Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Сiчень 2020 13:36

Полтавщина захлинається у сорогатній горілці

Rate this item
(1 Vote)

У поліції Полтавщини не на жарт стурбовані випадками розповсюдження сурогатного алкоголю, який масово продають полтавцям у торгових точках регіону. Про масштаби фальсифікації оковитої свідчать, приміром, факти, коли правоохоронці вилучають уже не дрібні партії підробленого алкоголю, а конфіскують «пальонку» десятками тонн...

Сьогодні важко назвати бодай один район на Полтавщині, де не було б зафіксовано продаж підробленої горілки. Алкогольний сурогат для полтавців колотять не тільки на території області, але й завозять великими партіями із сусідніх областей. Як і сировину — спирт сумнівного походження, який потім ділки розбавляють водою, розливають по пляшках, навіть ліплять акцизні марки і розвозять у торговельну мережу.

Масштаби виготовлення горілчаного фальсифікату і сировини, з якої його роблять, справді вражають. Так, у січні 2016 року поліція Полтави вилучила у одного з метких ділків в обласному центрі 10 тонн спирту, призначеного для виготовлення підробленої горілки.
Бутлегер організував підпільний цех, де працювали троє чоловіків, котрі колотили горілку для подальшого продажу. У грудні 2017 року співробітники прокуратури Полтавщини та головного управління Державної фіскальної служби в області викрили ще одну групу чоловіків, які займалися фальсифікацією алкоголю.
Його виготовляли в антисанітарних умовах із недоброякісної сировини, додаючи необхідні барвники та глюкозу, а продавали під виглядом горілки та коньяку. Бутлегери підробляли горілку марки «Пшенична». Коньяк же могли підфарбовувати лаком для деревини, кажуть правоохоронці.
Вони провели обшуки у помешканнях, гаражах та автомобілях, якими користувалися зловмисники, і вилучили майже 700 л фальсифікованого алкоголю. Ділки продавали підпільно виготовлені алкогольні напої жителям Лубенського та Оржицького районів.
У березні 2018 року у поле зору правоохоронців та працівників податкової служби потрапив один із підприємців обласного центру, який організував мережу збуту алкоголю, походження якого було невідомим. Під час обшуків у підприємця вилучили майже... 30000 л алкоголю.
У січні 2019 року поліціянти зупинили в райцентрі Пирятин фуру з причепом, яка була завантажена 28 тоннами спирту. Лівий спирт на Полтавщину везли із Сумської області...
За останніми даними поліції, навіть вилучення таких великих партій нелегального спирту та виготовленого з нього саморобного алкоголю не перешкодило тому, що сурогатний алкоголь, як і раніше, продовжують постачати у торговельну мережу Полтавщини. Переважно у невеликі крамниці і так звані розливайки, де можна без проблем хильнути чарку-другу оковитої за ціною, значно нижчою, ніж можна придбати у легальній торгівлі.
Цікаво, що останнім часом у поле зору правоохоронців, які борються з незаконним обігом спиртного, потрапив Миргород. Тільки протягом останнього місяця в місті-курорті тричі виявляли продаж фальсифікованої горілки.
Так, 26 грудня 2019 року правоохоронці виявили в одному з продуктових магазинів та на складі майже 700 пляшок сурогатної горілки та вермуту загальною ємністю понад 340 л. Алкоголь реалізовував тамтешній підприємець, якому належать магазин і склад.
А вже через два дні в курортному місті, куди щороку на лікування приїжджають близько 70 тисяч людей, з яких чверть — іноземці, знову виявили факт продажу фальсифікованої горілки в одній із крамниць.
Очевидно, їхні власники напередодні Нового року, користуючись підвищеним попитом на спиртне, захотіли й собі нагріти руки, почавши активний розпродаж спиртного сумнівного походження.
Утім, розголос, якого набули ці випадки в невеликому курортному місті, схоже, не перешкодив подальшому продажу «пальонки». Вже 23 січня 2020 року в Миргороді правоохоронці знову вилучили з трьох магазинів 12000 пляшок спиртного з підробленими акцизними марками...
Якщо проаналізувати ставлення полтавців до майже безперешкодного продажу алкоголю сумнівної якості, чим вони діляться у соцмережах, то більшість схиляється до думки, що цьому сприяють величезні надприбутки, які отримують бутлегери. Вони сповна компенсують витрати і незручності, пов’язані з тимчасовими труднощами, які виникають, коли поліція таки виявляє і конфіскує «пальонку».
У свою чергу, в поліції наголошують, що там роблять дуже багато для того, щоб перекрити канали постачання в торговельну мережу сурогатного алкоголю.
Так, начальник відділу комунікації ГУ Нацполіції в Полтавській області полковник Юрій Сулаєв у своєму коментарі для «ДУ» зазначив, що в усіх випадках, коли правоохоронці виявляють нелегальний алкоголь та місця його виготовлення, починається кримінальне провадження, а виявлений алкоголь конфіскують.
Справи на бутлегерів по закінченні розслідування передають до суду. На цьому поліція вичерпує свої можливості. Правда, поліціянти, як правило, каже Ю. Сулаєв, звертаються до відповідних органів із представлення про позбавлення ліцензій на торгівлю тих підприємців, які засвітилися продажем нелегального алкоголю.
Але, як бачимо, цих запобіжних і каральних заходів виявляється замало, щоб викорінити нелегальну торгівлю спиртним. Можливо, ситуація поліпшиться після того, як в уряді почнуть реалізовувати свою ініціативу щодо контролю за обігом акцизних марок.
Про це, як відомо, суспільству розповів міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет. Він пропонує наносити штрих-коди на паперові акцизні марки. На думку урядовця, це дасть змогу відстежувати алкогольну й іншу продукцію в електронній формі.
«Ми наноситимемо на звичайні акцизні марки штрих-код, який зчитується стандартними для магазинів пристроями. Інформацію про ці штрих-коди не потрібно буде передавати в окрему систему, а лише «пікати» в касовий чек, як звичайний товар, — пояснив Д. Дубілет. — Виходить, що ця система не вимагатиме від бізнесу нового обладнання. А державі не потрібно буде створювати окрему IТ-систему...»
Також Д. Дубілет запропонував створити мобільний додаток, за допомогою якого податківці і покупці зможуть сканувати акцизні марки і перевіряти їхню достовірність.
Крім того, уряд планує виставити на приватизацію 35 заводів «Укрспирту». Саме на них, не приховують в уряді, рясно квітне корупція, пов’язана з виробництвом нелегального спирту. З якого в подальшому в регіонах колотять підроблену горілку.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».