВС, ДФС, рибоохороною та еконаглядом). Забезпечено збирання доказової бази щодо порушення РФ Конвенції ООН з морського права 1982 року.
— А як з технічним оснащенням?
— Корабельно-катерний склад Морської охорони налічує близько 70 одиниць техніки. В Одесі, Кілії, Маріуполі та Бердянську розгорнуто відділи спеціальних дій на воді, незабаром вони будуть і в Ізмаїлі, Очакові, Скадовську та Генічеську.
Інфраструктура Морської охорони оновлюється: нещодавно спущено на воду катер УМС-1000 для виконання завдань на Азові, проведено планові ремонти 12 кораблів та катерів. Ізмаїльським навчальним центром підготовлено 300 фахівців морської справи.
Спільно з американськими партнерами реалізується проект зі створення центрів технічного і логістичного забезпечення, системи базування, які розташовуватимуться в Одесі, Маріуполі та Бердянську.
— Одним із напрямків роботи прикордонників є і оперативно-розшукова діяльність. Якщо це не є таємницею, розкажіть, будь ласка, про її перебіг.
— Минулого року спільними зусиллями припинено діяльність 144 протиправних груп, які налічували понад 400 осіб. Судами ухвалено 159 вироків щодо 164 осіб. У цьому році оперативними підрозділами: встановлено 117 осіб, причетних до злочинних формувань, затримано 5 бойовиків; припинено діяльність 10 протиправних груп у складі 48 осіб, попереджено вивезення 11 жертв торгівлі людьми, а 18 зловмисників, причетних до переправлення людей за кордон, затримано.
Торік проведено 8 операцій із колегами Польщі, Італії, Греції, Молдови, Азербайджану. Завдяки такій співпраці припинено діяльність кількох міжнародних злочинних груп, що займалися наркотрафіком, виготовленням контрафактних сигарет, нелегальною міграцією до країн Європи морським шляхом тощо.
— Останнім часом Збройні Сили отримали чимало техніки, озброєння, що значно підвищило їхню спроможність виконувати бойові завдання. Прикордонникам теж щось «перепадає»?..
— Про нас Українська держава теж не забуває. Лише протягом 2 останніх років ми отримали близько 20 бронетранспортерів, майже 200 автомобілів. За рахунок міжнародної допомоги закуплено понад 100 тисяч комплектуючих до снайперських комплексів та елементів екіпірування.
Підрозділи спеціального призначення, які є у складі ДПСУ, забезпечені новітніми зразками стрілецької зброї. Наприклад, лише торік ми отримали кілька сотень пістолетів-кулеметів МР5 калібру 9-мм та снайперські гвинтівки POF-308 калібру 7,62-мм.
— Як проходить боротьба з контрабандою?
— Вживаються різні заходи. Наприклад, на найбільш загрозливих напрямках виставляються резерви ДПСУ, зокрема підрозділи мобільного загону «ДОЗОР», прикордонні комендатури та кінологи зі службовими собаками, вздовж лінії кордону облаштовуються інженерні загородження.
Так, на ділянці Мукачівського загону встановлено 7 км спірального загороджувального паркану, інші загородження: спотикачі, малопомітні перешкоди та інше.
«Чільне» місце в конрабанді посідають тютюнові вироби. Останнім часом припинено більш як 70 спроб їх переміщення через кордон, при цьому вилучено більш як 100 тисяч пачок сигарет.
— Як вирішуються проблеми, що мають соціальне забарвлення?
— Найголовнішою для охоронців кордону є відсутність у них власного даху над головою. Хоча повільно, але успішно розв’язується і вона. Минулого року для цього було виділено 200 мільйонів гривень, що дозволило продовжити спорудження 24 будинків, з яких 3 здано.
Розпочато будівництво житла у Києві, Чернігові, Ужгороді, Могилеві-Подільському, Одесі, Подільську, Хмельницькому. За інвестиційними програмами триває забудова земельних ділянок у Луцьку, Хмельницькому, Чернівцях і Львові.
Загалом у 2018 році сім’ї прикордонників отримали 194 квартири. Цьогоріч виділено теж 200 мільйонів, які спрямовані на завершення будівництва 7 житлових будинків. Це дозволить отримати 432 квартири для прикордонників.
— Поділіться планами на майбутнє.
— Їх багато. Тому назву головні. Це, зокрема, подальша реалізація державної політики у сфері прикордонної безпеки, запровадження європейських стандартів інтегрованого управління кордонами, нарощення воєнної компоненти та готовність до взяття під повний контроль державного кордону на тимчасово окупованих територіях, боротьба з корупцією.
— Дякую за змістовну розмову. Дозвольте від імені наших читачів привітати Вас і всіх українських прикордонників з вашим професійним святом!
— Дякую.

Інтерв’ю провів
Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».