Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 21 Сiчень 2015 18:13

Генерал-майор Олександр Дублян: порівнювати нас зі смершівцями просто некоректно...

Rate this item
(0 votes)

Є у скла­ді Зброй­них Сил Ук­раї­ни струк­ту­ра, про яку ма­ло пи­шуть га­зе­тя­рі і май­же не зні­ма­ють сю­же­тів те­ле­ві­зій­ни­ки. Це — Вій­сь­ко­ва служ­ба пра­во­по­ряд­ку.
Про ви­то­ки її ство­рен­ня, зав­дан­ня, по­кла­де­ні на неї, роз­по­ві­дає на­чаль­ник Вій­сько­вої служби право­по­рядку ЗС України — Го­лов­но­го управ­лін­ня Вій­сь­ко­вої служ­би пра­во­по­ряд­ку ЗСУк­раї­ни ге­не­рал-майор Олек­сандр Дуб­лян.

— Сьомого березня 2003 року український парламент ухвалив Закон «Про військову службу правопорядку у Збройних Силах України», — говорить Олександр Володимирович. — Цю дату ми і вважаємо нашим днем народження (усміхається). Час, що минув відтоді, довів: це рішення було правильним і своєчасним.
— Але ж на той час діяли, та й зараз діють органи військової прокуратури, які теж опікуються дотриманням законності. Навіщо знадобилася ще одна правоохоронна структура?
— У роки, що передували заснуванню цієї служби, тисячі офіцерів Збройних Сил залучали до виконання завдань патрульно-постової служби, охорони заарештованих, які утримувалися на гауптвахтах тощо. Отже, їх відволікали від виконання функціональних обов’язків, зокрема занять з бойової підготовки. Це — по-перше.


По-друге, їх залучали і до розслідувань різних правопорушень у військах. Проте аналіз їхньої роботи показав, що вони — з різних причин — не на високому професійному рівні виконували покладені на них обов’язки, зокрема і за відсутності юридичної освіти. До того ж окремі командири частин, зловживаючи службовим становищем, чинили на них тиск, намагаючись приховати злочини та правопорушення, скоєні у їхніх колективах. Після того, як за справу взялися офіцери ВСП, абсолютно незалежні від них, ми побачили реальну ситуацію з дотриманням у військах вимог чинного законодавства та армійських статутів.
Зауважу, що раніше неефективно здійснювався і розшук військовослужбовців, які самовільно залишали частини: лише від 4 до 10 відсотків із них затримували представники командування чи військові коменданти.
— На базі чого створювалася ВСП?
— На початку 2000-х років ЗС мали понад 30 військових комендатур, майже 80 гарнізонних і військових гауптвахт, близько 70 військових інспекцій безпеки дорожнього руху, 7 підрозділів гарнізонної і комендантської служб та дисциплінарну військову частину. Одним із недоліків було те, що всі вони не були об’єднані в єдину структурну систему і не мали чіткої вертикалі управління та забезпечення.
Ці чинники теж підштовхнули до створення Військової служби правопорядку, яка, згідно з чинним законодавством, стала спеціальним правоохоронним формуванням у складі Збройних Сил України.
— Скажіть, Олександре Володимировичу, а чи є подібні структури в арміях інших країн світу?
— Більшість держав має окремі підрозділи або роди військ, на які покладено завдання підтримання правопорядку та військової дисципліни: вони, щоправда, називаються по-різному. Наприклад, у США, Великобританії, Нідерландах, Туреччині, Словаччині, Ізраїлі — це військова поліція, Італії — карабінери, Франції — жандармерія, Китаї — народна озброєна міліція, Німеччині — фельд’єгері, Польщі — військова жандармерія. При цьому, незважаючи на найменування та певну різницю в покладених на них завданнях, загальна мета діяльності цих підрозділів така ж, як і в нашої служби.
— Перед створенням вивчався досвід зарубіжних колег?
— Аякже. Робоча група експертів, до складу якої увійшли офіцери Міністерства оборони та Генерального штабу ЗС України, ретельно вивчили досвід роботи аналогічних структур більш ніж 20 країн світу. Вони, зокрема, побували у США, Великобританії, Італії, Ізраїлі, Польщі, Німеччині. Відбувся обмін делегаціями з вивчення досвіду роботи правоохоронних підрозділів Італії, Словаччини, Польщі та інших держав.
Військовослужбовці Служби правопорядку проходили підготовку у навчальних закладах військової поліції США, Данії, Туреччини, Польщі. Великий досвід наші військовики здобули під час виконання миротворчих завдань у 2003–2005 роках у Республіці Ірак, адже до складу українського національного контингенту багатонаціональної дивізії було включено роту та групу військової поліції.
Словом, ми ретельно вивчили досвід інших країн, взявши багато корисного для себе. Зрозуміло, що з урахуванням наших реалій. І час показав, що Військова служба правопорядку дарма хліб не їсть.
— Яка чисельність Служби правопорядку?
— Вона, згідно з чинним законодавством, не повинна перевищувати 1,5 відсотка від загальної чисельності Збройних Сил України. Протягом 2004–2013 років, враховуючи процеси реформування та загальне скорочення чисельності Збройних Сил України, їх кількість зменшилася більш ніж на 52 відсотки!
— У структурі ВСП є підрозділи спеціального призначення...
— У них служать тільки офіцери та військовослужбовці за контрактом, які пройшли спеціальну підготовку, мають відмінну фізичну підготовку. Їхнім основним завданням є виконання спеціальних заходів, спрямованих на припинення злочинних діянь на військових об’єктах, в тому числі здійснюваних з терористичною метою, та запобігання їм. Зокрема, це і реалізація заходів щодо виявлення, пошуку та знешкодження диверсійних та диверсійно-розвідувальних груп.
— Вони не дублюють функції спецпризначенців, які мають ГУР МО України, СБУ, МВС, Внутрішні війська?
— Ні. Наші хлопці діють виключно на військових об’єктах, до яких належать пункти управління військами, арсенали, бази, склади, військові частини тощо. Це, так би мовити, протидиверсійні підрозділи з акцентом на пошук противника і його знешкодження.
— Багато ваших колег перебуває в зоні проведення антитерористичної операції. Розкажіть, будь ласка, чи були вони готові до виконання тих завдань, які доводиться зараз виконувати?
— Зауважу, що сама специфіка служби у ВСП, завдання, покладені на неї, передбачають готовність у будь-який момент стати до виконання визначених функцій. Відверто кажучи, мало хто сподівався, що це доведеться робити в реальному житті. Але ми все ж готувалися до подібних дій. Зокрема, щорічно брали участь у проведенні командно-штабних і тактичних занять з відповідної тематики. Проходили вони, зазвичай, на військових об’єктах і за умов, максимально наближених до бойових.
Наші військовослужбовці також брали участь у відпрацюванні заходів з організації протидії диверсіям і терористичним актам, побували в багатьох так званих гарячих точках планети. Наприклад, у Іраку.
З початком проведення антитерористичної операції основні зусилля Служби були зосереджені на протидії диверсіям і терористичним актам на військових об’єктах, які розташовано в зоні її проведення.
Зважаючи на оперативну інформацію щодо можливого захоплення бойовиками озброєння та військової техніки, що є на зберіганні у військових частинах, дислокованих на теренах Донеччини, ми відразу посилювали їх охорону та оборону.
Наші підрозділи, насамперед спеціального призначення, разом з іншими підрозділами Збройних Сил України, брали активну участь з відбиття збройних нападів на об’єкти Міністерства оборони.
Нині ми забезпечуємо дотримання правопорядку і військової дисципліни серед військовослужбовців Збройних Сил на звільнених територіях Луганської та Донецької областей, безпеку дорожнього руху та супровід військових колон, регулювання дорожнього руху до району та в районі виконання заходів дотримання режиму двостороннього припинення вогню.
Ми також конвоюємо і охороняємо військовиків, які вчинили різні правопорушення, і передаємо їх органам досудового розслідування, забезпечуємо заходи протидії диверсіям і терористичним актам на найбільш важливих військових об’єктах. Також організовуємо взаємодію з органами військового управління стосовно збору, узагальнення та аналізу інформації про захоплення або викрадення незаконними збройними формуваннями військовослужбовців Збройних Сил України з метою проведення заходів їх звільнення.
— Представники ВСП є у військових частинах?
— У кожній частині, яка перебуває в зоні АТО, працюють наші офіцери, які допомагають командирам підрозділів у підтриманні правопорядку та військової дисципліни серед військовослужбовців. На командних пунктах секторів створено мобільні групи ВСП.
Крім того, з метою підтримання правопорядку на території Донецької та Луганської областей, яка контролюється українською владою, спільно з командуванням Сухопутних військ ЗС України створено та забезпечено функціонування 17 військових комендатур.
— Хотілося б почути більше конкретики. Наприклад, про знищених чи затриманих диверсантів, агентів противника.
— Як начальник Військової служби правопорядку, я пишаюся своїми підлеглими: офіцерами, прапорщиками, солдатами, які з честю виконують в районі бойових дій завдання командування. А вони, повірте, не з легких. Я міг би назвати вам прізвища багатьох людей — справжніх українців, справжніх патріотів рідної землі, які, щохвилини ризикуючи власними молодими життями, служать нашому народу. Але, зважаючи на специфіку виконуваних ними завдань, не робитиму цього.
Упевнений: настане час, багато хто з них стане прототипом героїв кінофільмів чи військово-пригодницьких романів, адже сьогодні сотні солдатів, офіцерів несуть свою не те що важку, а смертельно небезпечну службу в зоні бойових дій. Саме завдяки їм збережено життя сотень наших військовослужбовців і мирних громадян.
На жаль, кілька чоловік загинули. І не від випадкових обстрілів, а в запеклих боях, протистоячи ворогу, який переважав їх і в озброєнні, і в живій силі. Вічна їм пам’ять!
Чимало офіцерів, військовиків за мужність і героїзм, проявлені під час боїв, нагороджені високими державними нагородами.
— Олександре Володимировичу, на які військові формування розповсюджується юрисдикція Служби?
— На частини і підрозділи Збройних Сил України.
— А, скажімо, на добровольчі батальйони?
— Ні: ними опікується МВС.
— Тисячі українців надають нашим захисникам усіляку допомогу: від придбання бронежилетів і автомобілів до забезпечення їх продуктами харчування. А ви, військові правоохоронці, її отримували?
— Нещодавно на Схід України вирушили військовослужбовці 3-го спеціального відділу Західного територіального управління ВСП ЗС України. Серед них є і ті, хто вже побував там. Наші хлопці, зокрема, спільно з армійськими спецпризначенцями впродовж кількох місяців утримували контроль над кількома об’єктами в місті Артемівську. Вони перебували в повній ізоляції, але не відступили від цих об’єктів, які мають для нас стратегічне значення.
Побували і в селі Авдіївка, розташованому на підступах до Донецького аеропорту. Незважаючи на постійні артилерійсько-мінометні обстріли, проявили себе достойно, виконавши поставлене перед ними завдання командування. Я щиро вдячний волонтерам-галичанам, які допомогли укомплектувати цей підрозділ бівуачним та тактичним спорядженням, необхідним для виконання завдань. Вони подарували бійцям також індивідуальні аптечки та джип «Ніссан». За всюдихід особлива вдячність, бо вкрай необхідний для виконання спеціальних завдань нашими спецпризначенцями.
— Мені розповідали, що ваші підлеглі — в разі потреби — приходять на допомогу і цивільному населенню.
— Вибачте за високопарні слова, але допомогти людям, які опинилися у складній ситуації, є справою честі для наших солдатів та офіцерів. Наприклад, під час несення служби військовики-патрульні Харківського зонального відділу Служби на чолі з молодшим сержантом Романом Сердюком врятували жінку. У квартирі, де вона мешкала, виникла пожежа, і коли б не вони, то паралізована жінка, яка, звісно, не могла самостійно пересуватися, загинула б.
— Насамкінець не можу не поцікавитися вашою думкою з приводу того, що службу, яку Ви очолюєте, інколи порівнюють зі СМЕРШем — структурою, яка боролася в роки Другої світової війни з німецькими шпигунами і зрадниками.
— Якщо при цьому мається на увазі професіоналізм смершівців, які реально знешкоджували ворога, то ставлюся досить нормально. А ось коли проводять аналогії між ВСП і СМЕРШ, натякаючи на жорстокість останнього і до своїх воїнів, то подібні порівняння вважаю просто некоректними, а то й аморальними.
Інтерв'ю провів Сергій ЗЯТЬЄВ, Фото надано автором

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».