Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
УКРАЇНА — ЄВРОСОЮЗ: У ПОШУКАХ ПОРОЗУМІННЯ
Президент України Віктор Янукович 7 жовтня 2013 року у Кракові зустрівся з президентом Польщі Броніславом Коморовським та главами Німеччини та Італії. Ключовим питанням порядку денного переговорів було виконання Україною критеріїв підготовки до підписання Угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

На фініші цього процесу від України очікують виконання декількох принципових вимог, які стосуються європеїзації виборчого законодавства, реформування системи судочинства та звільнення Юлії Тимошенко. Досі з кожного з цих питань існують серйозні перешкоди.
Попри призначені позачергові вибори у проблемних округах, де 2012 року визнали неможливість підбиття підсумків, відкритим залишається проведення виборів мера і Київської міської ради. Суперечливо виглядають і процеси реформування системи судочинства.
Європейський Союз вимагає від України ліквідації традиції вибіркового правосуддя та конкретної боротьби проти корумпованості судової системи. Яскравий приклад такого вибіркового правосуддя, на думку лідерів країн Євросоюзу, — судова справа Юлії Тимошенко.
На початку жовтня Євросоюз офіційно запропонував вивезти її на лікування до Німеччини. Проблемними залишаються тільки механізми вирішення цього питання. За неофіційними даними, влада погоджується тимчасово вивезти Юлію Тимошенко на лікування до Німеччини, але без її реабілітації.
Натомість екс-прем'єр згодою на виїзд визначає не просто свою амністію, а ліквідацію всіх кримінальних справ. Лише у такому разі вона матиме всі права висуватися знову на посаду Президента України.
Євросоюз офіційно закликає українську владу та опозицію чесно прийняти європейські демократичні політичні правила, аби забезпечити доступ до управління державними справами більшості населення, тобто повернення від домінування демократії меншості до демократії більшості та викорінення корупційних традицій, які підривають довіру населення до влади.
Європейці виступають за те, щоб українське суспільство не перебільшувало значення Угоди про асоціацію як інструмент термінової фінансової допомоги Україні. Угоду закликають сприймати як шанс модернізувати країну, а не як спосіб досягти миттєвих споживацьких переваг. Додатковим ризиком є той факт, що завершальний етап підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом припадає на загострення світової фінансової кризи.
За цих обставин від ступеня взаєморозуміння і довіри українців до Євросоюзу і навпаки залежатиме успішність впровадження положень зазначеного документа у життя. Тим паче що Євросоюз обіцяє, що угода набере чинності ще до завершення процедури її ратифікації національними парламентами 27 країн — членів Євросоюзу. Тому часу на розкачку немає. На європейський успіх треба працювати систематично і регулярно.
також у паперовій версії читайте:
  • СТРАТЕГІЧНИЙ ДІАЛОГ
  • УРОКИ БЮДЖЕТНОЇ КРИЗИ У США
  • АЗІАТСЬКО-ТИХООКЕАНСЬКА «ДЕЗІНТЕГРАЦІЯ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».