Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
СИРІЯ: ХТО, З КИМ І ПРОТИ КОГО?
Американці серйозно задумуються над тим, чи армія, яку підтримували у Сирії, ще існує, і закликають її командира, генерала Ідріса, якнайшвидше повернутися до країни і встановити істину. Поки справа не стане зрозумілою, зупинили військову допомогу для повстанців.

Залишається невідомим, що точно відбулося кілька днів тому в містечку Атмех біля турецького кордону. Повідомлення, які надходять звідти, так само туманні, як і вся громадянська війна в Сирії, де з кожним днем дедалі складніше зрозуміти: хто, з ким і проти кого воює?
Генерал Ідріс — командувач Армією Вільної Сирії, групою поміркованих прозахідних повстанців, які воювали за повалення президента Башара аль-Асада. Вони мали в Атмех командний центр і склади, де зберігались американські поставки продуктів харчування, медичного устаткування і транспортних засобів.
Уже більше тижня склади контролюють бойовики «Ісламського фронту», тобто союзу, укладеного в листопаді кількома групами заколотників, які також воюють з президентом Асадом, але після його повалення хочуть установити в Сирії ісламські порядки. Попри те, вони все одно вважаються «поміркованими» на відміну від фронту «Аль-Нусра» та «Ісламської держави» в Іраку і Леванті, тобто двох «радикальних» мусульманських груп, які ідентифікують себе з «Аль-Каїдою».
Але навіть такий потрійний поділ сирійської опозиції — на «світських» бойовиків, «поміркованих» мусульманських і «радикальних» мусульманських — у цілому не такий однозначний, оскільки ще у вересні окремі групи «поміркованого» «Ісламського фронту» уклали союз із «радикальним» фронтом «Аль-Нусра», який потім був розірваний.
За останніми підрахунками, «світська» Армія Вільної Сирії нараховує приблизно 40 тисяч бойовиків, «поміркований» «Ісламський фронт» — до 45 тисяч, а дві радикальні групи сумарно — 20–30 тисяч. При цьому ці останні найбільш боєздатні — однаково як у сутичках з армією Асада, так і у братовбивчих боях між заколотниками.
А що сталося в Атмех? Згідно з однією з версій, «помірковані» бойовики з «Ісламського фронту» прибули туди, щоб попередити бойовиків Армії Вільної Сирії (АВС) про напад радикалів з «Аль-Каїди». «Помірковані» ісламісти взяли під свій контроль склади — нібито для того, щоб не допустити їх захоплення «радикалами». Водночас вони зайняли прикордонний перехід із Туреччиною і головний штаб командування АВС, але без жодного протистояння, бо, як стверджують, коли прибули туди, всі приміщення були порожні.
Генерал Ідріс ніби втік до Туреччини, хоча, за іншою версією, «якраз перебував у своєму будинку на турецькому боці кордону». На вихідні він вилетів у Катар, який є одним зі спонсорів АВС. Американці ніби заохочують його якнайшвидше повернутися в Сирію.
Ситуація дуже мутна, але одне зрозуміло: АВС, на яку американці ставили від самого початку громадянської війни, у стані повного розпаду.
З’явилися голоси, що вину за фіаско несе президент Барак Обама, який спочатку не надав «світським» повстанцям жодної допомоги, а коли вже наважився на неї, то постачав їм лише провіант і мізерну кількість стрілецької зброї. Тим часом ісламські повстанці мають щедрих спонсорів у країнах Перської затоки, а режим Асада підтримується Іраном та бойовиками ліванської «Хезболли», які воюють на боці урядової армії.
«Наша політика в Сирії зазнала поразки», — переконаний республіканський сенатор Джон Маккейн.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • НОВІ ТЕНДЕНЦІЇ НІМЕЦЬКОЇ ПОЛІТИКИ
  • ХВОРОБА З МЕТАСТАЗАМИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».