Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
НА АРЕНІ ЦИРКУ — СНІГОВА КОРОЛЕВА
Є кілька казок, які асоціюються в уяві з новорічно-різдвяними святами, коли, здається, мають здійснитися всі бажання. Одна з них — «Снігова Королева». Напевно, багатьом глядачам створить святковий настрій вистава з однойменною назвою, постановку якої здійснив Володимир Завальнюк у створеному ним Театрі «Перетворення». А показ оновленої версії цієї вистави нещодавно відбувся на сцені Київського драматичного театру «Браво».

Як і в більшості попередніх спектаклів, ми тут не бачимо прив’язки: один актор — одна роль, досить умовні костюми та декорації, а в основному зберігаючи зміст твору, режисер та актори досить вільно грають із формою. У кожному спектаклі Театру «Перетворення» є своя родзинка. Жінка тут може виконувати головну чоловічу роль, одна вистава може мати аж три кінцівки, а інколи у невеликій валізі може вміститися цілий світ.
Особливістю ж нової постановки стало те, що складається враження, наче дія відбувається не деінде, а на арені цирку. Адже тут є веселі клоуни, розбійники, принцеса, птахи і навіть дресирована змія (щоправда, іграшкова).
Казкар, який зустрічає маленьких глядачів ще у фойє, запитує, що краще: якщо їм дадуть солодку цукерку чи коли у них на душі буде добре? Таке начебто просте запитання, але навіть не кожному дорослому легко дати на нього відповідь. Отож дитяча вистава змушує багато про що замислитися як дітей, так і їхніх батьків. Друге запитання, на яке доведеться кожному дати для себе відповідь: чи є гроші справжньою радістю або для щастя потрібно щось іще?
Спочатку вистава нагадує дитячу гру. Якою є бабуся Кая та Герди — веселою, доброю чи поганою, вона стара і погано бачить чи навпаки? Здавалося б, яке відношення все це має до казки Андерсена? Проте це начебто розминка для акторів та дітей, далі ж усе йде за класичним текстом, а наприкінці, як і в майже в усіх казках, добро неодмінно перемагає зло. (От лише у житті, на жаль, так трапляється далеко не завжди.)
Декорації вистави мінімізовані, але їх компенсує яскрава, часом не передбачувана гра провідних акторів театру Ганни Яремчук та Кирила Булкіна, а також дебютантів професійної сцени Олени Мотовилової та Ксенії Гулько.
З одного боку, вони створюють глядачам святковий настрій, а з іншого — допомагають переживати дію вистави разом з її героями. До речі, саме завдяки прийому, коли одна людина виконує кілька ролей, вчотирьох вдалося зіграти виставу, що досить насичена персонажами.
«У новій виставі, як і в усіх наших попередніх роботах, ми розмірковуємо, що ж насправді є неперехідними цінностями. А цього разу нас також цікавить, що таке спокуса. Кожна постановка Театру «Перетворення» — це окремий світ, що живе за своїми законами. За власними законами живе і наша «Снігова Королева», — поділився думками Володимир Завальнюк.
А директор та художній керівник Театру «Браво» Любов Титаренко, яка люб’язно надала для постановки сцену свого театру, зазначила, що завдання дорослих — якщо не зробити для дітей із життя казку, то забезпечити їм гідне майбутнє. Якщо ж воно буде в дітей, то буде майбутнє і в держави. І наостанок скажемо, що постановка «Снігової Королеви» — це можливість почути в Театрі «Браво» українську мову, а така нагода тут трапляється нечасто.

Едуард ОВЧАРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЧОМУ КАТЕРИНА ПОКОХАЛА МОСКАЛЯ?
  • НАЦІОНАЛЬНА ОПЕРА УКРАЇНИ ПОГЛИБЛЮЄ КОНТАКТИ З ЕСТОНІЄЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».