Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
«ДНІПРО» — «МЕТАЛІСТ»: ВСЕ ТІЛЬКИ ПОЧИНАЄТЬСЯ
Дванадцятий тур чемпіонату України подарував уболівальникам чимало яскравих вражень. Чого варта лише заочна перестрілка, яку влаштували цими вихідними «Шахтар» та «Динамо» (що цікаво, «гірники» познущалися саме над киянами, а динамівці — над донеччанами)! Але попри всі ці події, країна чекала на футбольний десерт, хоча центральний матч туру правильніше було б порівняти з чимось надзвичайно гострим. «Металіст» приїхав до «Дніпра».

Домашній матч донецького «Шахтаря» з київським «Арсеналом» у чемпіонаті походив на легку прогулянку після важкого протистояння з «Манчестер Юнайтед» у Лізі чемпіонів. «Гірники», які вийшли на цю зустріч резервним складом, каменя на камені не залишили від свого суперника і встановили новий рекорд результативності на «Донбас Арені». З перших хвилин матчу «Арсенал» ще намагався щось протиставити суперникові, але після першого пропущеного м'яча команда Бакалова посипалася. Чим і скористалися новачки «Шахтаря» Бернард і Факундо Феррейра, які починають шукати своє місце під сонцем у складі донецького клубу.
Бернард виступав як асистент, записавши на свій рахунок чотири результативні передачі. Ну а Феррейра відзначився хет-триком, і після кожного свого забитого м'яча змушував посміхатися на лаві запасних Луїса Адріано, який, схоже, отримав досить серйозного конкурента за місце на вістрі атаки команди Луческу.
Загалом же говорити багато про цю гру нема сенсу, бо «Арсенал» грав без найменшого натяку на мотивацію, і біля воріт «Шахтаря» за дев'яносто хвилин створив лише два моменти. В обох випадках переможцем дуелі виходив Андрій П'ятов, роботи у якого цього вечора практично не було.
Нарешті київське «Динамо» порадувало своїх уболівальників упевненою перемогою. Не завадив тріумфу підопічних Блохіна і головний арбітр матчу Олександр Дердо, який спочатку не поставив у ворота «Металурга» стовідсотковий пенальті за гру рукою у штрафному майданчику, а згодом завадив «Динамо» дограти епізод до кінця і не зарахував гол, забитий після свистка. Утім, штрафний, який на 20-й хвилині виконав Андрій Ярмоленко, все одно запалив на табло НСК «Олімпійський» 1:0, а ще через сім хвилин Джермейн Ленс подвоїв перевагу «Динамо». «Металург», у свою чергу, відповів точним ударом Лазича після передачі Мораєса — 2:1, і команди пішли на перерву.
Другий тайм виявився для гостей провальним. Підопічні Блохіна вже на третій хвилині тайму забили третій гол у ворота Бандури, а на екваторі тайму Ленс та Ярмоленко оформили по дублю за дві хвилини — 5:1. Шостий гол у ворота «Металурга» провів Лукман Аруна, який класно пробив зі штрафного, влучивши точно у дев'ятку воріт «бідного» Бандури. 71-а і 73-я хвилини матчу зробили з Юнеса Беланди першого гравця команди Блохіна, якому вдалося оформити хет-трик — 8:1. Під завісу матчу донецький клуб добив Дьємерсі Мбокані, який і встановив остаточний рахунок — 9:1.
А тепер про матч «Дніпро» — «Металіст». Напередодні зустрічі взаємними провокаціями обмінювалися не лише вболівальники, а й керівники клубів. Офіційний сайт «Дніпра» опублікував відкрите звернення до харків'ян, де нагадав про неоднозначність нашого регламенту, висловив незгоду з тим, що Владімір Дішленкович не повинен вважатися легіонером, і пообіцяв відстоювати свою позицію в судах. «Металіст» із відповіддю не забарився, нагадавши, що саме дніпропетровці не так давно обпеклися на порушенні ліміту. Погрози не подіяли: у старті гостей саме Дішленкович вийшов тим самим четвертим українцем, тож ця історія, ймовірно, матиме продовження.
Гаряче з перших хвилин було й на полі. На фанатському секторі господарів запалало слово «ненависть», а футболісти взялися доводити, що почуття це властиве не лише вболівальникам. Ледве минули п'ять хвилин від стартового свистка, як між гравцями відбулася перша сутичка, і потім повторювалися вони ще неодноразово. Нещадно били один одного по ногах, не соромилися кричати всіма відомими мовами і на суперників, і на арбітрів. Але поміж усім встигали грати у яскравий футбол. І в цьому компоненті дебют вийшов однозначно за господарями.
Перший гол уже традиційний для «Дніпра» цього сезону: Ротань подав зі штрафного, і Мандзюк головою переправив м'яч у ворота. «Металіст» одразу ж відповів ударом Клейтона, який прийняла на себе поперечина воріт Бойка. А ще за кілька хвилин другий м'яч «Дніпра» забив Зозуля, відгукнувшись на навіс Стрініча.
Отримавши таку перевагу вже на початку зустрічі, господарі перейшли на контргру, віддавши ініціативу харків'янам. А ті відповіли голом-привидом: після метушні у воротарському майданчику Бойко вибив м'яча з лінії воріт, але арбітр за воротами Юрій Вакс вирішив, що гол Едмара мав місце. Як часто це буває в нашому футболі, навіть перегляд повторів не дає чіткої відповіді, чи повністю м'яч перетнув лінію воріт. Тож нам не лишається нічого іншого, як повірити Ваксу.
До кінця першого тайму напруженість на «Дніпро Арені» досягла того рівня, коли не витримує навіть складна техніка. Щойно вийшли гравці на газон, як почало відмовляти освітлення на стадіоні, і арбітрові довелося відкласти поновлення гри. Диктор оголосив, що «незначні технічні проблеми буде усунено за кілька хвилин». Глядачі розважалися, як могли: пускали хвилю, перегукувалися, влаштовували світлові шоу (хто ліхтариками й телефонами, а хто й піротехнікою). Але час минав, а світло не те що не повернулося — його стало ще менше. Минуло приблизно 45 хвилин від того часу, як гра мала б відновитися, коли очікування завершилося — на жаль, не так, як того б хотілося. Матч було припинено.
І вже наступного дня на засіданні дирекції Прем'єр-ліги було вирішено, що матч «Дніпро» — «Металіст» буде дограний, починаючи з другого тайму. А дата і час догравання будуть визначені додатково. Хоча й тут крапку ставити зарано. Керівництво «Металіста» не погодилося з цим рішенням і звернулося до Контрольно-дисциплінарного комітету Федерації Футболу України про те, щоб «Дніпру» зарахували технічну поразку.

Результати матчів 12-го туру:
«Таврія» (Сімферополь) — «Ворскла» (Полтава) — 0:1
Гол: 0:1 — Аксьонов (81, авт.)
«Говерла» (Ужгород) — «Зоря» (Луганськ) — 0:0
«Металург» (Запоріжжя) — «Карпати» (Львів) — 1:3
Голи: 0:1 — Зеньов (46), 0:2 — Бартулович (54), 0:3 — Зеньов (77), 1:3 — Шевчук (90)
«Шахтар» (Донецьк) — «Арсенал» (Київ) —7:0
Голи: 1:0 — Феррейра (11), 2:0 — Тейшейра (43), 3:0 — Тейшейра (44), 4:0 — Феррейра (49), 5:0 — Феррейра (54), 6:0 — Едуардо (58), 7:0 — Ісмаїлі (63)
ФК «Севастополь» — «Іллічівець» (Маріуполь) — 0:1
Гол: 0:1 — Федотов (44)
«Динамо» (Київ) — «Металург» (Донецьк) — 9:1
Голи: 1:0 — Ярмоленко (20), 2:0 — Ленс (27), 2:1 —— Лазич (40), 3:1 — Беланда (48), 4:1 — Ленс (63), 5:1 — Ярмоленко (66), 6:1 — Аруна (70), 7:1 — Беланда (73), 8:1 — Беланда (75), 9:1 — Мбокані (89)
«Чорноморець» (Одеса) — «Волинь» (Луцьк) — 0:0
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Металіст» (Харків) — 2:1 (матч перервано)
Голи: 1:0 — Манзюк (10), 2:0 — Зозуля (15), 2:1 — Едмар (31).
також у паперовій версії читайте:
  • ХАРКІВ ПОБАЧИТЬ «МАТЧ ДРУГОГО ЖИТТЯ»
  • КЛИЧКО — ПОВЄТКІН: ОДНІЄЮ ЛІВОЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».