Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Травень 2018 11:51

Щоб не опинитися на узбіччі життя

Rate this item
(0 votes)

Нещодавно парламент ухвалив Закон України під № 6052, який удосконалить питання, пов’язані з проходженням громадянами України військової служби.

Згідно з новим законом вік тих військовослужбовців, які побажають навчатись у військових вишах, підвищується до 30: раніше він становив 21 рік. Та головним нововведенням є те, що військовикам, які при захисті України отримали поранення чи контузії і визнані непридатними до армійської служби, все ж дозволяється її проходити.
— За 4 роки на Донбасі дістали поранення близько 10 тисяч осіб, — говорить начальник Центральної військово-лікарської комісії Міністерства оборони України полковник медичної служби Роман Шевчук. — Чимало стали інвалідами. Звісно, що людина, яка втратила руку чи ногу, не зможе виконувати завдання у складі диверсійно-розвідувальної групи чи командувати взводом на лінії розмежування.

Натомість зможе виконувати інші функції. Наприклад, проходити службу у військовому комісаріаті, військовому інституті чи університеті, де умови служби більш-менш спокійні і не потребують великих фізичних навантажень.
Ухваливши закон, народні депутати вчинили дуже правильно: військовослужбовці-контрактники, офіцери, які постраждали внаслідок російської агресії, знатимуть, що держава, суспільство про них не забудуть.
Варто зауважити, що і в попередні роки Міністерство оборони робило все можливе, щоб захисники країни, отримавши важкі поранення, продовжували — за їхньої фізичної можливості і згоди — служити. Знаю чимало таких прикладів.
Зокрема, лейтенант Олександр Чорпіта внаслідок поранення більше року лікувався у військових госпіталях. Незважаючи на те що пересувався на милицях, МО підписало з ним контракт на проходження подальшої служби. Сьогодні офіцер служить у Кам’янець-Подільському районно-міському військкоматі.
Полковник Ігор М. (прізвища не називаю на його прохання) під Дебальцевим утратив ногу. Після тривалого лікування і протезування він викладає тактику бою в одному з військових вишів.
Ухвалення закону зовсім не означає, що службу зможуть продовжувати всі без винятку військовики, які внаслідок поранення стали інвалідами. Наприклад, людину з психічними розладами до армії не візьмуть.
Нині і фізично здоровим українцям не завжди таланить працевлаштуватися. Ну а про інвалідів годі й казати: вони вимушені виживати на соціальні виплати. І це їх, за словами психологів, неабияк пригнічує та принижує.
— Відтепер така людина зможе проходити службу в кадровому резерві, — каже народний депутат України Іван Вінник, один із розробників закону. — І отримуватиме відповідну зарплату, пільги, військову пенсію. Ніхто в обов’язковому порядку не буде мобілізовувати, комплектувати українську армію людьми, які не хочуть там служити: останнє слово за ними.
Протягом найближчого часу Генеральний штаб Збройних Сил України повинен сформувати публічний перелік посад, які можуть обіймати військовики, що зазнали поранень і контузій. Також там будуть вказані кваліфікаційні вимоги для тих, хто побажає їх обійняти.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».