Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ЗАЙНЯТІСТЬ – ВАЖЛИВИЙ ЧИННИК СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ
Від вирішення питання зайнятості залежить стан економіки країни та розв’язання проблем у сфері соціальної політики.
На цьому наголосила голова Державної служби зайнятості Марина Лазебна на прес-конференції «Робота Державної служби зайнятості в умовах реалізації нового Закону «Про зайнятість населення», яка відбулася в Укрінформі.

«Я вважаю, що питання зайнятості — це одне з головних питань соціальної політики та економіки. З початку нинішнього року набрав чинності новий Закон «Про зайнятість населення», який уже приніс перші результати, оскільки він відкриває нові можливості для працевлаштування наших громадян», — сказала М. Лазебна.
Для підтвердження своїх слів вона оприлюднила основні показники діяльності служби впродовж нинішнього року: «З початку року з нашою допомогою отримали роботу понад 550 тис. людей. І це на третину більше, ніж у січні-серпні минулого року. Дуже важливо й те, що цього року ми працевлаштували вдвічі більше осіб, які належать до малоконкурентних на ринку праці (зокрема, одинокі батьки, молодь, яка не мала першого робочого місця, люди старшого віку). І саме допомога таким людям є одним із головних завдань Державної служби зайнятості».
За словами М. Лазебної, місія фахівців Центрів зайнятості полягає не лише в тому, аби допомагати людям знаходити собі робочі місця, а й спрямована на стимулювання розвитку підприємництва.
З початку року понад 10 тис. безробітних започаткувало власну справу. Вони скористалися правом на одержання одноразово всієї суми допомоги з безробіття, яка становить від 11 до 55 тис. грн залежно від стажу та заробітної плати. Ще 13 тис. наших громадян отримали в Центрах зайнятості консультаційну допомогу щодо відкриття власної справи та ведення підприємницької діяльності. Голова Державної служби зайнятості підкреслила, що такі консультації надаються в Центрах зайнятості з початку 2013 р.
Українці старшого віку, яким виповнилося 45 і більше років, активно використовують можливості нового Закону «Про зайнятість населення», яким передбачено одержання ваучерів для навчання новій професії чи підвищення кваліфікації.
«Коли ми закладали цю норму, то були побоювання, що наше суспільство не сприйме такої новації. Адже традиції навчання в середньому та старшому віці у нас відсутні. Але виявилося, що українці приділяють своїй конкурентоспроможності на ринку праці анітрохи не менше уваги, ніж європейці», — сказала М. Лазебна.
Державна служба зайнятості розпочала процедуру видачі ваучерів, якими можна оплачувати навчання у вищих та професійно-технічних навчальних закладах з травня нинішнього року. «Новий Закон «Про зайнятість населення» надає таке право особам, які досягли 45-річного віку і мають 15-річний страховий стаж. Вони можуть отримати ваучер вартістю до 10 прожиткових мінімумів для здобуття нової професії або підвищення кваліфікації за 35 професіями та спеціальностями. Це 13 робочих професій і 22 спеціальності переважно у сфері IT-технологій, аграрному секторі, в транспортній і будівельній галузях», — пояснила голова служби.
«За перші чотири місяці з початку видачі ваучерів їх отримали вже понад 10 тис. громадян України. І лише половина з них — це безробітні, а решта — люди, які мають роботу, але вони бачать необхідність підвищення своїх професійних навичок. І тут вік не має ніякого значення», — сказала М. Лазебна.
Державна служба зайнятості тримає на постійному контролі питання виплати допомоги по безробіттю, щоб уникати затримань із надходженням коштів до людей.
«Якщо надходять якісь сигнали щодо затримки, ми розглядаємо кожен конкретний випадок з кожним регіоном і вживаємо заходів. Це питання нині перебуває на контролі у міністра», — запевнила М. Лазебна, а також поінформувала про стан перерахування усіх належних коштів.
Органи служби зайнятості забезпечують своєчасне нарахування та фінансування допомоги по безробіттю. Сьогодні органи казначейства вже завершують перерахування коштів на залишки виплат по безробіттю за серпень і розпочато виплату допомоги за вересень.
Щоб гарантувати соціальний захист українців за кордоном, передбачено укласти двосторонні договори з країнами ЄС. Зараз 13 договорів уже є, але після підписання Угоди про асоціацію однією з умов буде перегляд таких угод й укладення нових щодо трудової міграції, адже одним із принципів ЄС є вільне переміщення робочої сили. Тому це питання і буде поставлене на порядок денний, зазначила М. Лазебна.
За даними вибіркового обстеження Держстату, проведеного навесні цього року, за кордон з метою працевлаштування виїхало 1,2 млн українців. «Нам потрібно тепер працювати для того, щоб посилити соціальний захист цих громадян і гарантувати, щоб вони, коли повернуться в Україну, мали право претендувати і на пенсію, і на інший соціальний захист», — зауважила М. Лазебна і нагадала, що серед пріоритетів держави є збільшення зайнятості, насамперед в Україні. «Але наша головна мета, щоб після підписання Угоди про асоціацію відбулося активне залучення інвестицій та створювалися нові робочі місця в Україні. І наше головне завдання — дати роботу українцям, щоб вони мали достойне робоче місце тут, у своїй країні», — наголосила вона.
М. Лазебна також повідомила про комплекс державних заходів, спрямованих на мінімізацію ризиків зростання рівня безробіття після укладання Угоди про асоціацію. «Ми зараз вивчаємо це питання, дивимося на досвід східноєвропейських країн, які також проходили цей шлях. Звичайно, нам треба готуватися, але у нас є всі інструменти, зокрема й Закон про зайнятість, для того, щоб ми могли мінімізувати такі наслідки і загрози безробіття», — підсумувала голова Державної служби зайнятості.

Наталія АНДРУСЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ДОПОМОГА ПО БЕЗРОБІТТЮ — ЦЕ ТУРБОТА ДЕРЖАВИ
  • ЗА ВЕРЕСЕНЬ БОРГИ ІЗ ЗАРПЛАТ СКОРОТИЛИСЯ НА 53,3 МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ
  • ДЕМОГРАФІЧНА СИТУАЦІЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».