Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Червень 2018 10:39

Важкі кілометри

Rate this item
(1 Vote)

З 1 січня 2018 року всі дороги обласного і районного значення в Україні передано з підпорядкування Укравтодору на баланс обласної та місцевої влади. Зроблено це Кабміном у рамках децентралізації, яка крокує країною.
Тож уже майже як півроку регіональне керівництво самостійно опікується дорогами, про стан яких раніше турбувалися державні дорожники.

За інформацією керівництва Служби автомобільних доріг у Полтавській області, до 1 січня 2018 року на її балансі перебувало майже дев’ять тисяч доріг державного та місцевого значення.

Тепер на обслуговуванні дорожників залишилося близько 1700 кілометрів доріг міжнародного та національного значення. Рештою — 7188 кілометрів доріг — опікується Департамент будівництва, містобудування, архітектури і ЖКГ Полтавської ОДА разом із владою районів.
Передача доріг відбулась, як кажуть спеціалісти, в дуже незручний час — у розпал зими, коли шляхи потребували щоденного догляду й очищення від снігу та льоду.
Якщо обласні автодори з цим справлялися, бо це за дідапрадіда був їхній обов’язок, то для обласних та районних структур утримання такої кількості доріг виявилося справою новою. І обтяжливою, бо в районах не було комунальних підприємств, призначених для обслуговування та ремонту шляхів.
Правда, зима не дуже суворо спитала з доморощених дорожників на Полтавщині. Погодні умови, начебто відчуваючи можливі катастрофічні наслідки дорожньої децентралізації, поблажливо поставилися до людей. Хоча вже наприкінці зими та в березні, коли несподівано розгулялася завірюха та вдарили морози, на «своїх» дорогах неодноразово виникали дуже складні ситуації.
Говорили навіть про колапс дорожнього руху. Утім, з настанням посправжньому теплих днів усе начебто минулось і в облдержадміністрації повели мову про те, що успішно витримали іспит погоди і забезпечили безперебійне функціонування автошляхів в області.
Іншої думки, як виявляється, самі полтавці. На сьогодні в області зібрано вже понад п’ять тисяч підписів під зверненням до обласної влади з вимогою бодай щось робити, аби забезпечити ремонт доріг.
20 травня в Новосанжарському районі через поганий стан автошляхів мешканці кількох сіл навіть перекривали дорогу, заблокувавши рух транспорту. Не в останню чергу через те, що в їхньому районі не ремонтуються не лише дороги, але й мости.
Так, говорили мітингувальники, на одному з мостів зі жвавим автомобільним та пішохідним рухом утворилася тріщина завширшки 14 сантиметрів. Але міст ніхто, схоже, і не збирається ремонтувати...
Справді, ситуація зі станом доріг місцевого значення на Полтавщині настільки загострилася, що подекуди навіть доїхати до сусіднього села вже немає можливості через те, що разом зі снігом із дороги щез і асфальт.
І так, кажуть підписанти ноти протесту обласним чиновникам, у більшості районів. Нині навіть із самої Полтави до деяких райцентрів уже не доїхати через відсутність нормальних доріг. Чому так?
Відповідь на це запитання спробували відшукати учасники мітингу протесту, який 30 травня біля Полтавської ОДА влаштували представники трьох районів — Полтавського, Котелевського, Новосанжарського та самого обласного центру.
Кілька десятків людей із плакатами, які містили не дуже гарні для можновладців слова, вимагали... повернути їм дороги. Хай і розбиті, але ті, якими вони до дорожньої децентралізації таки могли користуватися.
Адже тоді автошляхи хай і погано, але бодай якось ремонтували і дорогами міг їздити автотранспорт. Чого сьогодні вже немає, а більшість населених пунктів після зими виявилися відрізаними від цивілізації.
Присутній на мітингу народний депутат України від Полтавщини Юрій Бублик поділився з кореспондентом «ДУ» своїми враженнями від стану доріг у його виборчому окрузі, який, крім Полтави, охоплює ще кілька районів області.
За його словами, ситуація зі станом доріг, якими відтепер опікується обласна влада, критична. Проблема стану доріг нині «аж кричить» полтавцям, бо ситуація з їхнім ремонтом настільки загострилася, точніше, його відсутністю, що сьогодні вже неможливо доїхати від села до села. Доріг або взагалі вже немає, або від них залишилися тільки шматки асфальту та ямки на кожному метрі, поділився депутат.
«Я розумію, що обласна влада нині зайнята вирішенням більш амбіційних та пропагандистських проектів. Приміром, як відродження Полтавського аеропорту, — наголосив Ю. Бублик.
Справа ця потрібна, звісно. Але ж якщо питання ремонту доріг і надалі будуть відсовувати на задній план, то як полтавці зможуть дістатися до Полтавського міжнародного аеропорту?
У такому разі свій аеропорт необхідно будувати в кожній територіальній громаді, інакше через недоступність аеродрому у Полтаві він утрачає сенс...»
Люди, які брали слово у мікрофон, не добирали висловлювань, щоб характеризувати стан доріг в їхніх населених пунктах. Найбільше дивувало і обурювало мітингувальників те, що попри гучні заяви урядовців та обласних чиновників про виділення на будівництво та ремонт доріг дуже великих грошей «ніхто нічого не робить».
«Наша дорога — Полтава — Суми. Але по ній узагалі неможливо проїхати — в автобуса колеса відпадають. Її трохи залатали до психлікарні, а далі нічого не робили, притому лише одну смугу зробили. Я вже нічого не кажу про дорогу в нашому селі, там узагалі все розбито.
Ми хочемо привернути увагу до нашої проблеми. Написали листа, якого підписали жителі села, і віддали його в усі інстанції, щоб зробили хоч ямковий ремонт», — говорив депутат Тахтаулівської сільської ради з Полтавського району Микола Немчук.
За словами учасників мітингу, нині катастрофічна ситуація склалася на автодорогах Котельва — Більськ, Котельва — Сидоряче — Пархоменко, Терентіївка — Залізничне — Ковалівка, Оржиця — Хорол тощо.
«У нас забрали уже все — лікарні, школи, Будинки культури тощо,— говорила на мітингу одна з мешканок села Котелевського району. — Тепер забирають і дороги.
Ситуація складається така, що машина швидкої допомоги до села не може доїхати по тих колдобинах, якими суцільно вкриті дороги. А якщо медики таки і дістануться села, то може статися так, що буде запізно...
Наших дітей — учнів щоранку возять до найближчої школи по таких розбитих дорогах, що ми боїмося за їхню безпеку...»
До речі, через рідне село нардепа Ю. Бублика — Ковалівку, що в Полтавському районі, проходить дорога обласного значення. Це справжня біда для його жителів, оскільки безперервний потік фур, які щодня там їздять, не лише розбиває сам автошлях, а й руйнує хати, твердять місцеві жителі.
«Ямковий ремонт проводиться щороку, але його вистачає на один сезон та й усе. У нас Ковалівка — велике село, багато приватних машин, місцевих, а ще й іде дорога обласного значення. Особливо проблема вночі, коли їдуть фури, одна за одною.
Навіть ті будинки, які побудовані нещодавно, просідають уже, тріщини дають. Ми питали у влади, коли ж це сталося, що дорога почала належати не нам, місцевій громаді, а області? Відповіді не отримали...» — заявив Віталій Березний, директор Ковалівського сільського Будинку культури.
Не отримали відповіді й самі мітингувальники, адже попри те, що захід проходив попід вікнами Полтавської ОДА, звідти до них ніхто не вийшов. Така поведінка влади лише дратувала людей, котрі, дивлячись на байдужість чиновників до їхніх проблем, почали закидати владі розтринькання та навіть розкрадання дорожніх грошей.
Хмизу у багаття підкинула інформація, яку озвучили на мітингу представники пресслужби нардепа Ю. Бублика. Як з’ясувалося, Полтавській області на дорожні потреби, пов’язані з належним утриманням автошляхів місцевого значення, з початку 2018 року виділено 82 млн грн.
Проте жодних робіт навіть із проведення ямкового ремонту ще не було. Частину цих коштів — 36 млн грн перекинули на ремонт аеропорту, який тепер є пріоритетним міжнародним об’єктом для Полтавщини...
Учасники мітингу після двогодинного стояння на майдані біля Полтавської ОДА, яких так і не почули ті, хто відповідає за стан автошляхів на Полтавщині, заявили, що вже зібрали понад п’ять тисяч підписів щодо аварійного стану доріг в області і передають їх народним депутатам Ю. Бублику та Костянтину Іщейкіну.
Мітингарі уповноважили їх передати підписи до Кабміну та звернутись із депутатськими запитами безпосередньо до глави уряду Володимира Гройсмана, щоб не тільки поінформувати його про жахливий стан доріг на Полтавщині, а й змусити почати ремонт доріг, а не кивати на децентралізацію.
Свою позицію щодо дорожньої проблеми спробував прояснити директор Департаменту будівництва, містобудування, архітектури і ЖКГ Полтавської ОДА Тимофій Голбан. Правда, не виходячи на очі тих, хто збирався на мітинг біля облдержадміністрації, а в соціальній мережі Фейсбук.
Посадовець підтвердив, що Полтавщина справді «отримала 67 мільйонів гривень завдяки митному експерименту, тільки пішли вони Службі автомобільних доріг України на ремонт державних доріг. Це закріплено законодавчо. І в Службі вже більше двох тижнів лежать наші пропозиції забрати ці гроші...»
У Державному агентстві автомобільних доріг України тим часом повідомляють, що передача доріг місцевого значення на баланс регіонів — одна з фундаментальних реформ галузі. З 1 січня 2018 року 123105 кілометрів доріг місцевого значення перейшли до відповідальності місцевої влади.
Окрім передачі повноважень, на місцевий рівень спрямовуються і кошти на ремонт та утримання доріг. З 2018 року в рамках Дорожнього фонду 35% коштів передбачено на дороги місцевого значення, тобто на дороги, передані на обласний рівень.
Перший етап децентралізації триватиме до 2020 року. За попередніми розрахунками, саме стільки часу знадобиться для ефективного відлагодження всіх процесів...
Отже, доведеться почекати...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».