Безпека
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Лютий 2015 16:57

Чому наші квартири не перетворилися на фортеці?

Rate this item
(0 votes)

Пол­тав­ці по­тер­па­ють від квар­тир­них кра­ді­їв. За мі­лі­цей­ською ста­тис­ти­кою 2014 ро­ку, в ре­гіо­ні ско­єно 683 кра­діж­ки з квар­тир та при­ват­них бу­дин­ків, що на 21% біль­ше, ніж 2013 ро­ку. Кіль­кість по­страж­да­лих від «до­муш­ни­ків» на Пол­тав­щи­ні знач­но біль­ша, ніж в ін­ших ре­гіо­нах Ук­раї­ни. У цій не­ве­се­лій гон­ці по­пе­ре­ду Пол­тав­щи­ни ли­ше гус­то­на­се­ле­ні об­лас­ті — Львів­ська, Дніп­ро­пет­ров­ська, Оде­ська, Хар­ків­ська, Лу­ган­ська, До­нець­ка, Він­ниць­ка та міс­то Ки­їв.

Цікаво, що самі міліціонери, коли їх запитують про прогнози щодо подальшої тенденції з квартирними крадіжками в регіоні, не додають оптимізму, а радять порівняти статистику крадіжок, приміром, перших місяців 2015 та минулого років. Цифри свідчать, що злочинів, пов’язаних із квартирними крадіжками в регіоні, не лише не поменшало, а й «трохи» побільшало — до сорока крадіжок щомісяця. Звісно, такі перспективи аж ніяк не задовольняють полтавців, котрі нині живуть у страху повернутися додому і побачити там усе догори дригом, не знайти грошей, цінних речей тощо — усього, що потрапило під руку крадіїв, котрі посеред білого дня вдираються в їхні оселі.


Найбільше потерпають від квартирних крадіїв жителі обласного центру, Кременчука, Комсомольська і Миргорода, констатує начальник відділу розкриття майнових злочинів управління карного розшуку УМВС України в Полтавській області підполковник міліції Андрій Білокінь. Наразі він та його підлеглі б’ються над розкриттям квартирної крадіжки «року», яку днями зафіксували в Миргороді. 61-літня жителька міста-курорту повідомила правоохоронцям, що з її квартири у багатоповерхівці крадії винесли 86 тисяч доларів США, 15 тисяч євро, 66 тисяч гривень, золотий ланцюжок вагою 15 г та дві пари золотих сережок із коштовним камінням. Дивно, ділився офіцер міліції з кореспондентом «ДУ», але пенсіонерка такі чималі гроші майже не ховала: банкноти вона упакувала в целофанові пакети і... закатала у банки, поставивши їх у шафу. Злочинцям, які, зламавши замки, вдерлися до квартири, залишалося лише забрати здобич.
— У цьому конкретному випадку головною причиною злочину стало легковажне ставлення господарки квартири до зберігання вдома такої великої суми грошей, — робить висновок А. Білокінь. — До того ж родина не потурбувалася про укріплення вхідних дверей, встановлення надійних замків тощо.
Але чи завжди можна звинувачувати полтавців у тому, що вони не подбали як слід про надійність замків у своїх квартирах і тим самим спровокували крадіїв? Майже всі ті, з ким автору цих рядків довелося спілкуватися при підготовці матеріалу, нарікали на невпинне зростання злочинності. Як в обласному центрі, так і в Україні загалом. У державі накопичилося дуже багато негативних соціальних чинників — безробіття, бідність, правовий нігілізм, відсутність невідворотності покарання за злочини — усе це сприяє зростанню злочинності. Ми щодня бачимо багато хиб у роботі правоохоронних органів, де рясно розцвіли корупція та окозамилювання, коли йдеться про звіти щодо розкриття злочинів.
Безумовно, на зростанні злочинності, в тому числі квартирних крадіжок, позначилися й останні події на Сході України, де тривають бойові дії і звідки до інших регіонів держави виїхало багато людей. Причому, констатує підполковник А. Білокінь, поміж переселенців чимало таких, котрі вже мають кримінальний досвід і на новому місці згадують злочинні навички.
— Окрім, так би мовити, місцевих чинників, зростання квартирних крадіжок на Полтавщині обумовлено і таким фактором, як події на сході нашої держави, — уточнює офіцер міліції. — Приміром, у переддень нового, 2015 року, працівники карного розшуку в Сумській області затримали злочинну групу в складі чотирьох жителів Луганщини, котрі «гастролювали» на легковому автомобілі з луганськими номерами і обікрали дев’ять квартир у Сумах. До речі, серед потерпілих і двоє працівників прокуратури Сум. При перевірці затриманих виявлено їхню причетність і до пограбувань квартир у Полтаві та Новосанжарському районі Полтавської області, де також промишляли «гастролери».
13 січня 2015 року полтавські міліціонери спіймали «гастролера» з Донецької області. Раніше засуджений за крадіжки, 40-річний чоловік «спеціалізувався» на крадіжках з приватних будинків у сільській місцевості. Правоохоронці дізналися, що лише торік у грудні він 34 рази здавав до ломбардів у Дніпропетровській області поцуплені з будинків на Полтавщині викрадені речі — комп’ютерну техніку, мобільні телефони, радіотелефони, ювелірні вироби тощо.
— Торік ми затримали 11 організованих груп квартирних крадіїв, що «працювали» на Полтавщині,— повідомив А. Білокінь. — Так, дедалі частіше крадії об’єднуються для здійснення злочинного промислу. Зазвичай, це свого роду непогані «спеціалісти» у своїй справі: мають великий досвід квартирних крадіжок, необхідне обладнання і навички зламу або відмикання навіть дуже складних замків, уміло орієнтуються в ситуації.
Квартирні крадіжки розкриваються важко, визнають міліціонери. Приміром, на Полтавщині 2014 року розкрито всього 39,4% квартирних крадіжок. Слід зазначити, що розкриття такого злочину аж ніяк не гарантує пограбованим полтавцям того, що їхні речі, гроші та цінності, які крадії винесли з квартир, їм повернуть. Як правило, все крадене дуже швидко продають або здають до ломбардів. Причому, часто за безцінь. Підполковник А. Білокінь пригадав, як з однієї з полтавських квартир поцупили прикрасу вартістю 15 тисяч гривень. Але «домушник» продав цінну річ своїм знайомим дівчатам усього за 800 гривень.
— Ми намагаємося контролювати шляхи збуту цінних речей, які винесли з квартир крадії, що допомагає виходити на злочинців, — розповідає А. Білокінь. — Але проводити оперативно-розшукові заходи стає дедалі важче. Приміром, Миргородський міський суд відмовив нам у санкції на проведення негласних заходів спостереження, які значно б полегшили оперативникам розшук тих, хто обікрав квартиру пенсіонерки. Часто не хочуть співпрацювати з міліцією і працівники ломбардів, куди здають крадені з квартир речі. Прикриваються приватним бізнесом, нерозголошенням даних про своїх клієнтів тощо.
Сьогодні обікрасти можуть будь-яку квартиру або приватний будинок. Не лізуть, як правило, каже офіцер, лише в ті помешкання, які перебувають під охороною. Тож у міліції наполегливо радять полтавцям потурбуватися про встановлення сигналізації в квартирах. Щоправда, відсоток тих, хто скористався пропозицією, все ще залишається низьким. Усе — через дорожнечу для пересічних полтавців послуг позавідомчої охорони або приватних охоронних фірм. Навіть акції та знижки на свої послуги, про які періодично оголошують охоронці, не допомагають. Люди нині настільки збідніли, що не можуть дозволити собі встановлення сигналізації в квартирі та щомісячну абонентську плату за послугу охоронних фірм.
У міліції кажуть, що спостерігають підвищення «кваліфікації» квартирних крадіїв, які часто використовують для своїх негідних справ усе нові й нові методи. Приміром, у більш-менш «продвинутого» «домушника» тепер обов’язково є набір електронних ключів для кодових замків у під’їздах, тож потрапити в будинок для таких «новаторів» не є проблемою. Від примітивних методів, таких, як брутальний злам замків або вибивання дверей, квартирні крадії тепер частіше переходять до «тихого полювання».
Так, останнім часом полтавські правоохоронці стикаються з ноу-хау зловмисників, коли ті заливають у замки кислоту, і розм’якшений агресивною рідиною метал уже не є перешкодою для крадіїв. Але, каже підполковник А. Білокінь, найчастіше злочинці користуються давно випробуваним методом — вибиванням вставки в замках. Для недорогого замка, в якому серцевину зроблено із крихкого металу, достатньо пари ударів молотком, щоб вставка розсипалася.
— Ми завжди радимо не економити на замках і встановлювати міцні, надійні, здатні витримати натиск зловмисників, — каже офіцер міліції. — На жаль, ті, кого обікрали, починають розуміти це лише після того, як в їхніх квартирах похазяйнували непрохані гості.
А. Білокінь, під час недавньої прес-конференції, дав кілька порад, як убезпечити своє помешкання від квартирних крадіїв. Загалом, щоб уникнути неприємностей, не варто вигадувати щось нове. Достатньо дослухатися до рекомендацій тих, хто щодня стикається з «домушниками» — самих міліціонерів.
По-перше, потурбуватися про надійність вхідних дверей та замків. Якщо дозволяють гроші, встановити металеві двері. Вони, зазвичай, обладнані надійними замками. Якщо такої можливості немає, встановити у квартирі подвійні двері з різними типами замків. На замках, як уже зазначалося, краще не економити.
У зв’язку з тим, що останнім часом злочинці все частіше вдираються до квартир через пластикові вікна першого та другого поверху, варто встановити надійні металеві решітки. Правда, пригадує офіцер, у Полтаві трапилося кілька випадків, коли «домушники» залізали до квартир через вікна верхніх поверхів. Навіть на дев’ятому поверсі за допомогою спеціального альпіністського спорядження. Але то були поодинокі випадки.
Утім, переконаний із власної практики спілкування з квартирними крадіями міліціонер, найнадійніший захист квартири — сигналізація. У Полтаві, зокрема, він не пригадав жодного випадку, коли б зловмисники ризикнули пограбувати квартиру, в якій встановлено охоронну сигналізацію.
Не варто провокувати злочинців цінними речами та грішми, які недбайливі господарі залишають на видноті. Гроші слід зберігати, якщо не хочете їх нести до банку, в різних місцях. Хоча, не приховує А. Білокінь, досвідчені «домушники» наче мають особливий нюх і дуже швидко знаходять найпотаємніші схованки.
У будь-якому разі, резюмує співрозмовник, варто пам’ятати, що переважно наша безпека і недоторканність наших квартир залежить від нас самих.
Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».