Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
СХІДНОЄВРОПЕЙСЬКИЙ ЛІДЕРСЬКИЙ ФОРУМ ЗАКЛИКАЄ ПОШИРИТИ ВПЛИВ ЦЕРКВИ НА СУСПІЛЬСТВО
На досить низький моральний стан сучасного суспільства нині можна почути немало справедливих нарікань. Наркоманія і алкоголізм, особливо серед підлітків, тримається на стабільно високому рівні. Майже на 10% зросла кількість розлучень — цей показник в Україні перевищив уже 60%. Залишається проблемою сирітство. Станом на 1 січня 2013 року в Україні проживало 92,8 тисячі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Не зменшується й кількість абортів...

За даними опитування, проведеного цієї осені Інститутом Горшеніна, 60,2% українців вважають рівень суспільної моралі низьким, 29,4% охарактеризували його як середній і лише 2,1% українців вважають сьогоднішній рівень моралі в українському суспільстві прийнятним. Численні опитування, проведені в різних пострадянських країнах, також свідчать, що переважна більшість населення цих країн переконана, що за останні роки моральний стан суспільства погіршився.
У чому причина такого падіння? Упродовж століть джерелом моральності суспільства і Європи зокрема, як відомо, була церква. Але останнім часом вона, на жаль, значно втратила свій вплив на європейську цивілізацію. Одностатеві шлюби і так звана вільна любов, громадянський шлюб, що з точки зору Святого Письма, по суті, є блудом, тепер загальноприйнятна норма «сімейних» стосунків. Усе це плоди пануючого нині постмодерністського погляду на суспільство, в якому християнській громаді зі своєю мораллю відводиться лише роль однієї із субкультур.
Тож чи не настав час церкві відновити свій вплив на суспільство, який вона мала протягом віків — бути тією «сіллю землі», «світлом для світу», взірцем порядності і моральності, до яких закликав її Христос?
Нещодавно у Києві відбувся християнський Східноєвропейський лідерський форум, який зібрав понад 400 служителів із країн Східної Європи — представників різних конфесій і деномінацій. Про роботу і завдання цього заходу розповів один із його координаторів Анатолій Козачок.
— Усі християнські церкви мають фактично однакові завдання — служити і проповідувати Євангеліє. Втім, християнський світ нині доволі розділений. Чи не є цей форум спробою об’єднати віруючих у добрих справах?
— Саме так! Головна мета Східноєвропейського лідерського форуму — знайти біблійні Божі стандарти для різноманітних сфер християнської церковної діяльності, де церква може виконувати свою місію, покладену на неї Богом. Передусім це проповідь Євангелія, але не тільки. Це також різноманітні сфери людської діяльності, в яких світоглядна складова відіграє значну роль — освіта, мистецтво, сімейні стосунки, виховання дітей, діяльність засобів масової інформації, соціальна робота, інші види служіння, які церква покликана виконувати. Ми повинні знайти відповіді, яким чином це робити, спираючись на Божі стандарти саме для нашого часу в умовах ХХІ століття.
Інша мета — це розвиток культури партнерства між церквами, прагнення єдності. Всі ми різні. Існують різні конфесії, різні християнські деномінації, кожна з них має свої певні традиції, свої особливості, якісь свої акценти служіння, на яких вона фокусується. І це нормально. Бог недарма створив нас дуже різними, і кожен із нас має якусь свою ділянку служіння, свій талант, а кожна церква — свої традиції, свою історію.
Але Божа модель соборної церкви і полягає саме в синтезі єдності й різноманітності. Адже ми як окремі члени одного тіла Христового маємо свій особливий потенціал, несемо свою особливу функцію, і тут слід об’єднуватися задля спільної користі. Дійсно служити Богу, а не бути християнами лише номінально. Служити не на догоду якимось своїм людським амбіціям або політичним цілям, не для власного зиску, не заради піару окремої конфесії, а заради добра, милосердя, миру і любові — нести Божу мудрість і світло Євангелія в усі сфери людського життя.
— Форум називається лідерським. Яким, Ви вважаєте, повинен бути справжній лідер?
— Лідери — це люди, які впливають на інших людей, на якусь категорію чи суспільство в цілому. Це не тільки церковні лідери, але й журналісти, і вчителі, і лікарі, і науковці, і соціальні працівники... Можуть бути різні моделі лідерства. Головне — розуміти, що Євангеліє дві тисячі років тому вже сформувало модель справжнього лідерства, яке є в Царстві Божім. Ісус каже прямо, що лідер повинен бути слугою: «Хто великим із вас хоче бути — хай буде слугою він вам...»
Про Самого Христа, який є для нас прикладом лідерства, апостол Павло говорить так: «Він, бувши в Божій подобі, не вважав за захват бути Богові рівним, але Він умалив Самого Себе, прийнявши вигляд раба, ставши подібним до людини; і подобою ставши, як людина, Він упокорив Себе, бувши слухняний аж до смерті, і то смерті хресної. Тому й Бог повищив Його та дав Йому Ім’я, що вище над кожне ім’я, щоб перед Ісусовим Ім’ям вклонялося кожне коліно небесних, і земних, і підземних». Господь показав справжній шлях служіння, шлях особистості, яка прагне бути лідером.
Істина полягає в тому, що неважливо, це лідер християнський чи світський. Всі людські інституції походять від Творця. Тому тут не повинно бути різних стандартів, що в церкві, скажімо, людина одна, а на роботі — інша. Християнин повинен наслідувати свого Господа всюди і на будь-якій посаді: чи то він президент, міністр, лікар, учитель чи директор підприємства. Він всюди повинен служити людям.
Це і є той Божий біблійний стандарт лідерства, який упродовж віків впливав на різноманітні європейські інституції. І в тих країнах, де християнство більше вплинуло на суспільство, на культуру, на менталітет народу, там ми бачимо більші досягнення в розвитку принципів демократії, справедливості, законослухняності, гуманного ставлення до громадян, оскільки джерело закону є Бог.
— Лідерський форум завершено. Чи є якісь суттєві досягнення?
— Звичайно. Досягнуто головної мети — створено середовище людей, між якими будуються мости, налагоджується співпраця. Служителі різних церков вислухали один одного, ближче познайомилися, багато хто з учасників домовився про здійснення конкретних спільних проектів.
Ми не будували якоїсь нової структури, ні. Ми створили саме середовище, платформу, де християнські лідери могли б навчитися один в одного, обмінятися досвідом. Ми намагалися уникати зайвого офіціозу. Навпаки, прагнули створити атмосферу доброзичливості, відкритості, справжньої християнської любові.
А головне досягнення — усвідомлення необхідності активного поширення високих Божих біблійних стандартів на всі сфери суспільства, в яких вони безпосередньо працюють. Відомо, що віра без діл мертва, а справжнє християнське лідерство — це служіння людям, і в першу чергу тим, хто поруч. І служити слід із такою ж любов’ю і самовідданістю, як робив це Господь наш Ісус Христос.
Наступний форум відбудеться в Києві у листопаді 2014 року.

Розмову вів Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, Укрінформ

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ТИ ЗНАЄШ, ЩО ТИ — ЛЮДИНА. ТИ ЗНАЄШ ПРО ЦЕ ЧИ НІ?
  • ПОЛІТИЧНІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ МИРНОГО РОЗВ’ЯЗАННЯ КРИЗИ ІСНУЮТЬ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».