Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Червень 2018 11:29

Якщо завтра війна...

Rate this item
(1 Vote)

В Україні продовжують формувати сили територіальної оборони, чий особовий склад напівжартома часто називають або «ополченцями», або «партизанами». Тим самим підкреслюючи відмінність цих підрозділів, кістяк яких складають резервісти, від кадрових військових формувань.
Процес формування, якщо проаналізувати небагатослівну інформацію про територіальну оборону в Україні, вже вийшов на рівень, коли в кожній області замість розрізнених доморощених підрозділів почали з’являтися повнокровні бригади територіальної оборони.

Поза рідною хатою для нас землі немає?
На Полтавщині, де ще на початку 2015 року було сформовано 84 загони територіальної оборони, процес формування такої бригади практично вже завершено.
Тепер її командування переймається залагоджуванням її підрозділів та навчанням резервістів тому, що потрібно на війні. Як кажуть: краще пізно, ніж ніколи...
До таких послідовних дій керівництво області та обласного військкомату підштовхнув повчальний досвід формування на Полтавщині у квітні 2014 року — одразу після початку відомих подій на Донбасі — першого батальйону територіальної оборони. Це стало справжнім випробуванням для тих, хто поклав на свої плечі цей дуже важкий тягар.
«Батальйон формували практично на голому місці, — пригадав у розмові з кореспондентом «ДУ» його перший командир, підполковник запасу, «афганець» Іван Петренко.
Бракувало буквально всього — ліжок, білизни, обмундирування, не було вирішено питання харчування особового складу тощо. Але найбільше непокоїв стан військової дисципліни.
Резервісти, або, як їх зазвичай у нас називають, «партизани», геть відвикли від бодай якоїсь дисципліни, навичок покори командирам, відповідальності за свої вчинки тощо.
У батальйоні, відверто кажучи, тоді панували атмосфера анархії і безкарності. Навіть дехто з командирів підрозділів дозволяв собі обговорювати накази командира батальйону, подаючи поганий приклад підлеглим.
Більш того, коли постало питання відправлення батальйону в зону АТО, знайшлися «агітатори», які підбурювали бійців до відмови їхати в зону бойових дій. Мовляв, батальйон створено за територіальним принципом, тож його особовий склад має боронити лише Полтавщину...»
І все ж завдяки бойовому досвіду, терпінню та рішучості комбата батальйон було сформовано і його підрозділи вирушили на Схід України, де успішно виконували всі завдання командування.
Й сьогодні солдати і командири цього територіального підрозділу, який згодом перейменували в 16-й мотострілецький батальйон ЗС України, навіть після звільнення з армії регулярно зустрічаються в день «народження» батальйону, який загартувався в боях і став для них справжньою бойовою родиною.
Висновки з надзвичайно важких потуг, які супроводжували формування підрозділів територіальної оборони в регіоні, влада, схоже, зробила. Принаймні, формування наступних підрозділів із числа резервістів уже проходили більш-менш керовано.
Хоча на Полтавщині й досі обговорюють відкритий бунт резервістів, котрий ті влаштували проти свого командування 30 березня 2018 року, запідозривши командирів у привласненні солдатських грошей.
Надзвичайна пригода сталася на навчальних зборах резервістів у 179-му навчально-тренувальному центрі військ зв’язку, що в Полтаві. Резервісти, коли їх почали розраховувати після закінчення зборів, відмовились отримувати гроші за час зборів, вважаючи, що їм заплатили дуже мало, і вийшли на акцію протесту на вулиці обласного центру.
Як з’ясувалося, їхні гроші ніхто не привласнив. Коли резервістів призивали на навчальні збори, у військкоматах (навмисне чи прагнучи заманити на збори, або через незнання законодавства) пообіцяли грошове забезпечення у більшому розмірі, ніж передбачено...

Вчитися тому, що потрібно на війні
На тлі помилок та складних випробувань війною, що триває на Сході України вже п’ятий рік, у Полтавській області недавно завершилося формування бригади територіальної оборони, яка об’єднала у своєму складі всі підрозділи, що вже були в районах.
Тобто територіальна оборона регіону набула обрисів, передбачених законодавством про організацію в Україні військ територіальної оборони за бригадним принципом.
У Генштабі ЗС України не приховують, що подібних бригад територіальної оборони сформують не менше двох десятків.
З розрахунку — одна бригада на кожну область. А на так званих загрозливих напрямках, приміром у прикордонних областях, їх буде більше.
Формування бригади проходило за участі не тільки обласного та районних військкоматів, але й перших осіб Полтавщини. Заступник обласного воєнкому Полтавщини підполковник Едуард Бородай розповів «ДУ», що практично одразу після закінчення формування бригади почали проводити навчальні збори з воїнами оперативного резерву.
Такі п’ятиденні збори вже провели в Лохвицькому районі з особовим складом стрілецької роти зі складу бригади.
«Підрозділи бригади територіальної оборони відтепер є в кожному районі Полтавщини. Керівництво бригади сформовано при обласному військкоматі. До складу бригади приписані військовослужбовці запасу та полтавці призивного віку, котрі з якихось причин ще не служили в армії, — пояснив офіцер.
Головною метою зборів, які проводили на території Лохвицького району, було забезпечення злагодження підрозділу та його готовність до виконання бойових завдань за призначенням...»
Після призову та розміщення резервістів у заздалегідь підготовленому для них наметовому містечку «ополченців» переодягли у військову форму, видали зброю — автомати АК-74, організували харчування тощо.
Збори почали зі складання військової присяги тими резервістами, котрі ще не служили в армії. До речі, таких виявилося чимало.
Навчали тероборонців військовій справі — тактичній та спеціальній підготовці, військово-медичній, розвідувальній, інженерній підготовці, польовій медицині, роботі із засобами зв’язку тощо.
Заняття проводили досвідчені інструктори, у тому числі — учасники АТО. Участь у відкритті зборів узяли керівники області, що знаменувало собою те, що очільники краю повернулись обличчям до завдань територіальної оборони і прикрих помилок, яких допустилися під час формування батальйону в 2014 році, вже не буде.
Представників ЗМІ, які відстежували тренування резервістів, зацікавило питання організації їхнього харчування. Організація триразового харчування протягом дня сотні чоловіків, звісно, вимагала і неабиякої вправності тиловиків.
Проте, як з’ясувалося, снідали, обідали та вечеряли резервісти у наметі-їдальні, столи якої були заставлені домашніми харчами: трилітровими банками з компотами, консервованим салом, пиріжками, бутербродами, пляшками з мінеральною водою тощо.
Підполковник Е. Бородай пояснив, що ані польових кухонь, ані військових кухарів на тренування роти не було. Харчували резервістів... місцеві підприємці.
«Міністерство оборони виділило гроші на продукти, а страви готували та привозили до табору місцеві підприємці, — пояснив офіцер. — Чому так? Так нам було зручніше...»
Чи зможуть та захочуть місцеві підприємці займатися харчуванням вояків у зоні бойових дій, якщо до цього дійде справа, — питання риторичне. А досвід розвитку подій у зоні АТО довів, що в більшості випадків військовослужбовцям доводиться самим готувати собі їжу. Що також потребує тренувань і навичок...
У Полтавській ОДА та обласному військкоматі, при якому створено командування бригади територіальної оборони, задоволені проведеними зборами з резервістами. Хай і в складі однієї роти, але тренування, кажуть там, справді мали практичну користь як для тих, кого призвали з резерву, так і для тих, хто ці збори організовував...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м. Полтава
Фото прес-служби
Полтавського облвійськкомату

Довідка «ДУ»:
Війська територіальної оборони — резервний компонент Збройних Сил України, призначений для територіальної оборони. Підпорядковується управлінню територіальної оборони Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України.
За планами починаючи з 2018-го розпочався процес формування на базі загонів оборони бригад територіальної оборони за відповідними зонами територіальної оборони (бригада — область).
Від 2018 року територіальна оборона переводиться на бригадну структуру. Загони оборони, які є у кожному районі (місті), будуть переформовані у батальйони та зведені у бригади, що повинно покращити керованість і боєздатність військових частин територіальної оборони.
Таких бригад буде не менше однієї на область, а на загрозливих напрямках, зокрема у прикордонних областях, і більше.
Управління бригадами будуть здійснювати відповідні оперативні командування Сухопутних військ ЗС України.
При цьому в областях також залишаться окремі стрілецькі батальйони, які формуються обласними військовими комісаріатами, та роти охорони військових комісаріатів згідно зі структурою військ територіальної оборони, яка була запроваджена наприкінці 2014 року.
Протягом 2018–2020 років планується озброєння бригад протитанковим озброєнням і 60-мм мінометами М60-16 «Камертон» — у міру їх виготовлення військовою промисловістю.
Бригади територіальної оборони будуть комплектуватись як кадровими військовослужбовцями, так і резервістами, які складатимуть основну чисельність і призиватимуться на службу у разі необхідності. Резервісти регулярно проходитимуть підготовку на навчальних зборах, а решту часу будуть вести звичайне цивільне життя.
(За матеріалами «Вікіпедії»).

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».