Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Травень 2015 11:22

Американські десантники навчають українських нацгвардійців

Rate this item
(0 votes)

У Льво­ві у Між­на­род­но­му цен­трі ми­ро­твор­чо­сті та без­пе­ки Ака­де­мії су­хо­пут­них військ іме­ні геть­ма­на Пет­ра Са­гай­дач­но­го офі­цій­но стар­ту­вав пер­ший етап ук­ра­їн­сько-аме­ри­кан­ських ко­манд­но-штаб­них на­вчань із за­лу­чен­ням військ — «Фі­ар­лес Гар­ді­ан-2015».
247 де­сант­ни­ків 173-ї по­віт­ря­но-де­сант­ної бри­га­ди зброй­них сил США ді­лять­ся до­сві­дом з ук­ра­їн­ськи­ми на­ц­гвар­дій­ця­ми, які во­юва­ли в АТО. На від­крит­ті на­вчань по­бу­ва­ла ко­рес­пон­дент «ДУ».

VIP-гості

Дощова злива не завадила офіційному відкриттю міжнародних навчань. На полігон разом із Президентом України завітали начальник Генерального штабу ЗС України Віктор Муженко, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, полковник Рід, який очолює місію 173-ї повітряно-десантної бригади збройних сил США. Спершу українські та американські військові почули вітальне слово Президента України Петра Порошенка.


Після церемонії відкриття відбувся короткий брифінг Президента України, на якому він подякував журналістам, адже на цю важливу подію приїхало понад 200 журналістів не лише з України, але й з різних країн світу.
Українським та закордонним журналістам дозволили поставити чотири запитання. Серед них прозвучала думка щодо недостатньої підтримки України урядом США. Петро Порошенко відповів, що ще півроку тому міжнародні партнери не були готові з Україною співпрацювати, і тут було кілька причин. Перша — корупція в українській армії. За півроку Україна довела міжнародним партнерам, що армію змінили в тому числі волонтерський десант, рішучі дії нового керівництва Генштабу і Міністерства оборони.
Друга причина — витік інформації з української армії на користь Росії. В армії значна частина військових були агентами ФСБ Росії. «На мене лягала відповідальність змінити армію так, щоб очистити її від ФСБ. Після проведення певних кроків на сьогодні Україні як державі і українській армії довіряють. І тому є можливість передавати оборонну зброю, технологію навчання, які до цього робити було неможливо. Але я вас запевняю, що ми робимо все можливе для того, щоб співпраця була значно розширена в найкоротші терміни», — прокоментував Петро Порошенко.
Журналісти запитали Президента України: чи не вважає він, що з цих навчань почнеться нова епоха військового і політичного розвитку України? На це Петро Порошенко відповів, що в України насправді набагато більше друзів, ніж ворогів, адже весь світ демонструє солідарність з Україною. Спільними зусиллями американських, німецьких, французьких партнерів підвищилася ефективність діяльності ОБСЄ в Україні і почалася вона з Широкиного. Ефективність була досягнена кількома шляхами.
По-перше, Україна забезпечила неухильність виконання наказів. По-друге, були проведені переговори щодо забезпечення 24-годинного спостережного поста ОБСЄ. По-третє, Україна розповсюдить отриманий досвід у Широкиному на Донецьк, Донецький аеропорт. Україна буде використовувати всі важелі впливу, щоб забезпечити мир та спокій по всій лінії зіткнення. Надзвичайно актуальною залишається тема миротворців, яка потребує певних дискусій із боку українських партнерів.


Українські нацгвардійці
Навчання на Яворівському полігоні складаються з комплексу тактичних навчань з особовим складом Нацгвардії України, які включають підготовку керівного складу батальйонної ланки, базову та спеціальну підготовку особового складу рот оперативного призначення, а також оснащення військовослужбовців, які беруть участь, військовою формою одягу, індивідуальним захисним спорядженням, приладами нічного бачення та засобами зв’язку.
У ході кожного етапу навчань від Нацгвардії України (НГУ) залучатимуться дві роти оперативного призначення НГУ чисельністю 105 військовослужбовців кожна, а також 25 військовослужбовців керівного складу батальйону (загальною чисельністю від НГУ 260 військових). Від збройних сил США в Європі до кожного етапу навчань залучатимуться 247 військових. На першому етапі навчань, які вже стартували на Львівщині, беруть участь від НГУ дві роти оперативного призначення, а від США як інструктори — представники 173-ї повітряно-десантної бригади збройних сил США.
Керівник Західного регіонального медіацентру Міноборони України, підполковник Олександр Поронюк прокоментував: «На сьогоднішніх навчаннях присутні українські військові середнього віку — 25–30 років. Це — контрактники. Нацгвардійці мають вищу освіту чи середньоспеціальну. Вони побували в багатьох країнах світу. Виконували миротворчі місії. Порузумітися з американськими колегами допомагатимуть перекладачі. Окрім того, залучаються представники військових навчальних центрів Збройних Сил України — це переважно офіцери категорії старший лейтенант — майор, які побували в місіях і досить вільно володіють англійською мовою, тому проблем не буде.
На Яворівському полігоні ми зараз бачимо машини транспортування «Хаммер». Підрозділи Нацгвардії України прибули на навчання зі своєю зброєю, якої достатньо, як і боєприпасів. Під час першого етапу навчань підготують близько 300 військових, а в результаті трьох етапів — 900. Ми хотіли би, щоб залучалися до таких навчань армійські підрозділи, тому що чим більше буде спілкування з представниками інших армій світу, навчань, обмінів досвіду, тим якісніше буде змінюватися українська армія».
Командир зведеного загону «Ягуар» старший лейтенант Вадим Перепічка розповів: «На Яворівському полігоні будемо перебувати 55 днів. Ми американцям будемо показувати, що вміємо, а вони — свій досвід. Таким чином досягнемо спільного завдання. Американці протягом місяця будуть нас учити. В процесі буде зрозумілий результат. У нас буде вільний час: передбачено походи в музеї, екскурсії тощо, хоча основна наша ціль — це навчання. Особовий склад до участі в цих навчаннях підбирався з урахуванням отриманого бойового досвіду в АТО з метою його підвищення. Тут практично всі нацгвардійці є учасниками АТО. Вони перебували там від трьох місяців і до року. Деякі хлопці раніше були нетяжко поранені в АТО, адже нині вони фізично здатні виконувати поставлені завдання на навчаннях.
Усі хлопці мають військові спеціальності. А щодо побуту, то особовий склад Нацгвардії розміщується в одній казармі, а американські десантники — в іншій. Умови проживання для усіх військових однакові. Спільно харчуємося в одній їдальні. Нам дають смачний борщ. Порозумітися з американцями легко, бо приїхало сюди багато вихідців з України. Вони чудово спілкуються українською та англійською, самі проявляють ініціативу в спілкуванні. В нас із ними проблем немає».


«Небесні солдати»
Десантників 173-ї повітряно-десантної бригади збройних сил США називають «небесними солдатами».
Ось що розповіли її представники. Інструктор 173-ї повітряно-десантної бригади збройних сил США Вільям Колон: «Я бачу, що українські військові охоче тренуються. Ми готуємо керівників ланки батальйонів оперативного призначення НГУ. Вони пізнають процес оперативного планування та прийняття рішень. Вчимо організовувати службово-бойову діяльність. Вони дізнаються про тонкощі управління вогнем артилерії та веденням інформаційних операцій. Також важливе логістичне забезпечення та організація зв’язку на рівні батальйону та взаємодія з іншими підрозділами НГУ та Збройних Сил України. Щодо візиту в Україну, то я особисто вперше в Україні. Раніше Україна в мене асоціювалася лише з братами Кличками, Шевченком. Знаю, що Україна в 2012 році проводила чемпіонат Європи. Прапор вашої країни — жовто-блакитний. Багато чув про вроду українських дівчат. Українська кухня мені подобається, але погода здивувала: холодно і вітер».
Інструктор 173-ї повітряно-десантної бригади збройних сил США сержант Антон Ковальчук розповів: «Я приїхав до Америки 16 років тому, коли мені було 15 років. Сам я зі штату Каліфорнія. В армії служу вісім років, самостійно туди записався. Після того як виїхав у США, ніколи в Україну не повертався. Це — перший мій приїзд. Поки що був лише в Яворові, якщо буде можливість, то відвідаю й інші українські міста. На навчаннях ми хочемо обмінятися досвідом та надати фахову підготовку українській Національній гвардії, адже на Сході України конфлікт.
Базова та спеціальна підготовка особового складу підрозділів оперативного призначення НГУ включає: фізичну підготовку; вогневу підготовку; елементи виживання; першу медичну допомогу; користування портативними засобами зв’язку; права людини та застосування сили; тактичні тренування в складі відділення, взводу, роти; елементи інженерної підготовки; медичну підготовку.
До речі, вже склалася гарна традиція між військовими української та американської армій — ми обмінюємося шевронами. Серед американських десантників є учасники бойових дій. Багато американців хочуть вивчити хоча б кілька українських слів. Щодо харчування, то ми сюди не привозили продуктів, окрім польових пайків. Ввечері відпочиваємо за шахами, доміно, картами, книгами, телевізором».
Інструктор 173-ї повітряно-десантної бригади збройних сил США сержант Олександр Скріпнічук розповів: «Бачу, що рівень фізичної підготовки нацгвардійців перебуває на гарному рівні. Вони приїхали сюди тренуватися, аби навчитися професійно захищати Україну. Я приїхав сюди, щоб побачити, як українці працюють, поспілкуватися з ними. Так виходить, що ми один одного тренуємо. Американські інструктори приїхали на Львівщину з Німеччини, Італії, Америки. Я сам народився на Івано-Франківщині. Рідні ще є в Одесі та в кількох маленьких селах. Виїхав в Америку у 10-річному віці. Вирішив стати військовим вісім років тому. Перебуваю на контрактній службі, адже всі американці — контрактники.
Останнього разу побував в Україні з батьками вісім років тому, а як військовий — нині вперше приїхав у службове відрядження. Після закінчення навчань на полігоні я відпочиваю. У вільний час бігаю та розмовляю з українцями. Мені цікаво про вас дізнаватися. Ми з українськими військовими говоримо про проблеми, які виникли на Сході України. Одне задоволення говорити з українськими солдатами і чути їхні історії про службу в АТО. Ці розповіді хвилюють мене до душі, адже я народився в Україні і також переживаю за батьківщину».
Серед американських десантників було кілька дівчат. Інспектор з харчування 173-ї повітряно-десантної бригади збройних сил США Христина Черешнева розповіла: «Я сама з Чернівців. Мені 28 років. В Америці живу вісім років і лише два роки в американській армії. Я взагалі люблю подорожувати і поїхала побачити інші країни. Сподобалося в США і залишилася там жити. Між українською та американською арміями є багато спільного, хоча в той самий час і багато відмінного.
Американські та українські військові дисципліновані. На навчаннях ми хочемо навчити українців ставитися серйозно до своєї роботи. Після закінчення навчання вони будуть справжніми професіоналами. Ми тут перебуваємо, щоб допомогти українській армії покращити свої стандарти. В мої обов’язки військового входить інспектування продуктів харчування. Американські бійці спільно харчуються з українцями. Меню різноманітне. Подається борщ та суп. Дуже смачно годують. Всі задоволені. Тут традиційна українська їжа. Ми не привозили із собою продуктів харчування. Все купується на місці».


Подарунки нацгвардійцям
Американською стороною в рамках проекту технічної допомоги уряду США на підготовку та оснащення підрозділів Національної гвардії України за рахунок Резервного фонду світової безпеки українсько-американських навчань «Фіарлес Гардіан-2015» буде передано Національній гвардії України форми одягу, зокрема: штани, куртки, кашкети, шарфи-труби, черевики з розрахунку на 705 військовослужбовців. Подарують американці комплекти захисного спорядження: бронежилети, каски, балістичні окуляри, налокітники, наколінники, вставки захисту від стрілецької зброї. Також передадуть українській стороні індивідуальне спорядження: спальні мішки, рюкзаки, розвантажувальні системи, розкладні багатофункціональні ножі, саперні лопати, тактичні ліхтарики, намети, тактичні штурмові рукавиці, захисні окуляри.
Нацгвардійці отримають прилади нічного бачення, а саме: прилади з нашоломними кріпленнями — 85 штук, прилади для очищення — 4 штуки та спеціальні інструменти для ремонту — 2 штуки. «Також нашим воїнам необхідні засоби зв’язку, тому американські друзі нам їх подарують. Отримаємо автомобільні ДВЧ-радіостанції — 30 штук, захищені портативні індивідуальні радіосистеми — 185 штук», — підсумував Олександр Поронюк.
Інна БОРИСОВА, фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».