Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ВІЙНА ВІДКЛАДАЄТЬСЯ, АЛЕ НЕ СКАСОВУЄТЬСЯ
Стрімко змінюється ситуація навколо Сирії. Не встигли американські законодавці підтримати запит президента Барака Обами про авіаційний удар по ключових цілях урядових військ, як події повернулися у напрямку дипломатичного врегулювання.

Росія запропонувала Сирії приєднатися до Договору про заборону хімічної зброї та відмовитися від цього виду зброї масового ураження. Іран підтримав ідею Росії про передання сирійської хімічної зброї під міжнародний контроль. Натомість Ізраїль скептично поставився до ідеї передання сирійської хімічної зброї під міжнародний контроль. Це пропонується зробити у кращому випадку до середини 2014 року.
Однак такий графік розв'язання проблеми виглядає надто ризикованим на «перехідному етапі». Адже бойові дії у сирійській громадянській війні тривають. Ісламісти якраз на вирішальному етапі російсько-американських переговорів у Женеві щодо сирійської хімічної зброї перейшли у наступ. У підсумку знищено давнє сирійське християнське поселення Маалула.
Відкритим залишається питання наявності хімічної зброї у бойовиків. Звіт експертів ООН щодо застосування хімічної зброї в одному з передмість Дамаска 21 серпня 2013 року так і не зміг дати чіткої відповіді, хто це зробив. Існують незалежні свідчення того, що сирійські бойовики планували застосувати хімічну зброю, аби спровокувати західне втручання та змінити на свою користь перебіг бойових дій.
На підтримку цієї версії російські засоби масової інформації наполегливо поширюють інформацію про нібито готовність сирійських ісламістів у провокаційних цілях застосувати хімічну зброю проти Ізраїлю на Голанських висотах. В такому разі велика війна на Близькому Сході, на превеликий жаль, стане дуже ймовірною.
У свою чергу, президент Сирії Башар Асад стурбований тим, що як тільки він віддасть небезпечну зброю, його обов'язково скинуть американські війська. Утім, Сирія офіційно оголосила про приєднання до Конвенції про заборону хімічної зброї. Як тільки доповідь міжнародних експертів підтвердить факт застосування хімічної зброї, відразу активізуються прихильники силового зовнішнього втручання у сирійську громадянську війну.
Президент США Барак Обама офіційно не відкликав із Конгресу своє прохання про надання мандата на удари по Сирії. Рішення їх відкласти виглядає тимчасовою відстрочкою, оскільки відмова від ударів завдала шкоди іміджу США як супердержави, яка претендує на роль світового жандарма. Стримуючим фактором залишаються тільки економічні і політичні міркування. Фінансові можливості Пентагона на етапі згортання війни в Афганістані теж не виглядають безмежними.
На цьому тлі на Капітолійському пагорбі тривають запеклі дискусії між демократами і республіканцями щодо межі державного боргу США. Крім того, республіканці не дуже хочуть «дарувати» президентові-демократу Бараку Обамі лаври переможця над черговим «диктатором». За цих умов ситуація може піти як у напрямку чергової конфронтації, так і тривалих дипломатичних маневрів, які залежатимуть від ситуації на фронтах сирійської громадянської війни.
також у паперовій версії читайте:
  • «СОЛІДАРНІСТЬ» НАГАДАЛА ПРО СЕБЕ
  • КОСОВО: НОВИЙ ЕТАП ПРОТИСТОЯННЯ
  • РЕПЕТИЦІЯ ВИБОРІВ ДО БУНДЕСТАГУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».