Увага! Діти!
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Листопад 2019 12:40

Тернистий шлях до літнього відпочинку школярів

Rate this item
(1 Vote)

На тлі серйозної стурбованості суспільства перманентним зростанням підліткової жорстокості Полтавщина не стала винятком поміж регіонів України, де так само занепокоєні поступом дитячої злочинності.
Як і в інших регіонах, очільники Полтавщини і місцеві правоохоронці сушать голову над тим, як бодай не побороти юних бешкетників, то хоча б уповільнити процес поповнення ними лав дорослого злочинного світу.

Школярі і поліція: більше відпочинку — менше правопорушень
І хоча за статистикою ГУ Нацполіції в Полтавській області, кількість злочинів, які торік скоїли підлітки, зменшилася, тривогу викликають інші дані. Зокрема, які свідчать про зростання чисельності неповнолітніх, котрі стають учасниками злочинів.
Аби взяти під контроль дитячу злочинність, полтавські правоохоронці активно співпрацюють із навчальними закладами, де навчаються їхні потенційні підопічні. Так, поліціянти активізували роботу зі школярами. І разом із керівниками обласного управління освіти шукають спільні методи роботи, аби виховати законослухняних громадян та вчасно запобігати протиправним вчинкам учнів.
Особливо гостро питання контролю за поведінкою школярів нагадує про себе під час тривалих літніх канікул, коли через матеріальну скруту, яка нині взяла в облогу багато українських родин, їхні батьки не можуть організувати змістовний відпочинок своїх чад.
До того ж чимало з батьків подалися за кордон по роботу і пристойну зарплату, а майже дорослих дітей залишили на дідусів і бабусь. Які радше думають не про те, як уберегти онуків від негативного впливу вулиці, оскільки над тим, як їх прогодувати. Тому чимало школярів самотужки вирішують, як організувати свій відпочинок. І дуже часто вдаються до сумнівних розваг, які все частіше тягнуть на кримінальну відповідальність.
Певним чином виправити ситуацію з байдикуванням учнівської молоді на вулицях, зокрема влітку, допомагає відправка учнів у позашкільні табори відпочинку, де під наглядом дорослих вони і відпочивають, і оздоровлюються.
Начальник відділу ювенальної превенції ГУ Нацполіції Полтавщини, чиї співпрацівники проводять профілактику злочинності у дитячому середовищі, підполковник Ірина Карюк із цим погоджується. Кореспонденту «ДУ» вона розповіла, що з власного досвіду знає, що лише там, де дорослі та представники влади разом піклуються про організацію змістовного дозвілля підлітків, трапляється значно менше порушень правопорядку неповнолітніми.
Тому невипадково в поліції приділяють увагу організації відпочинку учнів у пришкільних та позашкільних таборах під час літніх канікул. До речі, інформує І. Карюк, улітку 2019 року в таких оздоровчих закладах поліція практично не зафіксувала жодного правопорушення. Що свідчить про належну організацію роботи оздоровчих таборів.
Правда, констатує офіцер поліції, і тут є ще проблеми, які заважають тому, аби якомога більше школярів оздоровилися під час шкільних канікул та проводили дозвілля під наглядом дорослих.

Гроші є, а путівок немає
Більше обізнана на проблемах, пов’язаних із перешкодами на шляху до перевіреного часом відпочинку школярів Полтавщини у позашкільних таборах, заступник начальника Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Полтавської ОДА Наталія Шкоденко. За її словами, регіональна влада робить усе можливе, аби охопити відпочинком улітку якомога більше учнів шкіл. У тому числі шукає шляхи для здешевлення путівок до таборів.
Це далеко не другорядна справа з огляду на те, що сьогодні чимало полтавських родин відчувають матеріальні проблеми через безробіття, інфляцію, здорожчання харчів тощо. Тож віднайти у куцому сімейному бюджеті гроші в сумі не менше дев’яти тисяч гривень (середня вартість путівки в позашкільні табори на Полтавщині.— Авт.) на оплату 21денного відпочинку свого школяра можуть далеко не всі.
«Дев’ять тисяч гривень — це середня вартість однієї путівки в позашкільні табори в області, — коментує для «ДУ» ситуацію з літнім відпочинком учнів Н. Шкоденко. — Але, як правило, батьки сплачують 2300–2500 тисячі гривень. Різницю доплачують з обласного і місцевих бюджетів та спонсорських грошей. А якщо допоможе профспілка, то путівка батькам обійдеться у 1200 гривень...»
Правда, попри зусилля посадовців здешевити відпочинок школярів фінансові проблеми таки даються взнаки. Через що на Полтавщині цього року у позашкільних таборах відпочили лише 52% від загальної кількості школярів у регіоні.
Причому 70% із числа юних відпочивальників зуміли поїхати до таборів лише завдяки виділеним коштам з обласного та місцевих бюджетів. Інша частина їхніх однолітків, які з різних причин не поїхали до пришкільних таборів, вільний час на канікулах марнувала на власний розсуд.
Якщо б путівки до позашкільних таборів вартували для батьків дешевше, то юних відпочивальників у них було би значно більше. А проблем у правоохоронців менше... Але чомусь так сталося, що чимало путівок, які змогли продати за менші гроші завдяки різним доплатам, так і залишилися незатребуваними. У тому числі путівки, вартість яких компенсують батькам повністю.
Приміром, як зазначає Н. Шкоденко, у Горішніх Плавнях (колишній Комсомольськ.— Авт.), шести районах та 17 об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) області сума відшкодування вартості путівки за рахунок коштів місцевого бюджету для дітей пільгових категорій справді становила до 100%.
Але чиновники не скрізь турбуються про здешевлення путівок до позашкільних таборів і навіть не намагаються використати вже виділені державою субвенції на оздоровлення дітей. І це непоодинокі випадки на Полтавщині.
«Не використали субвенції в повному обсязі в Глобинському, Гребінківському, Зіньківському, Козельщанському, Кобеляцькому, Кременчуцькому, Миргородському, Новосанжарському, Оржицькому, Хорольському, Чорнухинському, Чутівському, Шишацькому районах та в містах Лубни і Кременчуку, а також у Недогарківській, Омельницькій, Піщанській, Пришибській, Новознаменівській, Новоаврамівській та інших ОТГ»... — констатує заступниця начальника обласного Управління у справах сім’ї, молоді та спорту.
Отже, виходить, що місцева влада отримує від держави субвенцію, завдяки чому можна значно здешевити путівки для дітей, але ці гроші не використовує? Саме так, погоджується Н. Шкоденко.
Приміром, у Глобинському районі місцева влада відмовилася від 21 путівки, які оплатили з державного і обласного бюджетів. 15 путівок з оплачених державою і обласною владою путівок не реалізували чиновники Пирятинського району, 13 путівок залишилися нереалізованими в Чорнухинському районі тощо. Чому?
«Така ситуація виникає через те, що в районах області працівники райдержадміністрацій, як кажуть, уже сидять на валізах, бо чекають скорочення штатів. А новоутворені ОТГ ще не мають повноцінного штату працівників органів соцзахисту, аби вчасно проводити операції з грішми за путівки, — пояснює Н. Шкоденко. — Хоча гроші на оплату путівок районам і ОТГ виділяли вчасно — у червні, липні та серпні...»
В Полтавській ОДА із ситуацією, коли вже оплачені державою та з обласного бюджету путівки для відпочинку школярів залишилися незатребуваними, знайомі. Але, як бачимо, вплинути на неї не можуть. Можуть хіба що констатувати факт невикористання державних субвенцій на оплату путівок для школярів. Чи не через це цього літа відвідати позашкільні табори змогли всього ледь трохи більше половини полтавських учнів?

Колгосп — справа добровільна?
«Прикро, що деякі райони та ОТГ не скористалися субвенціями. Адже ці кошти — допомога нашим громадам і нашим мешканцям, щоб вони могли оздоровити своїх дітей. І це важливе питання», — нарікає і в. о. голови Полтавської ОДА Олег Пругло. І зазначає, що обласна влада за підтримки держави щороку намагається здешевити путівки у позашкільні оздоровчі табори, щоб вони були більш доступні для всіх сімей полтавців.
А от позиція місцевих чиновників, котрі не бажають скористатися цією допомогою, йому не зрозуміла. Утім, зазначив О. Пругло, «колгосп — справа добровільна». Очевидно, маючи на увазі те, що в райдержадміністраціях і ОТГ на власний розсуд підходять до потреби скористатися фінансовою допомогою від держави та обласної влади.
От тільки через таку «самостійність» десятки учнів полтавських шкіл не змогли влітку оздоровитися. Чим стурбовані не лише їхні батьки, але й поліція, де з настанням літніх канікул очікують сплеску правопорушень із боку неповнолітніх. І сподіваються, що показники рівня правопорушень серед підлітків не зростуть, якщо їх таки зможуть відправити на оздоровлення і відпочинок до позашкільних таборів.
Нині в Полтавській ОДА поставили завдання — забезпечити в 2020 році стовідсоткове наповнення дитячих позашкільних таборів відпочинку. Що таке цілком можливе в рамках реалізації обласної програми оздоровлення та відпочинку дітей на наступний рік, не має сумніву, зокрема, голова Полтавської облради Олександр Біленький.
«Ми готові разом з органами місцевого самоврядування співфінансувати путівки в дитячі оздоровчі табори, де діти мають можливість добре відпочити. Проте їх наповнюваність становить лише 87%.
Разом із тим є питання щодо роботи пришкільних дитячих таборів, в яких, як правило, відсутні належні умови для оздоровлення та відпочинку дітей. Тому завдання влади — забезпечити в 2020 році стовідсоткове наповнення саме дитячих позашкільних таборів відпочинку», — вважає О. Біленький.
Ситуація з відпочинком школярів у позашкільних оздоровчих таборах улітку 2019 року, яку штучно ускладнив традиційний формалізм чиновників, породила чимало проблем. Як для учнів та їхніх батьків, половині з яких путівки в табори через дорожнечу стали недоступними. Так і для адміністрації самих позашкільних таборів, де буквально змагаються за наповнення своїх закладів, бо сьогодні більшість із таборів перебувають у приватній власності.
Отже, всі зацікавлені сторони сподіваються, що наступного літа путівки, які оплачують держава та обласна влада, не припадатимуть пилом у шухлядах чиновницьких столів, а потраплять до тих, кому вони призначені...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».