Проблема
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Березень 2016 03:09

Бережіть жінок і водночас остерігайтесь їх

Rate this item
(0 votes)

Як ві­до­мо, пе­ре­важ­на біль­шість на­се­лен­ня не тіль­ки Хар­ків­ської об­лас­ті, а й усі­єї Ук­раї­ни — жін­ки, на­ші ма­те­рі, по­дру­ги, сес­три, ко­ха­ні. Ми їх ша­ну­ємо і по­ва­жа­ємо.
Се­ред зло­чин­ців Ук­раї­ни пред­став­ниць слаб­кої ста­ті у шість ра­зів мен­ше, ніж чо­ло­ві­ків. На жі­нок при­па­дає 15—20% ско­єних зло­чи­нів. На со­віс­ті пре­крас­ної по­ло­ви­ни 7% усіх убивств, три з га­ком від­сот­ки — тяж­ких ті­лес­них уш­ко­джень, се­ред­ньої тяжкості і 20 — лег­ких ті­лес­них уш­ко­джень...

Тому, аби цю злободенну проблему упростити, вирішити, ще за радянських часів у Харкові було створено міжобласну Качанівську виправну колонію № 54, в якій нині утримуються понад 1000 жінок віком від 18 до 72 років. До речі, у цій колонії майже два роки утримували і колишнього прем’єрміністра України Юлію Тимошенко.
Структура жіночої злочинності істотно відрізняється від чоловічої. За словами заступника начальника вищеназваної колонії із соціальної роботи із засудженими Дмитра Земляного, всі кримінальні діяння жінок можна умовно поділити на дві основні групи: пов’язані з їхньою професійною діяльністю (переважно корисливі злочини) та з сімейнопобутовими стосунками (насильницькі злочини).

Останнім часом серед представниць слабкої статі спостерігається значне зростання проявів агресивності і жорстокості в поведінці, вони частіше стали скоювати такі чоловічі злочини, як пограбування, розбійницькі напади, викрадення автомашин...
«На жінок припадає 16–17% від загальної кількості насильницьких злочинів. Найчастіше на їх здійснення жінок штовхають драматичні обставини особистого життя», — говорить Дмитро Земляний. Вони рідко скоюють убивства, пов’язані з корисливими цілями. Зазвичай, найжахливіші трагедії відбуваються на ґрунті сімейнопобутових конфліктів, безладів, інтимних переживань. Здебільшого жінки позбавляли життя своїх родичів та близьких — чоловіків, співмешканців, батьків, сусідів, колег по роботі. Третина жінокубивць знайомляться з майбутніми жертвами безпосередньо перед злочином.
Особливості жіночої психіки, поєднані з психічними відхиленнями, іноді породжують такі надзвичайні злочини, як дітовбивство. Причому, на відміну від інших убивств, позбавлення життя немовляти чимало поширене в сільській місцевості. Жінка переважно не ставиться до свого дитяти як до істоти, яка має право на власне, окреме від матері життя. Тому смерть власної дитини жінка сприймає як символічне самогубство.
Трапляються випадки вбивства жінками дітей і старшого віку. Скажімо, вбивство дочки на ґрунті ревнощів до співмешканця, позбавлення життя дітей коханця з метою усунення перешкоди для залишення ним родини, вбивство власних дітей, які заважають створенню нової сім’ї, її любовним пригодам.
Переважна кількість убивств відбувається в стані алкогольного сп’яніння. У 35% випадків як знаряддя злочину жінками використовувалися предмети домашнього побуту, у 20% випадках — холодна зброя.
Останнім часом жінкиубивці все частіше демонструють чоловічий тип поведінки, використовуючи з метою вбивства холодну і вогнепальну зброю, залізні прути, молотки, сокири. Представниці слабкої статі здатні забивати свою жертву до смерті ногами і руками, труїти, душити, топити, скидати з висоти.
Незважаючи на те що жінки більш імпульсивні і набагато емоційніше реагують на різні ситуації, ніж чоловіки, близько 60% їх зважуються на вбивство раптово і лише деяка кількість ретельно готується до злочину. Жінки віком до 30 років найчастіше скоюють злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотичних речовин, крадіжками, пограбуванням, нерідко у співучасті з чоловіками.
У структурі жіночої злочинності крадіжки становлять 15%. Крадійки часто проникають у житло, користуючись довірливістю їхніх власників, обирають жертви серед пасажирів залізниць. Жінки рідко займаються кишеньковими крадіжками, а якщо й вчиняють цей злочин, то разом із чоловіками, виступаючи в ролі прикриття.
Останнім часом вони стали активніше брати участь у квартирних крадіжках, взявши на себе обов’язки навідниць, розвідниць, навіть безпосередніх виконавців. Для них також характерне утримання будинків розпусти, звідництво, торгівля людьми. Останніми роками зросла кількість випадків співучасті жінок у зґвалтуванні, переважно вони супроводжуються побиттям жертви і знущанням над нею.

 

Домашні розбірки
Вночі у жительки селища Шелестове нежданно з’явилися гості — дочка зі своїм бойфрендом. Мати, мабуть, подумала, що у доньки щось неладне стряслось, ось і принесло її в рідну хату нічною порою. А правда полягала ось у чому. Донька та її коханець зв’язали нещасну жінку мотузкою і, понишпоривши по відомих місцях, умикнули кілька тисяч гривень, які старенька збирала на похорон.
У наших земляків узагалі загострена патологічна любов до зброї. Пенсіонерка 70 років від роду зберігала у своїй хаті 76міліметрову міну. Правоохоронцям довелося навіть охорону виставити, аби, не дай бог, не вибухнула. Можна тільки позаздрити міцним нервам бабусі, яка не побоялася тримати у своїй світлиці небезпечну «іграшку».
Наприкінці додамо, що самостійне місце в жіночій злочинності відведено шахрайству. Ці злочини вирізняються складністю фабули, серійністю дій, значним розміром завданого збитку, труднощами розкриття та розслідування. Шахрайкам, як правило, притаманна нестандартність мислення, спритність, хитромудрість, вигадливість, артистизм, схильність до гострих ризикованих ситуацій, у яких вони черпають глибоке емоційне задоволення.
Фахівці стверджують, що кримінальна діяльність значно більше позначається на жінках, ніж на чоловіках. Тому перевиховувати злочинниць у місцях позбавлення волі і, зокрема, в Качанівський виправній колонії через специфіку жіночої психології дуже складно. До того ж більше половини сімей засуджених жінок розпадаються за час їхнього перебування в місцях позбавлення волі. Переважній більшості жінок після звільнення нікуди повертатися, від них відвертаються не тільки батьки, а й діти, чоловіки...

Віталій СТЕГНІЙ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».