Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 12 Липень 2018 19:20

У Полтаві ввели реєстрацію домашніх тварин

Rate this item
(1 Vote)

6 липня в Полтаві вручили реєстраційні посвідчення, паспорти та спеціальні жетони власникам собак і котів, які першими зареєстрували в муніципальному реєстрі своїх домашніх улюбленців.

В обласному центрі на Ворсклі набули чинності Правила утримання домашніх тварин, які затверджено на сесії міськради. Поміж іншого в них передбачено обов’язкову реєстрацію тварин їхніми власниками. Шлях до цієї події (яка, без сумніву, стане пам’ятною подією для тих полтавців, хто вдома прихистив кішку або собаку) був довгим і тернистим.

Група працівників міського комунального підприємства КАТП-1628 неодноразово виїжджала до інших міст — Харкова, Чернігова, Луцька, Львова тощо, де такі правила вже існують, аби вивчити досвід організації реєстрації тварин. Вивчали і зарубіжний досвід. І хоча Правила затвердили ще у грудні 2017 року, чинності вони набули лише на початку липня 2018-го.
У міськраді не приховують: вони розуміють, що полтавці неоднозначно поставилися до рішення про реєстрацію братів наших менших. Поряд із тими, хто схвалює це рішення, є чимало містян, котрі доволі скептично сприймають ці нововведення.
Правилами передбачено, що власник тварини має зареєструвати її після того, як кішка або собака досягнуть тримісячного віку. Реєстрація, виготовлення реєстраційного посвідчення та особистого номерного жетона проводиться коштом власника тварини.
Зареєструвати «Шарика» або «Мурчика» обійдеться у 44,98 грн, але для полтавців, які мають пільги зі сплати комунальних послуг, по інвалідності тощо, реєстрація обійдеться у 7,02 грн. Вартість жетона (30 грн) входить у плату за реєстрацію. Правда, не приховують у КАТП-1628, щоб оплатити цю суму в банку, куди необхідно прийти з квитанцією від комунальників, потрібно сплатити ще й комісію — 9–11 гривень...
Комунальники заперечують інформацію про те, що собак або котів їхні власники мають доставляти до КАТП-1628. Це необов’язково. Хазяїн тварини може сам прийти до комунальників із паспортом, довідкою про вакцинацію тварини, написати заяву та додати до неї фото свого улюбленця. Можна в електронному вигляді. Якщо він пільговик — додати відповідну довідку.
Після того як вартість реєстрації оплачено і квитанцію передано працівникам відділу, вас запросять прийти десь через тиждень і вручать реєстраційне посвідчення та жетон із персональним номером та QR-кодом, котрі засвідчують, що проведено реєстрацію в міському реєстрі.
Одночасно собаку або кота реєструватимуть і в міжнародній системі animal-id.info. В разі потреби за номером жетона через QR-код у міжнародній системі animal-id можна буде ідентифікувати тварину.
Ініціатор нововведення та автор Правил утримання домашніх тварин в обласному центрі депутат Полтавської міськради Майя Матвєєва розповіла «ДУ», що реєстрацію запроваджено для того, аби зменшити чисельність безпритульних тварин у місті, кількість яких збільшується через те, що дехто з їхніх хазяїв просто викидає тварин на вулицю.
Реєстрація та наявність персонального номера тварини також дозволить тримати під контролем і самих власників тварин, які відтепер відповідальніше ставитимуться до нагляду за поведінкою своїх чотирилапих друзів. У тому числі допоможуть ідентифікувати тварину у разі скарг полтавців на укуси, порушення правил вигулу, забруднення тротуарів і газонів тощо.
«Ми попередньо вивчали досвід міст України, де такі правила вже існують. Радилися з волонтерами, котрі опікуються бездомними тваринами, — говорить М. Матвєєва. — І дійшли думки, що і в Полтаві на часі вводити цивілізовані правила утримання тварин, які вже давно діють в європейських країнах.
Приміром, у Німеччині у ветеринарній клініці не приймуть тварини, якщо вона не зареєстрована. Лікаря, який порушить ці правила, можуть позбавити ліцензії...»
Правда, в Полтаві ветеринарну допомогу незареєстрованим тваринам надаватимуть і надалі. З огляду на те, що процес їхньої реєстрації проходитиме, як розуміють у міськраді, складно і може розтягнутися в часі.
М. Матвєєва спростувала чутки про те, що реєстрацію домашніх тварин введено з метою поповнити міську скарбницю за рахунок податку, яким обкладуть одразу після реєстрації власника тварини. За її інформацією, такого в Полтаві не буде. Хіба що податок на тварин можуть ввести лише після того, як Верховна Рада ухвалить відповідний закон...
Реєстраційне посвідчення під першим номером у Полтаві отримав на свого улюбленця — карликового шпіца Кая житель обласного центру Ігор Семенович. До речі, як він розповів журналістам, того дня і він сам уперше отримав український паспорт після восьмирічного очікування набуття українського громадянства. Тож у родині було подвійне свято.
«Я привчений до порядку. Понад 15 років прожив за кордоном і там із реєстрацією тварин дуже суворо. Адміністрація міста повинна знати, скільки в місті тварин, де вони проживають та хто їхній господар, — переконаний Ігор Семенович. — Це перш за все відповідальність кожного, хто взяв додому тваринку. Щоб її завтра не вигнали на вулицю...»
За відсутність реєстрації домашніх тварин полтавців можуть штрафувати, бо відтепер утримання собак та котів в обласному центрі без реєстрації забороняється. Чи сприймуть полтавці новацію, покаже час і їхнє ставлення до своїх улюбленців.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».