Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 18 Сiчень 2018 18:19

Від ягідного кластеру до власного КП: на Сумщині презентували стратегії розвитку ОТГ

Rate this item
(0 votes)

Ягід­ний клас­тер, ле­га­лі­за­ція та від­нов­лен­ня екс­плу­ата­ції крей­дя­них кар’­єрів, зе­ле­ний ту­ризм, від­ро­джен­ня тра­ди­цій­но­го яр­мар­ку і на­віть ство­рен­ня Му­зею ві­ни­ка...

Це — лише частина Стратегії розвитку на найближчі три роки, яку у понеділок, 15 січня 2018 року презентували керівники п’яти місцевих об’єднаних територіальних громад регіону за ініціативи Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми допомагали розробляти ці документи керівництву громад з літа минулого року, і у грудні вони з’явилися на світ. Можливо, де в чому вони амбітні і реалізація поставлених перед ОТГ завдань затягнеться, однак це спонукає менеджмент громад дивитися далі ніж на найближчі три роки, які для нього є своєрідним трампліном у виконанні взятих перед людьми обіцянок», — зазначив на презентації директор Сумського ЦРМС Олександр Хоруженко.
За його словами, Сумщина разом із Волинською областю нині лідирують в Україні за кількістю розроблених і затверджених сесіями ОТГ Стратегій розвитку. І в планах на 2018 рік значиться прийняття ще 8 таких документів.
Представляючи свої Стратегії широкому загалу, керівники ОТГ робили акцент на важливості економічної складової у цьому документі.
Зокрема, голова Боромлянської ОТГ Василь Романіка бачить розвиток громади у створенні ягідного кластеру, а саме вирощуванні полуниці, якою славиться край, та проведення там полуничного фестивалю. Також основний фокус стратегії цієї ОТГ спрямований на підтримку та розвиток початкової і середньої освіти та позаурочної зайнятості.
Щодо Краснопільської ОТГ, то вона обрала для себе місію «Гостинна громада з новими традиціями та великими амбіціями».
«Громада бачить для себе нову якість надання послуг у сфері медицини, освіти, культури та безпеки, а її «великі амбіції» — майбутнє збільшення своїх територій за рахунок об’єднання з іншими громадами. Для розвитку громада визначила 4 основні цілі: Краснопілля — центр об’єднаної громади; розвиток старостинських округів; розбудова і оптимізація освітнього і спортивного простору; створення нової системи надання муніципальних послуг. Усього до стратегії розвитку на 3 роки увійшло 62 проектні ідеї», — зазначив голова Краснопільської ОТГ Юрій Яремчук.
Хотінська ОТГ, за словами її голови Миколи Торяника, згідно із затвердженою Стратегією позиціонує себе як громада, яка вибудовує партнерські відносини з бізнесом, здійснює максимальне сприяння та підтримку підприємницьких ініціатив на своїй території, прагне якомога ефективніше використовувати наявні ресурси.
Крім діалогу з підприємцями, в пріоритеті на найближчі роки — розбудова сфери надання медичних послуг, створення надпотужного комунального підприємства та реалізація проекту «Нової української школи». В перспективі громада планує також відкриття ЦНАПу та будівництво Центру безпеки громади.
Щодо Миропільської ОТГ Краснопільського району, то, як повідомила її керівник Олена Ординець, вона у своїй Стратегії затвердила кілька основних проектів: рекультивація старих садів, легалізація та відновлення експлуатації крейдяних кар’єрів, залучення інвестора для створення тваринницької ферми тощо.
Перспективу розвитку громада бачить у реалізації свого потенціалу як «української Швейцарії» і організації відпочинку, тобто максимального вкладення у сферу зеленого і активного туризму, відродження традиційного ярмарку, створення Музею віника і ролердрому, проведення різноманітних спортивних змагань тощо.
Миколаївська ОТГ, Стратегію розвитку якої на заході представляв Сергій Самотой, визначила для себе три основні стратегічні цілі. Вона планує згуртувати свої громади, закласти підвалини для сталого економічного розвитку, забезпечити соціальні стандарти та створити новий освітньо-культурний простір у громаді.
Робота над написанням стратегій розвитку здійснювалася за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.
Присутні на заході перший заступник голови Сумської облдержадміністрації Олександр Марченко та заступник голови Сумської облради Тетяна Головко нагадали, що депутати під час чергової сесії представницького органу прийняли регіональну програму підтримки співробітництва місцевих ОТГ на 2018–2019 роки.
Згадана програма, розроблена експертами Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування спільно із Сумською облдержадміністрацією, є першим комплексним документом в Україні, який передбачає фінансову підтримку з обласного бюджету проектів співробітництва ОТГ та реалізацію заходів інформаційно-освітнього характеру у цій сфері.
У пріоритеті фінансування — розвиткові проекти об’єднаних територіальних громад, які сприятимуть їх подальшому самостійному соціально-економічному розвитку та становленню. Зокрема, йдеться про утворення спільних комунальних підприємств, оновлення їх матеріально-технічної бази тощо.
Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, становить 2 млн грн. При цьому пропорція визначення розміру співфінансування сформована так: 60% — це кошти суб’єктів співробітництва, а 40% — гроші обласного бюджету.
Для участі в конкурсі необхідно насамперед укласти угоду про співробітництво між ОТГ.
Документи подають до департаменту економічного розвитку і торгівлі Сумської ОДА.
Перший конкурсний відбір відбудеться у найближчі два місяці.

Сер­гій ХА­НІН, Укр­ін­форм

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».