Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Лютий 2020 18:49

Тільки-но злетіли, як одразу сіли

Rate this item
(1 Vote)

На сьогодні в Україні 17 аеропортів мають право здійснювати авіаційні перевезення, що підтверджується відповідними сертифікатами. З них, за офіційними даними, 12 летовищ мають статус міжнародних. 20 грудня 2017 року цей список поповнив і аеропорт Полтави, якому Кабмін присвоїв статус міжнародного.

Тоді це повідомлення викликало здивування самих жителів обласного центру, більшість з яких знали, що летовище, яке перебуває в обласній комунальній власності, ледь животіє через брак грошей навіть на зарплату персоналу. І фактично не приймає і не відправляє літаків через зношеність і застарілість інфраструктури.
І раптом повідомлення про такий щедрий аванс аеропорту, який було відкрито в 50-х роках минулого сторіччя, а пасажирський термінал з’явився там набагато пізніше — лише 1984 року.

Проте в уряді, схоже, таки знали, що робили. Знали і в Полтавській ОДА, де тодішні керманичі, сповнені оптимізму щодо перспектив отримати почесний статус для летовища, яке заростало будяками, віщували щасливу долю аеропорту.
Ще за два тижні до рішення Кабміну полтавські чиновники заговорили про необхідність надання Полтавському аеропорту міжнародного. І вже навіть поставили полтавців перед фактом, повідомивши, що Полтавська облдержадміністрація вже підписала договори з авіакомпаніями і планує організувати приміщення та роботу митниці та прикордонної служби на території аеропорту.
«Як ми знаємо, Полтавщина — не тільки культурний і духовний центр України. Це і в географічному положенні центральна частина, яка зручна і для пасажироперевезення, і для вантажного транспорту. Звичайно, хочеться мати і внутрішні рейси — велика потреба запустити їх до Львова та Одеси. Та хоч ми поки що на початковому етапі, але це вже перемога», — обґрунтовував тоді потребу Полтави в міжнародному аеропорту в. о. голови Полтавської ОДА Роман Товстий.
Після чого на летовищі закипіли будівельні і опоряджувальні роботи з метою підігнати аеропорт під статус міжнародного, який урядовці надали йому великим авансом. Прискорений темп робіт мотивували тим, що вже є навіть домовленості з туроператором, який анонсував перший виліт з аеропорту «Полтава» на 2 травня 2018 року до Анталії (Туреччина) комфортабельним пасажирським літаком Boeing 737.
Про перебіг подій, пов’язаних з авральним ремонтом Полтавського аеропорту, місцеві ЗМІ писали достатньо багато. І не в останню чергу через те, що чимало жителів обласного центру доволі скептично поставилися до поспішних спроб керівництва області реанімувати летовище, життя на якому практично завмерло останніми роками.
Як і через те, що на відновлення летовища виділили десятки мільйонів гривень з обласного бюджету. У тому числі і за рахунок урізання витрат на інші нагальні потреби Полтавщини. Приміром, на ремонт доріг.
За перший рік ремонтних робіт в аеропорту було витрачено 40 млн грн. Ще сім мільйонів гривень пішли на ремонт злітно-посадкової смуги. А всього за два роки на відновлення летовища полтавська обласна влада вгатила 70 млн грн.
Зв’язані по руках домовленостями з туроператорами про відправку першого рейсу з уже міжнародного аеропорту чиновники оберталися наче білка в колесі, поспішаючи з ремонтними роботами. Що, як визнавали навіть у самій Полтавській ОДА, іноді позначається на їхній якості. Насамперед на відновленні злітної смуги.
І все ж анонсований на 2 травня 2018 року перший міжнародний рейс із полтавського летовища не відбувся. Спочатку виліт літака відклали на тиждень, начебто через те, що було продано недостатньо квитків на літак. Це — за версією керівництва аеропорту.
Натомість туроператор заявляв, що виліт переносять через неготовність летовища. Зокрема, через те, що в аеропорту ще не встановили спецобладнання — кабінки для прикордонників, ескалатор для руху на контроль багажу тощо.
Обладнання, визнали в Полтавській ОДА, справді застрягло на митниці. Після чого про наступну дату відправлення пасажирів із міжнародного Полтавського аеропорту вже не вели мови, а пасажирів, які придбали квитки на перший рейс, відправили з Борисполя.
Лише в липні 2018 року оновлений аеропорт прийняв перший рейс з іноземними туристами із США, Канади, Китаю, Європи та інших країн, які подорожували Україною. До Полтави іноземці прилетіли із Запоріжжя літаком «Як-42».
Наступного місяця до Полтави з Німеччини прилетів ще один чартерний літак із маріупольською футбольною командою на борту. А у вересні 2018 року з полтавського летовища до Лондона відправилася футбольна команда «Ворскла» на гру у турі групового раунду Ліги Європи.
Правда, подібні епізодичні чартерні рейси з аеропорту відбувались і до реконструкції. І лише в березні 2019 року з Полтавського аеропорту відправили справжній міжнародний рейс до Шарм-Ель-Шейха. Туди з Полтави вилетів Boeing 737 із туристами на борту.
Після того пам’ятного й широко розрекламованого рейсу, як і прогнозували скептики, міжнародний аеропорт у провінційній Полтаві ще довго чекав наступних «клієнтів» через погану підготовку інфраструктури, що відлякувало туроператорів і авіакомпанії.
Внаслідок цього після 20 червня 2019 року з Полтави припинилися навіть нерегулярні поодинокі рейси до Туреччини і Єгипту. А 26 червня компанія-перевізник SkyUp заявила, що припиняє польоти з Полтави через висновок інспекції про незадовільний стан злітно-посадкової смуги і недостатню завантаженість літаків на рейсах.
Лише після такого демаршу керівництво аеропорту визнало, що в аеропорту справді необхідно дообладнати інфраструктуру — злітну смугу, установку повітряного запуску суден, інструментальний захід судна на посадку тощо. За підрахунками, на це було необхідно знайти ще майже 100 мільйонів гривень...
Таких грошей на тлі очікуваних кадрових змін у Полтавській ОДА після парламентських і президентських виборів аеропорту ніхто не наважився виділити. Міжнародний аеропорт у Полтаві завмер.
Трохи оживляють нині життя на летовищі польоти вертольотів «Мі-8» приватної компанії «Українські вертольоти», частина яких із листопада 2019 року перебазувалася до Полтавського аеропорту. За що міжнародний аеропорт отримуватиме від компанії 150–250 тисяч гривень на місяць.
А вже ще через місяць, як і говорили ті, хто підозрював оборудки з поспішним будівництвом аеропорту, почалися викриття. 20 грудня 2019 року новопризначений прокурор Полтавщини Ярослав Голинський на своєму першому брифінгу для полтавських журналістів підтвердив, що вже почато кримінальне провадження щодо розтрати бюджетних грошей при будівництві летовища.
«Наразі «на виході» є певні матеріали, експертизи. І ми, я сподіваюся, зможемо найближчим часом похвалитися і розказати більш детально про розтрату бюджетних коштів у великих розмірах на ремонті злітної смуги, на будівлі...» — заінтригував представників ЗМІ обласний прокурор.
Про невтішну долю міжнародного Полтавського аеропорту розповів і новий голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов. Він заявив, що у 2020 році пасажирських рейсів із Полтавського аеропорту не буде. І полтавці мають про це знати, наголосив очільник регіону.
Головною причиною завмирання життя на летовищі, за його словами, залишається стан злітно-посадкової смуги, яка не відповідає жодним критеріям для прийому літаків.
«Компанія, яка здійснила кілька рейсів із Полтави до Єгипту та Туреччини в 2019 році, коли перевірила стан смуги, була налякана, бо ці польоти могли закінчитися трагічно. По-перше, смуга не розрахована на прийом таких бортів ні за шириною, ні за довжиною, ні за якістю. По-друге, під тиском літаків злітна смуга просіла й вкрилася тріщинами», — сказав О. Синєгубов.
28 січня 2020 під час прес-конференції, відповідаючи на запитання щодо подальшої долі аеропорту, керманич Полтавщини зазначив, що на відновлення роботи летовища і приведення його до норм, які пред’являють до міжнародних аеропортів, необхідно близько 400 млн грн.
І це лише для будівництва злітно-посадкової смуги. Її мали привести до міжнародних стандартів одразу. Але у запалі якомога швидше відкрити аеропорт для прийому міжнародних рейсів цього не зробили.
«Отже, тепер маємо те, що маємо, — використовувати цю смугу для пасажирських перевезень наразі ми не можемо...» — констатував О. Синєгубов.
Отака повчальна історія трапилася в Полтаві, де чиновники поспіхом заходилися реанімувати закинуте летовище — своєрідне «потьомкінське село», якому з незрозумілих причин уряд надав статус міжнародного. Напевне знаючи, що на той час «міжнародний» аеропорт заростає бур’янами.
Тепер обласна влада шукає інвесторів, котрі будуть готові вкласти гроші у реконструкцію Полтавського аеропорту. В облдержадміністрації говорять, що партнерами можуть виступити турецькі і білоруські інвестори. І не відкидають можливості залучення партнерів з інших країн. Прилетіли!

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».