Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Лютий 2018 15:18

Як реанімували програму «доступні ліки»

Rate this item
(0 votes)

Пол­тав­ці, які ста­ли учас­ни­ка­ми уря­до­вої про­гра­ми «До­ступ­ні лі­ки», за кіль­ка тиж­нів до за­кін­чен­ня 2017 ро­ку діз­на­ли­ся не­при­єм­ну для се­бе но­ви­ну: в ап­те­ках об­лас­ті при­пи­ни­ли від­пус­ка­ти ме­ди­ка­мен­ти за ре­цеп­та­ми, що їх ви­пи­су­ва­ли в рам­ках цієї ши­ро­ко роз­рек­ла­мо­ва­ної про­гра­ми.

Через це хворі, котрі мали на руках уже виписані рецепти на доступні ліки, буквально падали з ніг, обходячи аптеки у пошуках обіцяних препаратів. Але скрізь чули одне: ліки за програмними рецептами більше не відпускають, бо аптекам не відшкодовують їхню вартість. І коли поновлять дію урядової програми, невідомо...

Згодом своє слово сказала і обласна влада. Але перед тим представникам ЗМІ власники полтавських аптек, які долучилися до відпуску медикаментів за урядовою програмою «Доступні ліки», розповіли, що фармацевти не винні в тому, що рецепти більше не отоварюють. Ліки перестали видавати через те, що аптекам завинили чималі гроші за відпуск доступних ліків.
Виконуючий на той час обов’язки Полтавського обласного комунального підприємства «Полтавафарм» Валерій Прядко, де найбільша мережа аптек, які долучилися до урядової програми «Доступні ліки», підтвердив кореспонденту «ДУ» інформацію про припинення продажу ліків полтавцям у рамках цієї програми через призупинення фінансування програми.
«Ми закрили свої договірні відносини, бо лікарні, де виписують рецепти за програмою «Доступні ліки», вибрали всі гроші, — пояснив В. Прядко. — Але, наскільки мені відомо, з нового року дія програми відновиться. Тож після укладення лікарнями договорів з нами наші аптеки знову відпускатимуть ліки, які передбачені програмою...»
Цікаво, що збій у й без того спочатку не дуже добре працюючому механізмі забезпечення полтавців доступними ліками стався майже одразу після того, як наприкінці листопада 2017 року на апаратній нараді у Полтавській ОДА директор обласного департаменту охорони здоров’я Вік­тор Ли­сак оптимістично запевняв, що ситуація з реалізацією урядової програми «Доступні ліки» на Полтавщині «кардинально змінюється». Звісно, на краще.
На той час, за його даними, в аптеках області на 42% зросла кількість медикаментів, які полтавцям відпускали за цією програмою. А кількість рецептів, що їх виписують у лікарнях для придбання доступних ліків, так само зросла — на 18%.
Лише за останній тиждень перед нарадою кількість полтавців, які скористалися програмою і придбали в аптеках ліки за урядовою програмою, збільшилася на 10 тисяч осіб. Якщо на початку листопада 2017 року в регіоні тих, хто вже скористався перевагами програми і отримав рецепти на доступні ліки, було 199 тисяч, то на кінець листопада 2017 року таких уже було 235 тисяч, зазначив В. Лисак. І робота в цьому напрямку триває, запевняв директор департаменту.
Так було. Але тепер, стверджують у Полтавській ОДА, ситуація докорінно змінилась і програма «Доступні ліки» знову запрацювала в регіоні на повну силу. Принаймні, директор обласного департаменту охорони здоров’я В. Лисак 5 лютого на нараді в ОДА проілюстрував це такими цифрами: вже з початку 2018 року можливостями отримати доступні ліки безплатно або з частковою оплатою скористалися майже 12 тисяч полтавців, яким лікарі виписали 34336 рецептів.
У полтавських аптеках, де відпускають такі ліки з рецептами, у свою чергу, повідомляють, що відпустили доступних ліків населенню Полтавщини на суму 469346,50 грн, подали рахунків до сплати на суму 378665,70 грн. Більш того, урядову програму «Доступні ліки» не лише реанімовано, але й розширено в частині асортименту ліків, які додатково внесено до реєстру.
«Станом на сьогодні внесено до реєстру 239 найменувань лікарських засобів, що на 41 позицію перевищує попередній реєстр. На даний час залишається відшкодування з трьох нозологій, як і було в попередньому році, поряд з цим додано дві міжнародні непатентовані назви «глібенкламід» та «лозартан» (серцево-судинна патологія, цукровий діабет). Усього 23 міжнародні непатентовані назви», — повідомив В. Лисак.
Звідки взялися гроші, яких забракло наприкінці 2017 року на реалізацію програми, що викликало обурення полтавців? Як пояснив В. Лисак, 2018 року на реалізацію урядової програми «Доступні ліки» Полтавщині передбачено субвенцію в розмірі 36 млн 769 тис. 700 грн, яка затверджена рішенням сесії обласної ради.
Нині на Полтавщині доступні ліки відпускають у 249 аптеках, переважно у мережі аптек ПОКП «Ліки Полтавщини». Отже, запевнив директор обласного департаменту, програма «Доступні ліки» запрацювала на Полтавщині в повному обсязі і полтавці можуть не турбуватися про те, що ліків усім не вистачить.
«Державна казначейська служба України перерахувала в кожну область заплановану на січень суму на реалізацію урядової програми «Доступні ліки». В регіони надійшло 83,3 млн грн із передбаченого на цей рік 1 млрд грн (кошти на перший місяць року). Проте наразі лише дві області — Полтавська та Чернігівська — попіклувалися про своїх пацієнтів та спрямували кошти до кінцевих розпорядників, якими зазвичай є заклади охорони здоров’я.
Відтепер полтавські пацієнти мають змогу піти до свого сімейного лікаря за рецептом на необхідні лікарські препарати, які можна отримати в аптеках, що діють за урядовою програмою «Доступні ліки», — повідомили в облдержадміністрації.
Полтавські посадовці розподілили кошти дуже вчасно, адже через затримку з розподілом цих грошей в інших областях глава уряду Володимир Гройсман доволі різко висловився з цього приводу, вимагаючи ретельно розслідувати кожен випадок неналежного виконання урядової програми «Доступні ліки» і закликав керівництво Міністерства охорони здоров’я та Державної казначейської служби долучитися до цієї роботи.
«У нас сталася дивна ситуація. Ми розробили програму, виділили 1 млрд грн коштів, передбачили механізми, а люди не мають доступу до ліків», — сказав В. Гройсман. При цьому він підкреслив, що кошти на реалізацію програми надійшли в регіони ще 4 січня. Але, за інформацією Держказначейства, розподілені вони на той час були лише в 14 областях, а в 9 регіонах виникли проблеми...
До речі, самі полтавці по-різному ставляться до порядку відпуску у аптеках доступних ліків. Хоча чиновники від обласного департаменту охорони здоров’я запевняють, що «механізм налагоджено» і збоїв він уже не дає, як траплялось у перші місяці дії програми, 66-річний житель Полтави Максим Петрович розповів кореспонденту «ДУ», як торік маявся у пошуках в аптеках обласного центру доступних ліків.
Спочатку кілька разів ходив до сімейного лікаря по рецепт, займаючи місце у черзі. Потім майже два тижні обдзвонював аптеки, але там відповідали, що такі медикаменти ще не продають. А коли сказали, що ліки почали продавати, пенсіонер поїхав до аптеки. Вистояв чималу чергу, але коли провізор узяла його рецепт і подивилася, то заявила, що його оформлено неправильно. Мовляв, немає штампа лікарні, де сімейний лікар виписувала рецепт.
Довелося збентеженому пенсіонеру їхати до поліклініки. Там сказали, що «його» лікар у відпустці і рецепт не переробить. Максим Петрович пробився до завідувача поліклініки і розповів про проблему. Жінка у білому халаті передивилася рецепт і визнала, що справді на папірці бракує штампа. Мовляв, ніхто не винний, бо спрацював людський фактор. Після чого доклала потрібну печатку до рецепта і пенсіонер знову поїхав до аптеки займати чергу за доступними ліками...
Але це все дрібниці на тлі того, що уряд таки відшукав змогу бодай трохи полегшити життя тим, хто мусить щодня вживати ліки, але обмежений у фінансах. Правда, наполоханий збоєм програми дехто з полтавців усе ще має сумніви щодо того, що грошей на реалізацію програми дійсно вистачить на весь 2018 рік. І доступні ліки одного дня знову в аптеках не відпускатимуть. Тому намагаються якомога швидше отоварити рецепти і поповнити домашні запаси доступними ліками...

До­вІд­ка «ДУ»:
Мі­ніс­тер­ство охо­ро­ни здо­ров’я за­твер­ди­ло но­вий ре­єстр лі­ків дер­жав­ної про­гра­ми «До­ступ­ні лі­ки», які пов­ні­стю або част­ко­во від­шко­до­вую­ть­ся дер­жа­вою. Ни­ні в про­гра­мі до­ступ­ні 239 пре­па­ра­тів. Про це йдеть­ся в на­ка­зі Мі­ніс­тер­ства охо­ро­ни здо­ров’я, який опри­люд­не­ний на сай­ті ві­дом­ства.
«За­твер­ди­ти Ре­єстр лі­кар­ських за­со­бів, вар­тість яких під­ля­гає від­шко­ду­ван­ню, ста­ном на 22 січ­ня 2018 ро­ку. Ви­зна­ти та­ким, що втра­тив чин­ність, на­каз Мі­ніс­тер­ства охо­ро­ни здо­ров’я Ук­раї­ни від 26 лип­ня 2017 ро­ку № 856 «Про за­твер­джен­ня Ре­єс­тру лі­кар­ських за­со­бів, вар­тість яких під­ля­гає від­шко­ду­ван­ню ста­ном на 26 лип­ня 2017 ро­ку», — йдеть­ся у до­ку­мен­ті.
Онов­ле­ний пе­ре­лік про­гра­ми ста­но­вить 239 пре­па­ра­тів від сер­це­во-су­дин­них за­хво­рю­вань, цук­ро­во­го діа­бе­ту 2-го ти­пу та брон­хі­аль­ної ас­тми. Ко­лиш­ній пе­ре­лік, який ді­яв до цьо­го ча­су, міс­тив 199 най­ме­ну­вань пре­па­ра­тів. Всьо­го пов­ні­стю дер­жа­ва від­шко­до­ву­ва­ти­ме вар­тість 34 пре­па­ра­тів. До­пла­та за ін­ші, за­леж­но від роз­дріб­ної ці­ни пре­па­ра­ту та роз­мі­ру від­шко­ду­ван­ня дер­жа­вою, ко­ли­ває­ть­ся від 0,09 грн до 311 грн.
Пов­ний пе­ре­лік про­гра­ми із за­зна­чен­ням роз­мі­ру від­шко­ду­ван­ня за кож­ний пре­па­рат до­ступ­ний на сай­ті МОЗ (http://moz.gov.ua/uploads/0/3077-dn_20180122_111_dod.pdf).

Олек­сандр БРУ­СЕН­СЬКИЙ,
м. Пол­та­ва

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».