Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); РОЗМАЇТТЯ
ВИЯВЛЕНО ПЕРНАЧ СИНА ЗАСНОВНИКА СУМ
Символ влади сумського полковника Андрія Кондратьєва — булава-пернач, що зникла понад 300 років, виявилася на київській виставці «1000 років українського друку», де зібрані унікальні експонати з музеїв Москви і Санкт-Петербурга, повідомляє Укрінформ. Науковий співробітник Музею історії України НАНУ Олександр Алферов звернув увагу на зображені на перначі герб та абревіатуру і визначив, кому зброя належала.

Пернач зберігається у Військово-історичному музеї артилерії, інженерних військ і військ зв'язку (м. Санкт-Петербург, Росія). Поки його можна побачити в Києві, у Музеї історії України на виставці, яка демонструватиметься до 17 листопада.
Представники козацької верхівки на портретах («парсунах») зображалися з цією зброєю, що була символом влади.
Відомо, що полковник Андрій Кондратьєв, син засновника Сум полковника Сумського козацького полку Герасима Кондратьєва, загинув під час придушення повстання Кондратія Булавіна 1708 року. Тоді й зник його пернач.

ПРАДАВНЯ ГЛИНЯНА ПИСАНКА
На березі водосховища в Демидівському районі на Рівненщині археологи знайшли глиняну писанку, виготовлену приблизно 950 років тому, повідомляє unn.ua. Унікальна знахідка добре збереглася, розповів керівник експедиції, заступник директора Інституту археології НАН України Денис Козак.
Зі слів фахівця, писанку виготовили на початку ХІІ ст. «На Волині — це перша ціла настільки старовинна писанка. Раніше в курганах знаходили шматочки. Ціна її неймовірна. По ній хвилі — як символ води і символ родючості — колоски. Всередину камінець клали, потім заліплювали глиною, і виходила така колотушка. Вважалося, що мала магічну дію», — додав Денис Козак.
Він також повідомив, що писанку знайшли у величезному могильнику зі скелетами.
також у паперовій версії читайте:
  • СТОЛИЦЯ
  • ЕКСПО
  • ФЕСТИВАЛІ
  • ФАКТ
  • ДИВА
  • СТАТИСТИКА
  • НОУ-ХАУ
  • ЦІКАВА ПЛАНЕТА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».