Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
«ШАХТАР» ВИПЕРЕДИВ «БАЙЄР»
Донецький футбольний клуб «Шахтар» у п'ятому турі Ліги чемпіонів здобув удома переконливу перемогу над аутсайдером групи А — іспанським «Реал Сосьєдадом». Цей результат зберігає шанси на вихід до плей-оф турніру і навіть на перше місце, але за однієї напівфантастичної умови: 10 грудня гірники мають на стадіоні «Олд Траффорд» переграти не будь-кого, а «Манчестер Юнайтед».

Будь-який інший результат віддає долю донеччан у руки і ноги їхніх конкурентів з німецького «Байєра» з Леверкузена. Утім, «Шахтар» уже після п'ятого туру гарантував собі євровесну — хоча б і в Лізі Європи.
У складі гірників здобувати важливі три очки на поле «Донбас Арени» вийшли голкіпер Андрій П'ятов, Олександр Кучер, Ярослав Ракицький, Даріо Срна, В'ячеслав Шевчук, Тарас Степаненко, Фред, Луїс Адріано, Бернард, Дуглас Коста, Алекс Тейшейра.
Наймолодший у нинішній Лізі чемпіонів наставник Хакоба Аррасате випустив із перших хвилин такий склад: Браво, Елустондо, Іньїго Мартінес, Грізманн, Хабі Прієто, Вела, Пардо, Ансотегі, Кастро, Кадамюро, де ла Белья.
З перших хвилин уболівальники не побачили традиційного стартового штурму у виконанні футболістів «Шахтаря». Чи таким був задум Мірчі Луческу, чи такі обставини склалися самі, зараз невідомо, але це був сюрприз: зазвичай «помаранчево-чорні» ідуть в атаку зі стартовим свистком.
Господарі віддали ініціативу гостям, які в першій чверті гри частіше пробивали у площину воріт, щоправда, найчастіше з-за меж штрафного майданчика. Надалі гра вирівнялася, і вже «Шахтар» методично та поступово почав розігрувати свої комбінації. Відсутність стартового штурму дала можливість заощадити сили: у другому таймі футболісти «Шахтаря» були просто на голову сильнішими від своїх візаві.
Та сценарій гри міг бути й зовсім іншим. Уже на 16-й хвилині Ярослав Ракицький побачив перед собою заслужену жовту картку, коли перервав швидкий прорив Карлоса Вели. Ще за чверть години в іншому епізоді португальський рефері Олегаріу Бенкеренса цілком міг запалювати жовте, а з ним і червоне світло перед Ракицьким, але вирішив не псувати гру.
Відкрити рахунок міг Срна, але з небезпечного штрафного він влучив у поперечину. Та це лише трохи відтермінувало взяття воріт. На 37-й хвилині донеччани швидко розіграли кутовий, не чекаючи побудови захисних ланок сан-себастьянців, Дуглас Коста точно прострілив на Луїса Адріано, який вдало зіграв на випередження, перебуваючи під гострим кутом у двох метрах від воріт. Шпарини між голкіпером гостей і стійкою не було, але форвард знайшов можливість забити — від штанги м'яч закрутився у ворота.
А вже на початку другого тайму гру практично було зроблено. Алекс Тейшейра після скидки Адріано протиснув оборонця та пробив повз воротаря.
Інтригу на 55-й хвилині міг повернути Грізманн після чудової комбінації з Велою, але переграти П'ятова з близької відстані він не зміг — Андрій цей постріл неймовірним чином перевів у стійку.
Згодом дубль оформив Дуглас Коста, який забив на 68-й і 87-й хвилинах. Особливо яскравим вийшов його перший гол — бразилець з гострого кута майже з лінії штрафної пробив у ближню дев'ятку. «Реал Сосьєдад» остаточно змирився з поразкою, коли тренер Аррасате замінив своїх лідерів — Грізманна та Велу.
«За винятком перших 10 хвилин ми повністю контролювали гру, що і відбилося на табло, — сказав після матчу Мірча Луческу. — Ця перемога залишає нам шанси на вихід до наступного раунду Ліги чемпіонів. Ми в гарній фізичній готовності, і завдяки цьому досягли такого результату. Тепер будемо готуватися до гри в Манчестері і боротимемося за свій шанс до кінця».
В іншому матчі лідер квартету — англійський «Манчестер Юнайтед» був ще переконливішим на полі німецького «Байєра» — 5:0. Манкуніанці з 11 очками очолюють групу А, «Шахтар» з вісьмома балами вийшов на друге місце, у «Байєра» залишилося сім очок, у іспанського аутсайдера — одне.
також у паперовій версії читайте:
  • ДЕРИЗЕМЛЯ НАГАДАВ ФРАНЦУЗАМ ПРО ФУТБОЛ
  • ЛІДЕРСЬКА ЗАЯВКА «ЧОРНОМОРЦЯ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».