Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ТУРНЕ З ПІДТЕКСТОМ
Посилення напруженості у відносинах Росії з Євросоюзом і США, яке спостерігається останнім часом, спонукає російську дипломатію більше уваги приділяти азійському вектору. Черговим свідченням цього стало скандальне завершення року Росії в Нідерландах і року Нідерландів у Росії.

Усі культурно-політичні події цього перехресного року відбувалися під гучним супроводом скандалів. Не встигли голландці передати глобальній екологічній організації «Грінпіс» свій льодокол «Арктік санрайз», який провів акцію протесту на російській буровій у Печерському морі, як у відповідь сталися провокації проти дипломатів обох держав. Захищати інтереси британсько-голландського нафтового гіганта «Шелл» у Москві довелося самому голландському королю Віллему-Александру. Але вирішити всі проблеми сторони так і не змогли.
На цьому тлі неабияку увагу викликало азійське турне російського президента Володимира Путіна, який відвідав В’єтнам і Республіку Корея. 12 листопада 2013 року президент Росії побував у В’єтнамі. Москва і Ханой зберігають досить тісні двосторонні відносини, які характеризуються інтенсивним торговельно-економічним, політичним, культурним і військово-технічним співробітництвом.
За підсумками переговорів у Ханої стало відомо, що спільне російсько-в’єтнамське підприємство продовжить видобуток нафти у територіальних водах В’єтнаму. Сторони поки що обійшлися без офіційного висвітлення переговорів щодо можливого повернення Росії на в’єтнамську базу Камрань, яка за радянських часів активно використовувалася Тихоокеанським флотом, але 2000 року Кремль відмовився від її оренди.
Певний інтерес до оренди цієї бази виявляють Сполучені Штати, але стурбованість Ханою з цього приводу активно висловлює Китай, адже база Камрань дає можливість впливати на розстановку сил у спірних районах Південно-Китайського моря, що дуже непокоїть Китай. Також за підсумками переговорів у Ханої російська делегація повідомила, що В’єтнам готовий налагоджувати співробітництво з Митним союзом.
Значна увага світової преси була прикута до візиту президента Росії Володимира Путіна до Республіки Корея. За обсягами торгівлі з Росією вона навіть випереджає В’єтнам. Сеул виявляє інвестиційне зацікавлення своєю участю в реалізації енергетичних проектів на Далекому Сході Російської Федерації. Помітне місце на переговорах займала північно-корейська ядерна проблема. Російська сторона підтвердила свою позицію відносно багатостороннього формату переговорів з Корейською Народно-Демократичною Республікою щодо її ядерної зброї. Без цього важко розраховувати на стабільну систему безпеки у Північній Азії, внаслідок чого надто високими будуть ризики для економічної взаємодії.
Російський президент підтримав ідею відновлення переговорів між Сеулом і Пхеньяном щодо вирішення політичних та гуманітарних проблем поділеного Корейського півострова. Загалом візити президента Росії Володимира Путіна до Ханоя і Сеула засвідчили непоганий стан російсько-в’єтнамських та російсько-корейських відносин, які є важливою складовою азійської системи міжнародних відносин. Кремль своєрідно просигналізував Євросоюзу, що об’єднана Європа далеко не єдиний привілейований партнер для Росії.
також у паперовій версії читайте:
  • ЄВРОПЕЙСЬКО-АЗІЙСЬКИЙ ДІАЛОГ
  • ФАЛЬСТАРТ СИРІЙСЬКОЇ МИРНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ
  • «РОЗРЯДКА» У ВІДНОСИНАХ ІРАНУ І ЗАХОДУ ВІДКЛАДАЄТЬСЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».