Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 27 Вересень 2018 18:45

Полтавська битва: перевізники проти пенсіонерів

Rate this item
(1 Vote)

З ласки міської влади в Полтаві пенсіонери відтепер можуть безплатно їздити не тільки в комунальному транспорті — тролейбусах і автобусах, як раніше, але й у пасажирському транспорті, що належить приватним перевізникам.
Донині пенсіонерів-пільговиків або безжально виганяли, або змушували платити за поїздку. Проте ухвалена на сесії міськради постанова про «комунізм» у громадському транспорті полтавських пенсіонерів не тішить...

Казав пан: кожуха дам...
Нечуване за щедрістю рішення про грошову компенсацію — 40 млн грн із міського бюджету перевізникам за пільговий проїзд окремих категорій полтавців на сесії Полтавської міськради депутати ухвалили ще 20 липня 2018 року.
Саме ця дата і стала днем початку неоголошеної війни між перевізниками та тими, кому депутати міськради «з панського плеча» надали можливість безплатного проїзду в приватних автобусах — 22 категоріям містян. Останніми поміж яких значаться пенсіонери за віком.
Саме вони, почувши гарну новину, що з 1 вересня всіх пенсіонерів у Полтаві возитимуть безплатно, масово стали сідати в автобуси, до яких ще донедавна навіть не наближалися через порожній гаманець.
Заради правди слід сказати, що контролери «кільцевих» та водії маршруток кілька днів після введення в дію постанови міськради не вимагали від пенсіонерів плати за проїзд.
Очевидно, під впливом розпорядження відділу транспорту виконкому Полтавської міськради, звідки приватним перевізникам розіслали рішення сесії про безплатний проїзд пенсіонерів у всіх видах міського транспорту і головне — пообіцяли чесну компенсацію.
Проте «транспортний комунізм» тривав усього кілька днів. Після чого літніх людей, які наважились увійти до приватного пасажирського транспорту, до якого вже і забули вхід, почали виганяти.
Спочатку культурно, вимагаючи від збентежених старих плату за проїзд. А коли чули їхній лепет у своє виправдовування, мовляв, міськрада гарантувала безплатний проїзд і навіть спроби «качати» права, пенсіонерів почали брутально виштовхувати з автобусів на вулицю.
Фізичний вплив на літніх людей зміцнили психічною атакою, метою якої було прилюдне приниження пільгових категорій полтавців. Зокрема, в приватних автобусах і маршрутках з’явилися наче за командою оголошення про те, що «пільговиків» перевозитимуть лише з 10-ї ранку до 16:00, крім святкових та вихідних днів.
Але й цього здалося замало, і збентеженим пенсіонерам, які повірили владі, в автобусах почали заявляти, що якщо і перевозитимуть пільговиків, то обмежену кількість: двох — у маршрутках, п’ятьох — в автобусах...

Пенсіонери і перевізники: а котик слухає та їсть...
В обласному центрі, де прилюдно щодня почали принижувати літніх людей, почалися розмови про безпорадність влади і всесилля приватних перевізників. Котрі цю владу нібито і контролюють, і встановлюють у місті свої правила гри. Принаймні, в громадському транспорті.
Соціальні мережі зарясніли повідомленнями про брутальне знущання водіїв та контролерів над пенсіонерами, яких, відчувши безкарність, перевізники почали гнати в шию з приватного транспорту.
Міська влада у відповідь на численні звернення про порушення прав полтавців у громадському транспорті або відбувалася мовчанкою, або черговим роз’ясненням на зразок того, що приватні перевізники таки мусять безплатно перевозити пільгові категорії полтавців.
Правда, згодом чиновники дали задній хід і заявили, що перевезення пільговиків поновиться після того, як... підрахують їхню кількість під час поїздок у громадському транспорті, для чого навіть залучать студентів місцевого автодорожнього технікуму.
В автобусах і маршрутках одразу стало просторніше: обмануті владою і принижені приватними перевізниками пенсіонери знову повернулися до комунальних тролейбусів...
Між тим, відчувши, що скандал набирає обертів і імідж приватників, яких дедалі стали нещадно критикувати в соціальних мережах і закликати міську владу до рішучих дій, під загрозою, ті вирішили прояснити свою позицію.
Вони начебто з розумінням поставилися до рішення міської влади про безплатне перевезення пільгових категорій полтавців. Що і почали робити, але, втративши довіру до обіцянок міської влади, яка не компенсувала їм перевезення пільговиків ще за останні чотири місяці, відмовилися від таких перевезень.
Доки їм не почнуть компенсувати за пільгові перевезення з отих 40 млн грн, які начебто депутати міськради виділили з бюджету. Але яких приватні перевізники так і не отримали.
Повстали проти безплатного перевезення і водії та кондуктори приватних автобусів, адже вони отримують зарплату від кількості проданих квитків. А пенсіонери, за словами приватників, дізнавшись про новину від влади, буквально заполонили автобуси і маршрутки, пересівши до них із тролейбусів...

Нова мітла местиме по-новому?
Ситуацію з безплатним перевезенням пенсіонерів у Полтаві загострив «палацовий переворот». Як відомо, 14 вересня 2018 року депутати Полтавської міськради достроково припинили повноваження полтавського міського голови Олександра Мамая, який керував в обласному центрі останні вісім років, а також усіх його заступників, секретаря міськради і розпустили її виконком.
Приводом до відсторонення від влади «батьків» міста стали численні прорахунки в методах керування містом. У тому числі відставленим чиновникам закидали і провал із реалізацією рішення міськради про безплатний проїзд пенсіонерів, що призвело до масового приниження літніх полтавців та виходу з-під контролю влади перевізників.
Невизначеність у коридорах влади, яка настала за цим рішенням, і підкилимна боротьба за крісло градоначальника внесли в міське життя тривогу і розбрат. Приватні перевізники, схоже, першими відчули це і одразу після «заколоту» заявили, що взагалі припиняють перевезення полтавців усіх пільгових категорій.
Лише після того як у стінах міськради «утряслося» з тим, хто керуватиме містом замість відставленого О. Мамая, ситуація з перевезенням пільговиків почала прояснюватися. Новообраний секретар Полтавської міської ради Олександр Шамота, який і став в. о. міського голови, перше, що зробив, — зібрав на розмову приватних перевізників.
Перевізникам пообіцяли, що до 1 жовтня 2018 року їм повернуть заборгованість за безплатне перевезення полтавців і в подальшому регулярно компенсуватимуть їхні витрати за перевезення пільговиків. Після чого в Полтаві оголосили, що безплатне перевезення пенсіонерів та полтавців інших пільгових категорій відновиться з 1 жовтня 2018 року.
Більш того, «оновлені» чиновники пообіцяли, що введуть у Полтаві спеціальні талони для пенсіонерів. Ті віддаватимуть їх кондукторам при посадці в автобуси чи маршрутки. Наприкінці місяця приватні перевізники передаватимуть ці талони до міськради, звідки і отримуватимуть компенсацію за перевезення пенсіонерів згідно з кількістю талонів.
Отже, літні люди, котрих міська влада вже надурила обіцянками пільг у громадському транспорті і поставили в принизливе становище, чекають уже від нової влади виконання рішення «попередників»...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава
Фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».