Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
НА БЕРЛІН?..
ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО ПУБЛІЧНО ПОГОДИЛАСЯ НА ЛІКУВАННЯ В НІМЕЧЧИНІ
27 листопада політичній бранці № 1 в Україні Юлії Тимошенко виповниться 53 роки. А наступного дня у Вільнюсі відбудеться саміт Східного партнерства, на якому заплановано підписання Угоди про асоціацію нашої держави з Євросоюзом.

Ці дві події нібито й не пов'язані між собою. Але складається таке враження, що успіх України 28 числа може напряму залежати від того, де зустріне свій день народження екс-прем'єр-міністр. Упродовж тижня, що минає, розмови про те, що Тимошенко може-таки виїхати на лікування до Німеччини, посилилися.
Зрозуміло, що подібний оптимізм з'явився зовсім не спонтанно. Йому передувала тривала робота, проведена представниками моніторингової місії Європарламенту — Петом Коксом та Александром Кваснєвським. Нині вони подали українському Президентові Віктору Януковичу клопотання щодо «юридичної легалізації можливості виїзду Юлії Тимошенко за кордон на лікування».
Сам цей факт не мав би такого резонансу, якби Юлія Тимошенко вперше (!) публічно прийняла подібну пропозицію європейських представників. Нагадаємо, досі вона лише наголошувала на тому, що продовжуватиме боротьбу з чинним в Україні режимом. Згода на виїзд з країни від неї не звучала ніколи.
Так сталося, що нинішнє рішення Юлії Тимошенко передусім означає те, що екс-прем'єр усвідомлює: для забезпечення підписання Угоди про асоціацію — це єдина можливість. Цілковитої свободи чинна українська влада поки що їй не подарує ні за які дива.
До того ж Тимошенко навіть перестрахувалася, заявивши, що своє ймовірне лікування за кордоном вона не вважатиме втечею чи відмовою від подальшої боротьби. І так само мають вважати прихильники Юлії Володимирівни.
От і виходить, що Тимошенко разом із панами Коксом та Кваснєвським знову створили дилему для Віктора Януковича, котрий два тижні тому вже натякав на те, що зовсім скоро слід визначатися стосовно «проблеми Тимошенко». Зараз потенційне вирішення цієї проблеми точно залежить суто від нього.
Власне, певні кроки, котрі дають підстави сподіватися, що Тимошенко усе ж таки отримає можливість виїхати на лікування до Німеччини, було зроблено тепер. Ідеться про зміну місця роботи головного переслідувача леді Ю — нині екс-заступника генерального прокурора Рената Кузьміна. З приміщення на вулиці Різницькій він перебрався до Ради національної безпеки і оборони. Президентським указом його було призначено заступником секретаря цієї структури.
Посада, що називається, не надто... Особливо враховуючи кипучу діяльність пана Кузьміна на попередній роботі. В РНБО аж так розгорнутися йому буде набагато складніше. Дехто з колег-журналістів уже встиг охрестити нову посаду Рената Кузьміна «чиновником з особливих доручень при президенті». Можливо, це й певне перебільшення, однак частка істини у такому найменуванні, поза всякими сумнівами, є.
Оптимізм щодо майбутнього Юлії Тимошенко випромінює нині ще один колишній політичний в'язень — екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Він переконаний, що Юлія Володимирівна отримає можливість вирватися з-за ґрат.
Що ж до представників партії влади, то вони, як і півтора-два роки тому, досі заводять стару платівку. Мовляв, перш ніж відпускати Тимошенко за кордон, потрібно внести відповідні зміни до законодавства і не створювати подібних прецедентів. Схоже на те, що ті, хто говорить подібні сентенції, просто чекають остаточного рішення глави держави стосовно майбутнього Тимошенко.
Цікаво, що позавчора захист Юлії Тимошенко, за словами адвоката Сергія Власенка, дав Януковичу ще один шанс. Так, було повторно подано заяву до Верховного Суду про скасування та перегляд газового вироку для екс-прем'єра.
«Ми даруємо Януковичу ще одну можливість розрішити штучно створену ситуацію з Тимошенко»,— резюмував колишній народний депутат від «Батьківщини», позбавлений мандата.
Що ж до самої Юлії Володимирівни, то їй саме час почати відновлювати колишню політичну форму. А друге дихання можливе тільки після виходу з-за ґрат. Навіть якщо новий політичний простір для Тимошенко обмежуватиметься стінами палати в берлінській клініці «Шаріте», Юлія Володимирівна — майстриня імпровізацій. Відтак можна не сумніватися: у разі потреби вона зможе розширити межі політичних компромісів, потрібних для її потенційного звільнення.
Схоже, що чинна влада на чолі з Віктором Януковичем це чудово усвідомлює і саме тому відтягує з остаточним рішенням до останнього.

Руслан ІВАНІВ

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • НА ЗАСАДАХ ПРАГМАТИЗМУ
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».