Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Березень 2016 10:32

Право на безправ'я?

Rate this item
(2 votes)

У Пол­та­ві жва­во об­го­во­рю­ють но­ви­ну: де­пу­та­ти Пол­тав­ської об­лра­ди ви­яви­ли «са­мо­стій­ність» і смі­ли­во по­ча­ли чи­ни­ти спро­тив Ка­бі­не­ту Мі­ніс­трів Ук­раї­ни. До сим­во­ліч­но­го роз­ри­ву «дип­ло­ма­тич­них від­но­син» із та­ким впли­во­вим суперником, кот­рий будь-якої ми­ті мо­же пе­ре­кри­ти й без то­го не на­дій­не і мі­зер­не дже­ре­ло фі­нан­су­ван­ня ре­гіо­ну, де­пу­та­ти пі­дій­шли ви­ва­же­но, бо доб­ре уяв­ля­ли, чим за­гро­жує Пол­тав­щи­ні їх­ня по­раз­ка.
За за­ко­на­ми жан­ру, пол­тав­ські де­пу­та­ти за­ру­чи­ли­ся під­трим­кою своє­рід­ної ко­алі­ції в осо­бі сво­їх ко­лег — де­пу­та­тів Хар­ків­ської та Сум­ської об­лас­них рад, де так са­мо не­вдо­во­ле­ні сва­віл­лям Каб­мі­ну...

Глян­це­ві бук­ле­ти і прав­да жит­тя
За кілька днів до того, як на позачерговій сесії Полтавської облради, яку скликали 4 березня, пролунали рішучі заклики звернутися до суду з позовом до Кабміну, в обласному центрі проходила XII спеціалізована виставка «Нафта. Газ. Сервіс2016». Місце проведення виставки традиційно обирають не випадково: Полтавщина все ще багата на поклади газу і нафти, тут сформувалася власна система підготовки наукових, інженерних та робітничих кадрів для нафтогазової галузі, а територію регіону, де майже в кожному районі можна побачити нафтовидобувні вишки, наче павутиння, обплутала розгалужена мережа нафто і газопроводів.
Попри помітне уповільнення темпів вітчизняної економіки та розрив традиційних зв’язків із партнерами, зокрема російськими нафтогазовидобувними компаніями через війну на Донбасі, виставка вдалася. Свої експозиції у виставковій залі міського будинку культури розгорнули майже сорок провідних підприємств України, які спеціалізуються на видобуванні та переробці вуглеводнів. Вони презентували свої новітні розробки, останні технології та проекти щодо підвищення ефективності розробки нафтогазових надр тощо.
Учасники виставки мали змогу ознайомитися не лише із зразками нової техніки для розвідки та розробки нафтових та газових родовищ, а й подискутувати на семінарах про нові технології буріння, правила підземного збереження природного газу, методи експлуатації газових мереж, магістральне транспортування вуглеводнів, оглянути новітні розробки обладнання для автоматизації та контролю в галузі, обговорити екологічні проблеми, які супроводжують видобуток вуглеводнів, тощо. Учасники виставки щедро роздавали відвідувачам недешеві глянцеві рекламні буклети про свої підприємства і закликали до співробітництва.
Водночас поза стінами виставкової зали, де панували злагода та добрі партнерські стосунки між представниками нафтогазових підприємств, не на жарт вирували пристрасті навколо проблеми видобування нафти й газу на Полтавщині. Цією темою перейнялися члени постійної депутатської комісії з питань паливноенергетичного комплексу та використання надр Полтавської облради.
Депутати розглядали звернення своїх сусідів — депутатів Сумської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо недопущення звуження повноважень органів місцевого самоврядування у сфері користування надрами. Йшлося про постанову Кабінету Міністрів України № 1173 від 16 грудня 2015 р. «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо відповідності основним вимогам до дозвільної системи у сфері господарської діяльності».
Документ передбачає видання дозволу на користування надрами без обов’язкового, як було раніше, погодження відповідної обласної ради. У разі, якщо депутати облради не розглянуть у межах встановленого урядовцями десятиденного терміну звернення про дозвіл на користування надрами, почне діяти принцип так званої мовчазної згоди. Тобто будьяка компанія або підприємство, яке звернулося за погодженням на видобуток нафти чи газу в області, а облрада це питання не спромоглася з якихось причин вчасно розглянути, дозвіл видається автоматично.
Саме ця «заковика», на думку полтавських депутатів, значно обмежує законні права обласних рад у питаннях користування надрами, захисту інтересів громад щодо відновлення соціальної інфраструктури територій, на яких ведеться видобуток корисних копалин, охорони довкілля тощо. Крім того, облрада відтепер має працювати, наче дівчина за викликом: щоразу збиратися, тількино надійде черговий запит на дозвіл видобутку нафти чи газу. Депутати підтримали звернення колегсумчан і вирішили, що і вони так само підготують судовий позов до Кабміну.
А ще депутатів обурило рішення урядовців, котрі, користуючись своїми правами і підпорядкованим становищем регіонів уряду, всупереч заявам про децентралізацію, фактично позбавили права обласну раду, а, отже, і територіальну громаду Полтавщини, розпоряджатися долею головного багатства регіону — землею. Облраді, говорили депутати, відвели роль такого собі весільного генерала, який за бутафорським зовнішнім антуражем не має жодних владних повноважень. Стисло сутність обурень депутатів у своєму виступі сформулював перший заступник голови Полтавської облради Євген Холод:
«Кабмін ухвалив цю постанову — і все тепер руйнується... Ми тільки намагаємося щось систематизувати, а нас знову рубають... Ми все одно підемо до суду, ми повинні реагувати на все це. І вас послухати, так ви праві, але зрозумійте позицію обласної ради, — обурювався депутат. — Найгірше те, що страждають прості люди. Ідеться про інтереси громад щодо відновлення соціальної інфраструктури територій, на яких ведеться видобуток корисних копалин, а також охорону довкілля.
Поки що на місцях не можуть знайти спільної мови з Державною службою геології та надр України. Люди не повинні ставати заручниками наших війн. Давайте називати речі своїми іменами: нас Кабмін фактично змушує відтепер штампувати те, що вигідно їм. Нам це не подобається, ми намагаємося чинити спротив».
Постанова розбрату не лише обурила полтавських депутатів відвертим ігноруванням повноважень облради, а й зазіханням на єдине джерело надходження коштів для відновлення зруйнованої роками, через інтенсивний видобуток вуглеводнів, інфраструктури районів області. Мова — про соціальні угоди, які й без того підприємства нафтогазовидобувної галузі дуже неохоче укладали з керівництвом районів, де видобували вуглеводні. І все ж вони таки сплачували до місцевих бюджетів так звані соціальні внески в сотні тисяч гривень, за рахунок яких ремонтувалися геть розбиті ваговозами нафтовиків дороги, ліквідовувалися наслідки аварій, проводилися екологічні заходи тощо.
Тепер, передбачають депутати, змусити укласти такі угоди виявиться справою нереальною, бо газові та нафтові королі, відчувши підтримку з Києва і можливість ігнорування рішень облради, можуть за «мовчазної згоди» отримувати дозволи на розробку родовищ на Полтавщині безпосередньо зі столиці.
Справді, відповідно до нової редакції постанови Кабміну, погодження видачі спеціального дозволу на користування надрами здійснюється Державною службою геології та надр навіть без залучення заявника. Державна служба геології та надр тепер лише має надіслати копії документів до органів регіональної влади із встановленням строку розгляду.
У разі ненадання погодження протягом встановленого терміну діє, як зазначалося, принцип «мовчазної згоди». Отже, якщо на сесії облради депутати офіційно не відмовили у наданні дозволів, за кілька днів вони автоматично вважаються прийнятими...
Депутати обурювалися відвертим нехтуванням Кабміном прав регіонів і, зокрема, територіальних громад, на землях яких видобувають вуглеводні. На думку ораторів, «децентралізацією тут і не пахне». Навпаки, столична влада чинить тепер із «децентралізованими» громадами, наче з кріпаками.
«Ми говоримо про децентралізацію. Навпаки: все тільки централізується. Нівелюється роль обласної ради, нівелюється роль громади взагалі. Не зрозуміло, які фірми, котрі не мають інвестицій, грошей, структури, фахівців і так далі. Тобто, нашу землю Київ, Кабінет Міністрів дерибанять і далі», — не приховував свого обурення депутат Валерій Прядко.
Після того, як депутати випустили пару і визначилися зі своїм ставленням до постанови Кабміну, комісія розглянула кілька звернень Державної служби геології та надр України щодо погодження отримання спеціальних дозволів на видобування корисних копалин.
Зокрема, для ПАТ «Укргазвидобування» — на геологічне вивчення, в тому числі досліднопромислову розробку, з подальшим видобуванням нафти, природного газу, конденсату на території Машівського, Новосанжарського, Карлівського та Кременчуцького районів Полтавської області; ПАТ «Транснаціональна фінансовопромислова компанія «Укртатнафта» — на видобування питних підземних вод Омельницького родовища на території Кременчуцького району; ТОВ «Квазар Енерджі» — на геологічне вивчення, в тому числі досліднопромислову розробку, з подальшим видобуванням нафти і газу на території Решетилівського району; ТОВ «Миргородський сироробний комбінат» — на видобування питних підземних вод на території містакурорту Миргород.
Перебіг подій на засіданні депутатської комісії, вочевидь, не сподобався представникам підприємств, котрі претендують на розробку надр на Полтавщині. Виявилося, що від непорозумінь між центральною і регіональною владою «крайніми» залишаються вони, адже із засідання комісії довелося піти з порожніми руками. З цього приводу головний спеціаліст з охорони навколишнього середовища ПАТ «Укртатнафта» Олександр Ковальчук навіть зазначив, що підприємство не має зазнавати утисків у своїй діяльності, якщо «верхи» і «низи» не порозумілися.
«Якщо один державний орган не може порозумітися з іншим, ми не маємо бути заручниками. Якщо до нас немає претензій щодо оформлення документів, якщо ми виконуємо всі умови, які встановила держава, чому ми маємо страждати?» — риторично запитав представник «Укртатнафти».

 

Об­лра­да по­чи­нає і...
З огляду на зміни, які вніс Кабмін у правила надання спеціальних дозволів на користування надрами, і до вирішення питання про відновлення прав обласних рад щодо користування надрами, полтавські депутати зробили демарш і рекомендували обласній раді відмовити Державній службі геології та надр України у погодженні спеціальних дозволів цим підприємствам. Крім того, було вирішено рекомендувати голові облради Олександру Біленькому терміново скликати позачергову сесію облради, на якій розглянути ситуацію, що склалася після набрання чинності скандальної постанови Кабміну.
Доручення комісії керівництвом облради було дуже швидко реалізоване: вже наступного дня в Полтаві скликали позачергову сесію облради. Місцеві журналісти, аналізуючи її рішення, назвали захід «сесією тотальної відмови». Справді, депутати вперше за свою каденцію офіційно відмовилися надати Державній службі геології та надр погодження на отримання підприємствами спеціальних дозволів на геологічне вивчення та досліднопромислову розробку з подальшим видобуванням нафти і газу в регіоні.
Зокрема, отримання погодження спеціальних дозволів на користування надрами без проведення аукціону для ПАТ «Укргазвидобування» на території Машівського, Новосанжарського, Карлівського, Шишацького, Великобагачанського, Миргородського, Лохвицького, Гадяцького, Решетилівського, Полтавського та Диканського районів Полтавської області та ТОВ «Квазар Енерджі» на території Решетилівського району.
Причому, кожен, хто брав слово, не приховував, що це пов’язано з «недружньою» відносно регіонів постановою Кабміну від 16 грудня 2015 року. Голова Полтавської облради Олександр Біленький так підсумував демарш сесійної зали:
«Ми прийняли чимало відмов у погодженні спеціальних дозволів Державній службі геології та надр України. Пояснюю, через що, — конкретизував голова облради. — 16 грудня 2015 року, як відомо, було ухвалено постанову Кабміну, якою регламентовано погодження органами місцевого самоврядування спеціальних дозволів на користування надрами. Тобто, коли Кабінет Міністрів України звертається до обласної ради з таким погодженням, то ми мусимо в 10денний термін або прийняти, або відхилити його. До Полтавської обласної ради вже надійшло близько 12 таких погоджень, які зареєстровані у різний час. Нам мають дати можливість розглядати ці питання.
Обласна рада працює в пленарному режимі, а не постійно. Тим більше, необхідно отримати висновки профільних департаментів. Це протест проти того, що нас поставили зараз у жорсткі часові рамки. Ніякого особистого небажання працювати з тією чи іншою компанією у нас немає. Асоціація місцевих рад, яку очолює голова Харківської облради, та інші наші колеги з нами солідарні. Приміром, у Сумській облраді пішли ще далі, подавши на Кабмін позов до суду. Це — не локальна акція, а всеукраїнський протест», — додав О. Біленький.
Уже в кулуарах сесії депутати ділилися думками з журналістами з приводу «тотальної відмови» у відповідь на постанову Кабміну, яка має ультимативний характер. Результати голосування вони пояснювали необхідністю найскорішого врегулювання урядом механізму порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, останні зміни до якого суттєво обмежили права обласних рад щодо користування надрами та відверто знехтували правами та повноваженнями «децентралізованих» громад області.
Аби не допустити звуження повноважень органів місцевого самоврядування у сфері користування надрами, депутати ухвалили відповідні звернення до Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів. Чи вплине рішення обласної сесії на позицію Кабміну, покаже час...
Олек­сандр БРУ­СЕН­СЬКИЙ,
м. Пол­та­ва
Фо­то ав­то­ра

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».