Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Квiтень 2015 12:11

Українцям є чим воювати

Rate this item
(1 Vote)

ЦЕ ВКОТРЕ ЗАСВІДЧИЛА МІЖНАРОДНА ВИСТАВКА ОЗБРОЄНЬ, ЯКА ВІДБУЛАСЯ В ОБ’ЄДНАНИХ АРАБСЬКИХ ЕМІРАТАХ

Про­хо­ди­ла во­на — за дав­ньою тра­ди­цією — у міс­ті Абу-Да­бі. Слід за­ува­жи­ти, що ук­ра­їн­ські ви­роб­ни­ки зброї та вій­сь­ко­вої тех­ні­ки вже не впер­ше бу­ли учас­ни­ка­ми чи не най­мас­штаб­ні­шої сві­то­вої ви­став­ки обо­рон­ної про­мис­ло­во­сті IDEX, яка про­во­дить­ся у цій араб­ській кра­їні раз у два ро­ки. Адже обо­рон­но-про­мис­ло­вий ком­плекс на­шої кра­їни був і за­ли­шає­ть­ся од­ним із кра­щих у сві­ті. Тож і цьо­го ро­ку на­шим збро­ярам бу­ло що по­ка­за­ти на IDEX-2015.

Кращі світові виробники військової продукції демонстрували свої напрацювання в розробці озброєння, електронних засобів захисту, балістичних систем, радарних установок, засобів телекомунікації, оптичної електроніки, боєприпасів, військового спорядження, протимінних систем, систем захисту на землі, у воді та повітрі, інженерних установок, спецтехніки.
Україну представляли підприємства, які входять до складу державного концерну «Укроборонпром». Не перелічуватимемо їх усіх, а ось на зразках техніки, представленої ними, варто зупинитися. Наприклад, як не розповісти хоч коротко про новий бронетранспортер БТР-3, який є гордістю наших виробників-оборонців, бо оснащений бойовим модулем «Штурм-М», який складається з 30-мм автоматичної гармати, спареного з нею 7,62-мм кулемета, 6 ракет «Бар’єр» і автоматичного гранатомета? На відміну від багатьох закордонних аналогів, це досить потужна у вогневому плані машина.


Загалом увагу відвідувачів виставки Україна акцентувала на бронетанковій техніці та техніці спеціального призначення, яка, до речі, давно користується попитом в арміях багатьох країнах світу: про це свідчать обсяги експорту у минулі роки. Тож громадяни, а це здебільшого жителі ОАЕ, мали можливість не лише добре розгледіти, а й «помацати» новий броньований автомобіль «Дозор», призначений для перевезення особового складу українського війська, вантажів і встановлення різного озброєння легкого типу, засобів зв’язку і спеціального устаткування в умовах можливого застосування стрілецької зброї та зброї масового ураження.
Достойне місце у нашому оборонно-промисловому комплексі посідають розробники і виробники ракет, різних боєприпасів та вибухових речовин, якими, як відомо, начиняють ті ж самі ракети й снаряди і від яких залежить їх спроможність знищувати ворожі цілі. Утім, справжню продукцію її виробники з якихось одним їм відомих причин (мабуть, безпеки) не стали везти до далеких Еміратів, а обмежились їхніми макетами.
Свою продукцію також представили Ізюмський приладобудівний завод, знаний у всьому світі своїми передовими оптичними приладами військового призначення, конструкторське бюро авіації загального призначення, яке займається розробкою та моделюванням надлегкої авіаційної техніки, та деякі інші підприємства.
На виставці IDEX завжди проводяться виставки-огляди військово-морської техніки. Цей рік не став винятком: їх презентували майже 100 кращих світових фірм, розмістивши свою продукцію на майданчику площею понад 5600 кв. м.
Попри те що з анексією Криму наша держава втратила потужності з виробництва подібної продукції, вона все ж привезла макети корвета «Гайдук», катера «Гюрза» та унікальний плавучий док виробництва Херсонського державного заводу «Палада».
Підприємства українського оборонно-промислового комплексу давно співпрацюють зі своїми закордонними партнерами. Однак через брак замовлень ця співпраця до недавнього часу ледь жевріла. Нині, коли на Сході України триває неоголошена війна і наша армія потребує сучасної техніки, є сподівання, що ця робота пожвавиться. Виставка вже продемонструвала позитивні зрушення, оскільки на ній відбувся прем’єрний показ одразу двох новинок, створених українським підприємством «КрАЗ» спільно з компанією Streit. Це, зокрема, бронеавтомобіль KrAZ-Feona, який створили на базі шасі автомобіля-всюдихода «КрАЗ-6322» (6х6), а також чотиривісний броньовик KrAZ-Hurricane. Обидві ці новинки оснащені двигуном Cummins і автоматичною коробкою передач Allison, мають добрий захист.
Звісно, на цей збройовий форум завітали не лише представники підприємств — виготовлювачів техніки, що тут демонструвалася, а й представники практично всіх родів військ Збройних Сил України.
Побував на виставці і Президент України Петро Порошенко: сюди він прибув у супроводі начальника Генерального штабу ЗС України генерал-полковника Віктора Муженка.
Петро Олексійович, оглянувши представлені тут експонати, зазначив, що рівень безпеки у світі знижується, що спонукає до певних роздумів і кроків, натякаючи на те, що Україна повинна неабияк дбати про свою обороноздатність. А вона неможлива без надсучасних озброєнь і військової техніки, які пропонують кращі світові виробники. Аби тільки гроші були...
Петро Порошенко свій робочий візит до Об’єднаних Арабських Еміратів назвав успішним, наголосивши на важливості проведених переговорів та контрактів, які підписали українські підприємства під час виставки озброєнь і військової техніки: нашою продукцією зацікавилися кілька країн світу. Однак хто саме — не розголошується.
Військові експерти кажуть, що Україна і в подальшому триматиметься серед лідерів виробництва сучасної зброї і військової техніки. Цьому сприяє насамперед неоголошена проти нас війна, через що держава просто приречена вкладати гроші у свій оборонно-промисловий комплекс. Оскільки озброєння власного виробництва завжди є дешевшим, аніж імпортне, яке доводиться купувати.
Серед лідерів продаж продукції військового призначення є США, Росія, Китай, Німеччина, Франція, Великобританія, Іспанія, Україна та Ізраїль. І хоча ми серед визнаних лідерів, наша частка експорту становить усього 3% від світових продаж. Для порівняння: американці продають понад 30%...
На думку генерала Анатолія Лопати, екс-начальника Генерального штабу ЗС України, попри всі негаразди в країні кошти, виручені від продажу озброєнь і техніки, потрібно спрямовувати виключно на розвиток оборонно-промислового комплексу, бо він — це та курка, яка несе золоті яйця. Недарма ж США, інші провідні держави світу вкладають у розробку і виготовлення сучасної зброї сотні мільярдів доларів. Розуміють, що з часом вони повернуться сторицею. А виставки, які проходять в Об’єднаних Арабських Еміратах, — це такий собі ярмарок, де кожен учасник намагається якомога краще розрекламувати свою продукцію і якомога вигідніше її продати.

Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».