Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Квiтень 2019 11:42

Яєчко розмальоване, барвисте...

Rate this item
(1 Vote)

В обласному центрі на Ворсклі напередодні Великодня, коли сонце вже зігріває землю ласкавим теплом, а про недавню зиму у полтавців залишаються тільки спогади, традиційно згадують про відродження народних традицій. Зокрема, про споконвічний звичай зустрічати Світле Воскресіння Христове власноруч виготовленими писанками.

Тому є пояснення, адже писанкарство на Полтавщині має давнє коріння, чому підтвердження — власні, притаманні лише цьому благодатному краю візерунки, якими прикрашають пасхальні яйця.
Вони — наче дивні мережива, які народилися в глибині століть, але й нині ваблять до себе своїми казковими обрисами, що вкривають розмальовані в різні кольори яйця.

Дивлячись на цей витвір народного наївного мистецтва, багато хто й нині бажає взяти до рук писачок, щоб самому прокласти по яєчку першу воскову рисочку. З яких згодом утворяться фантастичні візерунки, що вкриють писанку, переплітаючись у дивні орнаменти...
Останнім часом у Полтаві і районних центрах області популярністю користуються фестивалі «Полтавська писаночка», які у переддень Великодня організують громадські активісти та волонтери. На них можна не тільки помилуватися майстерно виготовленими писанками та крашанками, але й дізнатись історію писанкарства, взяти участь у модних нині майстер-класах із виготовлення писанок тощо.
Так, у Гадяцькому історико-краєзнавчому музеї днями відкрили Великодню виставку «Диво писанкове», яку підготували викладачі та студенти Гадяцького коледжу культури і мистецтв ім. І. П. Котляревського разом зі священиками УПЦ.
У рамках Фестивалю «Полтавська писаночка» в Полтаві волонтери обласного «Батальйону небайдужих» традиційно проводять благодійну акцію під назвою «Великодній кошик». На майдані біля Свято-Успенського кафедрального собору вони збирають пожертви для воїнів, котрі зустрічатимуть Пасху на передових позиціях у зоні ООС. Небайдужі полтавці передають воїнам продукти, солодкі вироби, паски, печиво, цукерки, горіхи тощо. І, звичайно, писанки і крашанки, які зберігають тепло їхніх рук.
Для тих полтавців, котрі захочуть спробувати свої можливості в мистецтві писанкарства, під час Фестивалю просто на вулицях обласного центру влаштовують майстер-класи з розфарбовування курячих яєць на Великдень.
Усім охочим волонтери пропонують безкоштовно розфарбувати майбутні писанки білими, жовтими та зеленими барвами з червоним, коричневим, чорним і зеленим розписом. А різноманіття рослинних орнаментів, якими розмальовують писанки, доповнюють зображеннями людей і тварин тощо. Одночасно пояснюючи тим, хто наважився взяти до рук пензля, що кожен символ має своє особливе значення.
Під час таких практичних вправ можна почути і віршики, присвячені писанкам. Приміром, коломийської поетеси Надії Кметюк:
Яєчко — розмальоване, барвисте,
Ним тішиться і старець, і дитя,
Творіння рук людських, святе і чисте,
Маленький символ нашого життя...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».